Ovo je 7 najboljih hororaca godine. Od neovisnih filmova do holivudskih nastavaka poznatih horor franšiza
Ovo je 7 najboljih hororaca godine. Od neovisnih filmova do holivudskih nastavaka poznatih horor franšiza

Ovo je 7 najboljih hororaca godine. Od neovisnih filmova do holivudskih nastavaka poznatih horor franšiza

Listopad je poznat kao spooky mjesec. Sve više se osjeća jesen u zraku, ali i 31. listopada se slavi popularna Noć vještica. To je vrijeme kada volimo sve što je jezivo i strašno. Tu naravno, spadaju i hororci koje volimo pogledati s vremena na vrijeme. Što se njih tiče, ova godina bila je jedinstvena. Izašli su hororci u rangu od niskobudžetnih do holivudskih nastavaka poznatih horor franšiza. Stoga, ima li boljeg vremena za gledanje horor filmova od listopada? Ovo su najbolji hororci godine.

M3GAN

M3GAN je film koji je početkom godine izazvao puno pažnje te je jedan od onih hororaca o kojima se puno pričalo. Kad Gemma iznenada postane skrbnica svoje osmogodišnje nećakinje Cady, koja je ostala bez roditelja, nije spremna biti roditelj. Gemma je inženjerka te pod velikim pritiskom na poslu, odluči upariti prototip lutke M3GAN koju gradi s Cady, u pokušaju da riješi i probleme s nećakinjom i probleme na poslu. No, ta odluka dovede do kobnih posljedica. M3GAN, lutka-ubojica je postala apsolutni hit u kino blagajnama diljem svijeta, a ne sumnjamo kako će biti i često viđen kostim za Noć vještica.

najbolji hororci godine

Beau is Afraid

Ari Aster je redatelj iza odličnih psiholoških horora Hereditary i Midsommar. Tako da je njegov treći film, Beau is Afraid, koji je izašao ove godine, morao ispuniti velika očekivanja. I ispunio ih je. Dobili smo preko tri sata horora. Nitko ne radi hororce poput Astera, a to je i dokazao sa zadnjim filmom. Beau is Afraid je bizaran film s puno metafore i značenja koje biste mogli propustiti tijekom prvog gledanja, no nije upitno da je izvrsno filmsko ostvarenje. Beau Wasserman (izvrsni Joaquin Phoenix) glumi čovjeka ispunjenog anksioznošću i strahom koji nakon uznemirujućih vijesti pokušava doći do svoje majke u drugi grad. Nije ni upitno da ovaj film pripada među najbolje hororce godine, a mi smo ga pogledali još na proljeće. Dojmove pročitajte ovdje.

najbolji hororci godine

The Nun II

Novi nastavak popularnog horora Conjuring, The Nun II ovog rujna rušio je sve rekorde gledanosti u domaćim kinima. Radnja horora je smještena u Francusku 1956. godine. Jedan svećenik je ubijen i zlo se širi. Pratimo časnu sestru Irene koja se još jednom nalazi lice uz lice s demonskom časnom sestrom Valak. Horor serijal Conjuring postao je poznati film u svijetu hororaca, no njegov prvi nastavak The Nun nije stekao jednaku slavu. Dobio je daleko najgore kritike od cijelog serijala, ali drugi nastavak izgleda neće slijediti takvu sudbinu. Već sad na Rotten Tomatoesu ima duplo veću ocjenu od svog prethodnika.

najbolji hororci godine

Scream VI

Još jedan popularni serijal hororaca, Vrisak je dobio svoj šesti nastavak. Iako brojni nastavci hororaca s vremenom postaju sve gori i gori, Vrisak VI je ugodno iznenađenje za sve ljubitelje hororaca i slasher filmova. Prepun je sjajne scenografije, referenci na prethodne dijelove i odlične glume. Radnja prati dvije sestre, iz istog nastavka iz 2022., Taru i Sam koje su se preselile u New York samo da bi ih progonio još jedan Ghostface. Courteney Cox reprizirala je svoju ulogu, kao i Melissa Barrera i Jenna Ortega, a dobili smo i neka nova lica u franšizi, Dermota Mulroneyja i Samaru Weaving.

najbolji hororci godine

Infinity Pool

Horor koji je možda prošao ispod radara, Infinity Pool prati Jamesa i Em Foster, par koji uživa u all-inclusive odmoru na plaži na izmišljenom otoku La Tolqa. Do zapleta dođe kada fatalna nesreća razotkrije perverznu supkulturu ljetovališta hedonističkog turizma, bezobzirnog nasilja i nadrealnih užasa. Film je mješavina psihodeličnih slika i uznemirujuće brutalnosti. To nije ni čudno s obzirom na to da je redatelj Brandon Cronenberg, za kojeg možemo reći da su mu hororci u krvi. Ipak je njegov otac poznati redatelj horora – David Cronenberg. Infinity Pool uspijeva i zbog odlične glume glavnih zvijezda Alexandra Skarsgårda i Mije Goth.

najbolji hororci godine

Talk to Me

Na ljeto je izašao i hororac kojeg je producirao A24 – Talk to Me koji je bio tema razgovora obožavatelja horora cijelog ljeta. S inventivnim slikama i šokantnom krvoprolićem, braća blizanci Danny i Michael Philippou podižu stil koji su razvili na svom YouTube kanalu RackaRacka kako bi ispričali priču o ćudljivoj tinejdžerici Miji (Sophie Wilde). Kada nadnaravni trik za zabavu koji komunicira s mrtvima postane viralna senzacija, Mia se pokušava povezati sa svojom pokojnom majkom, a rezultati su zastrašujući. Mija se zakači za novi trik kao da je ovisna i odvede se predaleko te oslobađa zastrašujuće nadnaravne sile. Talk to Me horor je kojeg ne smijete preskočiti ovog spooky listopada.

najbolji hororci godine

Saw X

Slagalica strave jedan je od najpopularnijih horor franšiza ikad. Nedavno je stigao i deseti nastavak, Saw X zbog kojeg su svi pohitali u kina. Horor prati bolesnog i očajnog Johna koji otputuje u Meksiko kako bi se podlegao riskantnom medicinskom zahvatu koji bi mogao magično ukloniti njegov tumor. Ono što zapravo otkrije je kako je zahvat samo laž kako bi se prevarili ranjivi pojedinci. Vremenski je Saw X smještena između prvog i drugog dijela te je najstrašniji film dosad. Također je najosobniji za Jigsawa. Gledatelji su oduševljeni filmom te pozitivne kritike ne staju stizati, a to se vidi i po odličnim ocjenama na Rotten Tomatoesu i IMDb-ju.

najbolji hororci godine

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori