Ovih 10 filmova svi moraju pogledati barem jednom u životu
Ovih 10 filmova svi moraju pogledati barem jednom u životu

Ovih 10 filmova svi moraju pogledati
barem jednom u životu

Sigurno vam se dogodilo da ste pričali s prijateljima o filmovima i ispostavilo se da neke od onih kultnih filmova niste nikada gledali. Iako kultni filmovi ovise i o subjektivnom osjećaju, mnogi bi se mogli usuglasiti koji su to filmovi koje svi trebaju pogledati bar jednom u životu. Mogli bi napraviti takvu listu od 100 filmova, no danas vam donosimo njih deset.

kultni filmovi

Psycho

Scene iz filma Psycho su vam poznate čak i ako niste gledali film. Najpoznatiji film legendarnog redatelja horora i psiholoških trilera (jednog od pionira tog žanra), Alfreda Hitchcocka prati Normana Batesa, voditelja zloglasnog Bates motela kojeg vodi sa svojom majkom. Kada se u njemu smjesti jedna tajnica u bijegu, Marion Crane, počne se otkrivati da stvari u motelu nisu baš onakve kakve se čine. Kultna scena u tušu i napeta glazba koja je prati učinile su Psycho jednim od onih filmova koje morate pogledati.

kultni filmovi

2001: A Space Odyssey

Kada pričamo o kultnim filmovima, pogotovo onima s velikim utjecajem, onda ne smijemo zaobići Stanley Kubrickov 2001: A Space Odyssey. Film iz 1968. je izazvao opće oduševljenje kada je izašao jer je u to vrijeme bilo nešto sasvim novo. Nakon što je otkrila tajanstveni artefakt zakopan ispod Mjesečeve površine, svemirska letjelica je poslana na Jupiter kako bi pronašla njegovo porijeklo, a njome upravljaju dva čovjeka i superračunalo HAL 9000.

kultni filmovi

Schindler’s List

Filmova o holokaustu postoji bezbroj, ali nijedan nije toliko kultan kao Schindler’s List. Radnja je smještena u Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata, a prati istinitu priču o Oskaru Schindleru, čovjeku koji je od nacista spasio preko tisuću Židova zaposlivši ih u njegovoj tvornici. Režirao ga je tada već afirmiran Steven Spielberg, a danas slovi za vjerojatno najbolji film o Drugom svjetskom ratu.

kultni filmovi

The Godfather

Daleko jedan od najpoznatijih i najboljih filmova svih vremena je The Godfather. Film je to kojeg apsolutno morate pogledati barem jednom u životu (a tu bismo dodali i drugi dio). Riječ je o mafijaškoj obitelji iz New Yorka čija je glava Vito Corleone (Marlon Brando). On odlučuje svoje carstvo predati svom najmlađem sinu Michaelu (Al Pacino). Međutim, njegova odluka nenamjerno dovodi živote njegovih najmilijih u veliku opasnost.

kultni filmovi

Citizen Kane

Ako pitate filmske kritičare i stručnjake koji je najbolji film svih vremena, sigurno ćete dobiti odgovor Citizen Kane. Film iz 1941. kojeg je režirao i glumio glavnu ulogu tada 25-godišnji Orson Welles kada je izašao bio je kritički hvaljen, no bio je flop u kinima. Tek je dobio pažnju javnosti krajem 50-ih kada je ponovno objavljen, a smatran je revolucionarnim zbog inovativne metode osvjetljenja i dramatičnog stila montiranja koji i dandanas utječu na filmaše. Radnja prati izdavačkog tajkuna Charlesa Fostera Kanea i novinare koji nakon njegove smrti pokušavaju otkriti značenje njegove posljednje izjave: Rosebud.

kultni filmovi

Titanic

Rijetko tko nije gledao Titanic, no ne možemo sastaviti listu kultnih filmova bez njega. Titanic nesreća iz 1912. poznata je cijelom svijetu, no film priča fiktivnu priču ljubavnog para, Jacka i Rose (Leonardo DiCaprio i Kate Winslet) koji su se našli na Titanicovom prvom putovanju. Ona je aristokratkinja, a on siromašni umjetnik, no te razlike ne staju na put pravoj ljubavi. Od glume, citata koje i danas ponavljamo do Celine Dionine My Heart Will Go On, Titanic je nezaboravljiv.

kultni filmovi

Shawshank Redemption

Dok filmski kritičari smatraju Citizen Kane najboljim filmom, publika bi se pak odlučila za Shawshank Redemption. Film je to koji je već nekoliko godina najbolje ocijenjen film na IMDb-ju s visokom 9.3 ocjenom. Temeljen na Stephen Kingovoj noveli, film kroz nekoliko godina prati dvoje zatvorenika dok stvaraju prijateljstvo, tražeći utjehu i, na kraju, iskupljenje kroz osnovno suosjećanje.

kultni filmovi

Singin’ in the Rain

Jedan od najkultnijih mjuzikla je Singin’ in the Rain iz 1952. Smatramo da ga svi trebaju pogledati jer je jednostavno i jedan od najveselijih i sretnijih filmova ikad. Naslovna pjesma Singin’ in the Rain koju na kiši izvodi Gene Kelly zauvijek ostaje urezana u pamćenje. Film prati zvijezdu nijemog filma (Kelly) koji se zaljubljuje u pjevačicu (Debbie Reynolds) dok on i njegova dosadna filmska partnerica pokušavaju prijeći iz nijemih filmova u one koji imaju zvuk, 1920-ih godina.

kultni filmovi

Forrest Gump

Film uz koji ste sigurno odrasli na televiziji jest Forrest Gump koji je Tomu Hanksu donio drugog Oscara. Forrest Gump prati američku povijest kroz 50-e do 70-e godine prošlog stoljeća iz perspektive niskointeligentnog Forresta koji žudi za ponovnim susretom sa svojom ljubavi iz djetinjstva. Ovo je jedan od onih filmova koje publika jako voli, a ne možete živjeti bez da ga pogledate bar jednom.

kultni filmovi

Goodfellas

Lista kultnih filmova ne može proći bez jednog filma Martina Scorsesea, a Goodfellas je možda i njegov najutjecajniji. Gangsterski film prati priču o Henryju Hillu (Ray Liotta) i njegovom životu u mafiji, koja pokriva njegov odnos sa suprugom Karen i njegovim mafijaškim partnerima Jimmyjem Conwayem (Robert De Niro) i Tommyjem DeVitom (Joe Pesci).

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori