Ovih dana kao da svi pričaju o samo jednom filmu – Je li hype opravdan?
Ovih dana kao da svi pričaju o samo jednom filmu – Je li hype opravdan?

Ovih dana kao da svi pričaju o samo jednom
filmu – Je li hype opravdan?

Vrlo suptilno i bez gigantske promocije u proljeće 2022. izašao je naslov Everything Everywhere All at Once, koji se u kratkom roku premetnuo u jedan od najboljih filmova godine. Tome u prilog ide i podatak da je riječ o naslovu s najvećim brojem nominacija na ovogodišnjoj dodjeli Oscara, uključujući i onom za najbolji film.

Do sada je na različitim festivalima prikupio čak 391 nominaciju. Istovremeno je stekao naklonost i kritike i publike, a hype oko njega se ne stišava.

Eklektična ekipa – ključ uspjeha

Film Everything Everywhere All at Once režirali su zajedno Daniel Kwan i Daniel Scheinert, a za oko će vam već u startu zapeti zbog eklektične glumačke ekipe.

U njemu glume Michelle Yeoh (Crazy Rich Asians), Stephanie Hsu (The Marvelous Mrs. Maisel), Jenny Slate (Gifted, Big Mouth), Ke Huy Quan (The Goonies), Harry Schum Jr. (Love Hard), Jamie Lee Curtis (Halloween, Knives Out, A Fish Called Wanda) i James Hong (Mulan).

Priča o neočekivanoj junakinji

Radnja se vrti oko Evelyn Wang koja igra majku kojoj svakodnevica u posljednje vrijeme ne ide od ruke. Sa svojim suprugom Waymondom vodi praonicu rublja koju je sve teže održati na životu, a trenutno ima i bračnih problema.

Igrom slučaja i u trenutku kad najmanje očekuje, nailazi na ‘multiverse’ odnosno mjesto u kojoj se spajaju razni kozmosi i u kojima može istražiti sve one životne puteve i scenarije koji se nikad nisu obistinili. Međutim, ubrzo shvaća opasnost multiverse, a iako bi bila posljednja osoba koju bismo na prvu vidjeli kao superjunakinju, upravo Evelyn mora spasiti ono najvažnije što ima – svoju obitelj.

Zašto su svi “poludjeli” za ovim filmom?

Osim što obiluje akcijskim scenama, film je (prema recenzijama kritičara i publike) specifičan po dinamičnom dijalogu, kompleksnim međuljudskim odnosima koje prikazuje, humoru te fantastičnoj postavi koja svojim likovima daje novu dimenziju.

U pitanju je pravi splet žanrova, film koji je teško staviti u samo jednu kategoriju. Iako ima dozu napetosti – u suštini je ovo impresivna obiteljska i osobna priča o međuljudskim odnosima.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori