Pet novih knjiga domaćih autora kojima se posebno radujemo ove jeseni
Pet novih knjiga domaćih autora kojima se posebno radujemo ove jeseni

Pet novih knjiga domaćih autora kojima se
posebno radujemo ove jeseni

Sudeći prema aktualnoj vremenskoj prognozi prvi jesenski dani proći će u znaku kišnih oblaka. A kako zamišljamo idealan kišni dan? U toplini vlastitog doma, ogrnuti toplom dekom te oboružani dobrom knjigom (i okrepljujućim toplim napitkom).

Na police knjižara pristigli su brojni novi naslovi, no mi smo se ovoga puta odlučili osvrnuti na one s potpisom domaćih autora.  Donosimo prijedloge pet novih knjiga domaćih autora kojima se posebno radujemo ove jeseni.

Knjiga

Ti, moja prekrasna djevojčice (Nataša Ozmec, Jasmina Kosanović)

Ti, moja prekrasna djevojčice, autorice Nataše Ozmec i ilustratorice Jasmine Kosanović, nova je slikovnica u izdanju Planetopije. Polazeći od jednog od najkompleksnijih, ali i najvažnijih odnosa, onog majke i kćeri, ova istodobno nježna i snažna slikovnica istražuje taj odnos i pretvara ga u univerzalnu žensku priču. Napisana kao pjesma u prozi, ova je slikovnica osobno pismo ljubavi jednoj posebnoj djevojčici, ali i slavljenje svih djevojaka, žena i starica koje su najprije bile prekrasne djevojčice.

Ova slikovnica uspijeva uobličiti neizmjernu ljubav majke prema kćeri u riječi i sliku; bilo da ste i sami roditelj koji pokušava svom djetetu reći koliko je posebno ili je čitate iz perspektive djevojčice, njezina toplina i iskrenost usjeći će vam se u um i srce.

Knjige

Ulica jorgovana (Karmela Špoljarić)

Bezimena junakinja doseljava se u kuću s vrtom punim jorgovana. Ondje zatječe stari mehanički pisaći stroj – kojim se ne služi, ali na internetu pronalazi zvuk tipkanja. Dakako, na kraju retka: zvonce. I to je lajtmotiv koji obilježava i tlaku useljavanja, i privikavanje na novi prostor, i snalaženje s novim ljudima, i ritam njezine nutrine koja traži uporište.

K’o zavraga, prvo upoznaje mačku, utjelovljenje „kraljice noći“, hirovitu i jogunastu, pravu predstavnicu svekolike joj pripisane simbolike i ikonografije. Kad smo mi prazni i svijet je prazan. Kako se junakinja „puni“ unutra – zvukom pisaćeg stroja, komunikacijom s mačkom, mirisom jorgovana, maljanjem zidova, raspakiravanjem kutija i vreća – tako se puni i njezin „svijet“: kuća koju nastanjuju nesvakodnevni likovi s kojima mic-mic ulazi u interakcije. A to nužno stvara i komplikacije i nevolje i neželjene događaje… To je onaj fatalni početak: bejb, nismo si kliknuli… riječi su ovo kojima je novi književni naslov popratila Jadranka Pintarić.

Mater Dolorosa (Jurica Pavičić)

Mater Dolorosa je opisan kao mediteranski noir-roman jednog od najnagrađivanijih i najčitanijih domaćih pisaca. Riječ je o  krimić koji donosi priču o tome što smo spremni žrtvovati kako bismo zaštitili one koje volimo, ali i koje su neumitne posljedice takvih odluka.

U ranu jesen 2022. godine Split polako ispraća posljednje turiste pripremajući se za zimsku hibernaciju. Mlada Ines Runjić sprema se za nedjeljnu smjenu na recepciji hotela u centru grada. Njezina majka Katja obavlja kućanske poslove uznemirena zbog susjeda koji je prisvojio zajednički prostor svih stanara i počinje ga pretvarati u vlastiti apartman. Policajac Zvone Carev žuri pak u napuštenu tvornicu zbog vijesti o pronađenom tijelu…

Knjiga

Jagode i papar (Edit Glavurtić)

Edit Glavurtić kroz osam priča skrivenom kamerom kao da uranja u dnevne boravke svojih likova projicirajući potom na stranice njihovu intimu, njihove strahove, tjeskobe, nježne poglede ili ljubomorne odlaske. Čitatelji su odmah ubačeni u epicentar ljubavnih ili bračnih odnosa, koji se često nalaze u krizi ili su pred raspadom. Autorica spretno odmata njihove razmirice, svađe, njihovu grižnju savjesti, strepnju, njihovo nepristajanje na kompromise.

Priče kao da iz prikrajka svjedoče o najintimnijim trenucima nepoznatih, a tako bliskih ljudi. Autorica ne komentira niti opravdava postupke svojih junaka, oblikuje ih bez imalo ironije, snažnom emocijom koja nikada ne zapada u patetiku. Budući da je riječ o fragmentima iz života, priče najčešće ostaju otvorenog kraja te čitatelju ostaje da po vlastitom nahođenju nasluti sudbinu opisanih likova.

Knjiga

Klub čitatelja (Pavao Pavličić)

Klub čitatelja najnoviji je roman jednog od najčitanijih hrvatskih pisaca, akademika Pavla Pavličića. Riječ je o osebujnoj raspravi o estetici koja propituje i ogoljuje brojne fenomene, uključujući sam umjetnički postupak.

Radnja započinje u Domu za starije u zagrebačkom Trnju gdje se nižu neobični događaji fantastične naravi. Jedan od glavnih likova, Bakuta, sin rezidentice Doma, preuzima na sebe zadatak da uđe u trag uzroku tih čudnih pojava, ali i da o tim pojavama sve nas uredno i vjerodostojno izvijesti.

Upravo spomenuti niz nesvakidašnjih slučajeva koji unose nemir u uhodane živote stanovnika doma i njihovih posjetitelja, otvorit će prostor za raspravu o puno složenijim temama: o ukusu, lijepom i ružnom, visokom i trivijalnom u jeziku, književnosti, slikarstvu, glazbi.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori