Produkcijska kuća A24 postala je sinonim za kvalitetu. Donosimo maraton njihovih filmova
Produkcijska kuća A24 postala je sinonim za kvalitetu. Donosimo maraton njihovih filmova

Produkcijska kuća A24 postala je sinonim za kvalitetu. Donosimo maraton njihovih filmova

Kroz filmsku povijest bilo je puno produkcijskih i distributerskih kuća koje su označavale da će sadržaj biti kvalitetan. Stoljetnu povijest imaju kompanije poput Paramount Pictures, Universal Studios, Warner Brothers, Columbia Pictures i mnogi drugi, a 21. stoljeće zasigurno su obilježili streameri poput Netflixa, Applea, Hulua i slično. Za sve njih ste sigurno čuli, no danas za naš filmski maraton biramo najbolje filmove u produkciji A24.

Riječ je o produkcijskoj i distributerskoj kući osnovanoj tek 2012. koja je već postala sinonim za odlične filmove. Fokusira se neovisne filmove i serije, a sada već i ima strastvenu bazu fanova. Uz ostale žanrove, A24 imao je velik utjecaj na razvoj suvremenih horora i arthouse filmova. Ovo je naš izbor najdražih.

A24 filmovi

Ex Machina

Ex Machina jedan je od ranijih filmova u distribuciji A24 koji je globalno odjeknuo. Riječ je o ZF drami koja prati programera (Domhnall Gleeson) koji je izabran da sudjeluje u revolucionarnom eksperimentu razvitka sintetičke inteligencije i promatranju ljudskih kvaliteta visoko razvijenog humanoid AI-ja (Alicia Vikander). Film je prva značajna uloga glumice Alicije Vikander. Uz nju i Gleesona, pojavljuje se i Oscar Isaac.

A24 filmovi

Swiss Army Man

A24 također često surađuje i s istim redateljima. Jedni od njih su i Daniel Kwan i Daniel Scheinert. The Daniels kako ih je prozvala javnost, poznati su po čudnim i ekscentričnim filmovima, a osvojili su i Oscar 2023. za film Sve u isto vrijeme, no danas izdvajamo njihov raniji uradak Swiss Army Man. Riječ je o zaista uvrnutom filmu koji prati Hanka (Paul Dano), čovjeka koji završi na pustom otoku te koji pokušava pobjeći tako što se sprijatelji s lešom (Daniel Radcliffe). Njih dvoje krenu na nadrealistično putovanje koje će vas istovremeno nasmijati i dirnuti.

A24 filmovi

Lady Bird

Prvi redateljski pothvat Grete Gerwig, Lady Bird, donio joj je i nominaciju za Oscar. Film je sad već na veliko poznat, a prati 17-godišnjakinju i njezino odrastanje u Sacramentu u Kaliforniji. U glavnoj ulozi je izvrsna Saoirse Ronan, a pridružuju joj je Laurie Metcalf, Beanie Feldstein, Lucas Hedges i Timothee Chalamet. Lady Bird jedan je od boljih coming of age filmova koje smo pogledali zadnjih godina.

A24 filmovi

Eighth Grade

Od 17-godišnjakinje koja završava srednju školu, do curice koja će je tek započeti, naš sljedeći odabir je još jedan coming of age film – Eighth Grade. Film prati Kaylu, introvertnu tinejdžerku koja završava osmi razred i sprema se za početak srednje škole. Eighth Grade je redateljski prvijenac komičara Bo Burnhama čije Netflixove stand-up specijale obožavamo. Film je savršeno uspio pretočiti nervozu, neugodnost i tinejdžerski duh na veliki ekran.

A24 filmovi

Midsommar

Jedan od redatelja koji je usko povezan s A24 je i Ari Aster, kralj suvremenih psiholoških horora. Kao što smo spomenuli, A24 poznat je po revitalizaciji tog žanra, a jedan od njih je i Midsommar, film koji je Florence Pugh lansirao u zvjezdanu orbitu. Horor prati mladi par (Pugh i Jack Reynor) koji otputuje u Švedsku na ruralni ljetni festival. Ono što počne kao idilični odmor, ubrzo se pretvori u nasilan i bizaran obred od strane švedskog kulta.

A24 filmovi

The Lighthouse

Izvrsna crno-bijela fotografija, sjajni Willem Dafoe i Robert Pattinson te mračna i turobna atmosfera čine The Lighthouse zaista posebnim filmom. Sa samo dva glumca, film prati dvojicu svjetioničara na kraju 19. stoljeća koji pokušavaju očuvati svoj razum dok su apsolutno sami na otoku sa svjetionikom. Film je fantasy drama koju je režirao Robert Eggers poznat po sličnim filmovima poput njegovog prvijenca The Witch i posljednjeg The Northman.

Red Rocket

Sean Bakerov posljednji uradak, film Red Rocket jedan je od onih neovisnih filmova koji je mainstream publici prošao ispod radara. Prati ispranu porno zvijezdu koji se vraća u svoj rodni grad u Teksasu, nakon što je izgubio sve što ima. Ponovno se povezuje s bivšom suprugom, prijateljima te započne vezu s maloljetnicom. Glavnu ulogu preuzeo je Simon Rex kojemu je ovo uloga života.

A24 filmovi

Marcel the Shell with Shoes On

Jedan od najdirljivijih i ispunjujućih filmova koje smo ikad pogledali je Marcel the Shell with Shoes On. Animirani film prati školjkicu Marcela koji sa svojom bakom Connie živi u Airbnb apartmanu. Kada u njega dođe dokumentarist (ujedno i kreator i redatelj filma) Dean Fleischer Camp, odluči napraviti cijelu priču oko Marcela. Film je bio nominiran i za Oscar, a obećajemo da će vam nakon gledanja biti toplo oko srca.

A24 filmovi

C’mon, C’mon

Joaquina Phoenixa smo navikli gledati u napetim ulogama, no u filmu C’mon, C’mon je upravo suprotno. Film prati Phoenixa kao radijskog novinara. Kada ga sestra zamoli da se neko vrijeme pobrine za njezinog sina, on ga odvede na energetično putovanje kako bi mu pokazao svijet izvan Los Angelesa. Osim Phoenixa, u filmu se pojavljuje i Gabby Hoffman te odlični dječji glumac Woody Norman.

A24 filmovi

The Whale

Kada je su izašle nominacije za prošlogodišnje Oscare, razočarali smo se što The Whale nije bio među nominiranim za najbolji film. Riječ je o odličnom uratku redatelja Darrena Aronofskog (Requiem for a Dream, Black Swan) koji prati Charlieja, jako pretilog učitelja književnosti koji se pokušava ponovno povezati sa svojom kćerkom tinejdžericom. Iako film nije briljirao na Oscarima 2023., The Whale je glavnom glumcu Brendanu Fraseru donio kipić za najboljeg glavnog glumca.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori