Pogledajte nova pravila koja će promijeniti kako izgleda dodjela Oscara
Pogledajte nova pravila koja će promijeniti kako izgleda dodjela Oscara

Pogledajte nova pravila koja će
promijeniti kako izgleda dodjela Oscara

Ceremonija dodjele Oscara 2025. godine bit će drugačija – Akademija uvodi nova pravila. Iako se čini da je sljedeća dodjela veoma daleko – datum je rezerviran za 2. ožujak 2025., a pripreme Akademije počinju puno ranije. Uz to, objavljeno je nekoliko novih pravila koja će važiti od sljedeće godine, na 97. dodjeli nagrada. Od kategorija, do broja trofeja, sve do uvjeta koje film mora ispuniti da bi bio nominiran, donosimo nova pravila za Oscare.

Oscari 2025

Promjene u glazbenoj kategoriji

Mnoge promjene koje Akademija uvodi su, prije svega, vraćanje na pred-pandemijska podešavanja. Pandemija koronavirusa donijela je velike promjene u dodjele nagrada – od samog načina prezentiranja istih, do kategorija i pravila za njih. Najveća promjena dogodit će se u kategoriji za Najbolju originalnu glazbu.

Tako će (do) tri kompozitora od sljedeće godine moći dobiti vlastite zlatne kipiće za razliku od jednog koja je bila dodjeljivana čitavom timu glazbenika. To će biti slučaj, podrazumijeva se, kada je riječ o pjesmama u čijem je nastanku zaista podjednak trud uložilo više muzičara. Za filmove Everything Everywhere All at Once i animirani film Soul nagrađene su grupe kompozitora jednim Oscarom. Od 2025, u takvom slučaju, bili bi nagrađeni svi sudionici pojedinačno. Također, u širi izbor za Najbolju originalnu pjesmu sada će se u obzir uzeti 20, umjesto dosadašnjih 15 pjesama.

Kategorija scenarija i animiranih filmova

Što se scenarija tiče – članovi Akademije tražit će uvid u završeni scenarij, nasuprot praksi koja je važila do sada. Dosadašnja praksa podrazumijevala je da se scenarij može natjecati i kada je (kraj) nedovršen.

Animirani filmovi, također, više neće biti podijeljeni u kategorije Najboljih stranih i Najboljih (u globalu). Ako nominirani animirani film ispunjava sve uvjete, on se može natjecati i u glavnoj kategoriji, bez obzira na to je li nastao u stranoj ili domaćoj (američkoj) produkciji.

Drive-in kina se ne računaju

Još je nekoliko novina koje nas očekuju na dodjeli Oscara 2025. godine. Naime, drive-in kina bili su popularan izbor za filmofile tijekom pandemije – i distribucija u tim kinima računala se kao distribucija u običnoj kinodvorani. To više neće biti slučaj. Drive-in kina sada će biti izuzetak i svaka karta prodana u istima neće se računati ako se Akademiju pita.

Oscari 2025

Promjene na kino repertoarima?

Da bi film mogao osvojiti glavnu nagradu, odnosno onu u kategoriji Najboljeg filma, mora biti na kino repertoaru u sljedećem rasporedu. Tjedan dana prikazivanja na šest priznatih američkih lokacija, kao i deset (uzastopnih ili ne) dana prikazivanja u kinima 45 dana nakon premijere.

Filmovi koji se premijerno prikazuju u drugoj polovici godine moraju završiti s kino projekcijama do 24. siječnja. Radujemo se novim filmovima, koji će po svemu sudeći dolaziti brže. Nova pravila Akademije ubrzale su proces koji je bio usporen zbog pandemije (i SAG-AFTRA štrajka). Nećemo biti iznenađeni ako odjednom shvatimo da smo u kinima više nego prije.

*Članak je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori