Filmski maraton: Najbolji hororci koji će se svidjeti i onima koji ne vole ovaj žanr
Filmski maraton: Najbolji hororci koji će se svidjeti i onima koji ne vole ovaj žanr

Filmski maraton: Najbolji hororci koji će se svidjeti i onima koji ne vole ovaj žanr

Hororci su onaj žanr koji ili volite ili mrzite. Mnogima se ne sviđa film gledati u strahu, a neki baš to traže. Početak horor filmova možemo smjestiti s njemačkim Nosferatuom iz 1922. koji se smatra pionirom žanra, no hororci su zaživjeli tek u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća. Tada smo dobili neke kultne horor filmove. Onda bismo pak mogli reći da je 21. stoljeće pomalo uništilo horore. Kao da su se samo snimali jeftini filmovi koji su računali na jump scareove, paranormalne stvari i litre prolivene krvi.

Međutim, u zadnje vrijeme stvaraju se razni hororci koji bude nadu da će ovaj žanr ponovno zaživjeti. Od Jordan Peelovih filmova Get Out, Us i Nope, preko Ari Asterovih psiholoških horora te Ti Westove trilogije X, hororci su opet kvalitetni! Snima se i remake Nosferatua koji za sad izgleda odlično. S obzirom na to da horor filmovi doživljavaju preporod, napravili smo filmski maraton koji će se svidjeti i onima koji nisu toliki fanovi ovog strašnog žanra.

hororci

Kad jaganjci utihnu

Neki će ga okarakterizirati kao triler, neki kao krimić, a neki kao dramu. Kad jaganjci utihnu zapravo je sve to i još malo. Film je to koji je maestralno 1992. pokupio pet Oscara u najpopularnijim kategorijama. Malo tko nije gledao ovaj kultni film, a odličan je izbor za početak filmskog maratona hororaca. Kad jaganjci utihnu prati mladu FBI kadetkinju Clarice koja mora potražiti pomoć od Hannibala Lectera. On je zatvorenik i manipulativni ubojica kanibal, a Clarice ga treba kako bi joj pomogao uhvatiti drugog serijskog ubojicu, koji dere kožu svojim žrtvama.

hororci

Isijavanje

Remek djelo modernog horora. Tako su te 1980. opisivali Stanley Kubrickov film Isijavanje. Riječ je o vjerojatno jednom od najpoznatijih horor filmova svih vremena i najpoznatijoj adaptaciji Stephen Kingovog djela. U njemu glumi Jack Nicholson u nezaboravnoj ulozi pisca Jacka koji dobije privremeni posao da čuva i brine o osamljenom hotelu nakon sezone. Tamo odlazi sa svojom obitelji, suprugom Wendy (sjajna Shelley Duvall) i sinom Dannyjem (Danny Lloyd). Sve se čini sretno, dok zlokobna prisutnost oca ne baci u nasilje, a sina u užasne vizije iz prošlosti i budućnosti.

hororci

Slagalica strave

Slagalica strave najpopularnija je i najpoznatija horor franšiza ovog stoljeća. Ima deset dijelova od kojih je više loših nego dobrih, no ne možemo osporiti da prvi dio spada u neke od najboljih horora svih vremena. Započinje s dvojicom stranaca koji se bude vezani u sobi ne sjećajući se kako su tamo dospjeli, a ubrzo otkrivaju da su pijuni u smrtonosnoj igri. Slagalica strave jedan je od onih horora koji nije za one slabog želudca, ali je zaista napravljen dobro, strašno, ali i s kvalitetnom pričom koja se ne čini suluda kao u većini modernih horora.

hororci

Hereditary

Ako je netko hororce ponovno učinio privlačnima, to je redatelj i scenarist Ari Aster. S produkcijskom kućom A24 stvorio je u zadnjih šest godina čak tri odlična psihološka horora. U ovaj filmski maraton smo uključili njegov redateljski prvijenac – Hereditary. Film prati obitelj koju pogodi velika tragedija, a u svom žalovanju počnu ih proganjati uznemirujuće pojave. Toni Collette igra glavnu ulogu majke i daje jednu od najboljih glumačkih izvedbi svih vremena (još uvijek smo ljuti što nije bila nominirana, čak i nagrađena Oscarom). Hereditary koristi neobjašnjive pojave koje se mogu okarakterizirati kao da nisu s ovoga svijeta, no dobro je ukomponirano u priču i ne čini se jeftino. Hereditary je bio samo početak Asterovih mogućnosti. Svakako preporučujemo da pogledate i njegova ostala dva filma – Midsommar i Beau is Afraid.

hororci

Egzorcist

Egzorcist je klasik za koji su čuli i oni koji ga nisu nikada pogledali. On je jedan od onih filmova koji je izravno ili neizravno utjecao na sve hororce nakon njega. Osvojio je dva Oscara – za najbolji prilagođeni scenarij te najbolji zvuk (trebao je osvojiti i za najbolju žensku ulogu za Ellen Burstyn). Egzorcist prati slučaj djevojke koju zaposjedne misteriozan, zli entitet. Njezina majka (Burstyn) potraži pomoć dvojice katoličkih svećenika kako bi izveli egzorcizam i riješili je onoga što je opsjeda.

hororci

Poltergeist

Još jedna horor franšiza na ovoj listi je i Poltergeist. Prvi dio je kultni horor iz 1982., a prati obitelj koju proganja mnoštvo duhova. Najprije se ti duhovi doimaju prijateljski nastrojeni, pomičući predmete po kući i zabavljajući ukućane, no onda se pretvore u demone i počnu terorizirati obitelj prije nego što otmu najmlađu kćer. Poltergeist je bio nominiran za tri Oscara.

hororci

The Witch

Robert Eggers redatelj je koji će nam donijeti remake Nosferatua na veliki ekran. Zato vrijedi pogledati njegov prvi film – horor The Witch s Anyom Taylor-Joy u breakthrough ulozi. Film prati obitelj u Novoj Engleskoj 1630-ih koju razdiraju sile vještičarenja, crne magije i opsjednutosti. Kada njihov novorođeni sin misteriozno nestane, a usjevi propadnu, članovi obitelji se počnu okretati jedni protiv drugih. The Witch je jeziv portret obitelji koja se raspetljava unutar vlastitih grijeha, čineći ih plijenom za nepojmljivo zlo.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori