Reakcije na irski nastup na Eurosongu se ne stišavaju: Tko su Bambie Thug?
Reakcije na irski nastup na Eurosongu se ne stišavaju: Tko su Bambie Thug?

Reakcije na irski nastup na Eurosongu se ne
stišavaju: Tko su Bambie Thug?

Malo tko je ostao ravnodušan na nastup irskih predstavnika u prvoj polufinalnoj večeri ovogodišnjeg izdanja Eurosonga. U trenutku pisanja ovog teksta, izvedba pjesme Doomsday Blue Bambie Thug nalazi se na drugom mjestu najgledanijih nastupa izvedenih na pozornici u Malmöu. Ljestvicu predvodi naš predstavnik Baby Lasagna, koji je u 11 sati od objave uspio prikupiti više od 670 tisuća pregleda.

Ako još uvijek niste upućeni, snimka nastupa čeka vas u nastavku:

Tko su Bambie Thug?

Za jedne vrhunski umjetnički performans, za druge akt sotonizma. Kada je izvedba Bambie Thug u pitanju teško je ostati ravnodušan. A tko su zapravo oni?

Premda ih mnogi pogrešno oslovljavaju u ženskom rodu, Bambie Thug izjašnjava se kao nebinarna osoba. U svom radu poznati su po miješanju brojnih žanrova, a za vlastiti glazbeni izraz skovali su termin ouija-pop. U njemu obrađuju različite tematike, od naizgled uobičajenih tema poput ljubavnih problema, preko društveno aktivnih o zloupotrebi droga pa sve do onih o prakticiranju magije i vještičarenju.

Bambie Thug

Pozadina nastanka pjesme

Premda to na prvu ne biste (nužno) rekli, pjesma Doomsday Blue prema riječima izvođača također govori o slomljenom srcu, prijevari i boli neuzvraćene ljubavi. Stihovi pjesme sadrže brojne “čarolije”, uključujući Avada Kedavra, izraz izveden iz aramejskog koji je popularizirala franšiza o malenom čarobnjaku Harryju Potteru. Riječ je o kletvi koja uzrokuje trenutačnu i bezbolnu smrt.

Bambie Thug su u iskrenoj ispovijest otkrili kako su pjesmu odlučili izvesti na nacionalnom izboru kako bi prokleli sjećanje na silovanje koje se zbilo u svibnju 2023. godine od strane neimenovanog poznanika.

Bambie Thug

Ima li šanse za pobjedu?

Irci su iznimno ponosni na svoje ovogodišnje predstavnike te se nadaju kako će im donijeti osmu pobjedu. Podsjetimo, ova otočna zemlja može se pohvaliti s najviše pobjeda u povijesti održavanja natjecanja. Ako je vjerovati kladionicama, šansu imaju – trenutno se nalaze na petom mjestu! No, kad smo kod kladionica ipak ćemo vjerovati kako se pobjeda smiješi glavnom favoritu – Baby Lasagni.

Podsjetnik, u drugom polufinalu, koji je na rasporedu u četvrtak 9. svibnja čut ćemo novih 16 skladbi, od kojih će 10 pronaći svoje mjesto u velikom finalu. Podsjetimo, ondje će se uz 20 kandidata izabranih u dvije polufinalne večeri naći i predstavnici zemalja Velike petorke. Riječ je o Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, a uz njih direktan ulazak u finale osiguran je i zemlji domaćinu. Veliko finale na rasporedu je u subotu, 11. svibnja od 21 sat.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori