Gotov je štrajk u Hollywoodu. Znači li to i povratak omiljenih serija?
Gotov je štrajk u Hollywoodu. Znači li to i povratak omiljenih serija?

Gotov je štrajk u Hollywoodu. Znači li to
i povratak omiljenih serija?

Nakon 146 dana štrajka Udruženja američkih pisaca (WGA), došao je kraj. Postigao se sporazum s velikim produkcijskim studijima i streaming platformama koji uključuje trogodišnji ugovor koji je ukinuo jedan od dužih štrajkova u povijesti Udruženja. Sporazum se postigao nakon pet dana pregovaranja, a iz Udruženja javljaju kako su izrazito ponosni.

Ovaj sporazum je izniman uz značajne dobitke i zaštitu za pisce u svakom sektoru članstva, stoji na njihovoj službenoj stranici. Znači li kraj štrajka i povratak naših omiljenih serija koje su tijekom štrajka stale s produkcijom?

štrajk u Hollywoodu

Zašto se štrajkalo?

Detalji sporazuma nisu još otkriveni jer su iz Udruženja rekli kako još traju finalni pregovori te kako neće ništa otkrivati dok se ‘ne stavi posljednja točka na i’. Iako je štrajk gotov, pisci se još neće vratiti na svoja radna mjesta dok ne dobiju zeleno svjetlo od Udruženja. Ono što sada slijedi je glasanje. Vodstvo udruženja glasat će za prihvaćanje sporazuma u utorak, 26. rujna. Ako ga prihvate, sporazum dalje ide na ratifikaciju 11 tisuća članova Udruženja.

Štrajk je započeo 2. svibnja ove godine kada je Udruženje odlučilo prestati s radom te se ne pojavljivati na poslu. Ono što su zahtijevali je: bolje plaće, isplate za svoj rad od strane streaming servisa te zaštita protiv korištenja umjetne inteligencije. Štrajk je s trajanjem od 146 dana, drugi najduži štrajk u povijesti udruženja. Onaj 1988. trajao je 154 dana.

štrajk u Hollywoodu
štrajk u Hollywoodu

Povratak serija?

Sindikat američkih glumaca (SAG) pridružio se štrajku 14. srpnja, no oni još nisu postigli svoje sporazume. Ne sumnja se kako će velika studija popustiti i kad je o njima riječ te da se i njihov štrajk bliži kraju. Postignuti sporazum znači i vraćanje kreativne zajednice natrag u produkcijski proces, distribuciju i promociju. Hollywood jedva čeka nastaviti sa stvaranjem sadržaja. Ipak, pet mjeseci štrajkanja rezultiralo je tome da će trebati puno vremena da se serije i filmovi oporave i vrate tamo gdje su stali.

Podsjetimo, zbog štrajka, mnoge serije i filmovi pauzirali su produkciju pa ćemo tako kasnije dočekati Stranger Things, The Last of Us i Euphoriju, koje ćemo čekati do 2025., a tek sljedeće godine ćemo gledati Severance i True Detective. Hoće li se išta promijeniti nećemo znati dok detalji sporazuma ne budu javni, a žurno ćemo updateati sve promjene koje dođu.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori