Večeras nam slijedi dodjela Oscara, a ovo su najveći favoriti
Večeras nam slijedi dodjela Oscara, a ovo su najveći favoriti

Večeras nam slijedi dodjela Oscara, a
ovo su najveći favoriti

Ožujak nam donosi 95. izdanje Academy Award, godišnje filmske nagrade koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka, poznatije pod nazivom Oscar. Ovom dodjelom će kulminirati takozvana Film awards seasons, odnosno sezona dodjele filmskih nagrada koja označava razdoblje između studenog i veljače svake godine.

Premda obuhvaćaju različita biračka tijela, nagrade poput Zlatnog globusa, BAFTE i SAG-a predstavljaju sjajan pokazatelj tko bi kući mogao ponijeti najpoznatiji zlatni kipić na svijetu.

A po svemu sudeći dodjela pred nama trebala bi proći u znaku jednog filma – drame apsurda Everything Everywhere All at Once. Riječ je ujedno o naslovu s najviše nominacija te izrazitom favoritu kategorije najboljeg filma. Pritajenim favoritom, odnosno underdogom u ovoj kategoriji prozvana je crna komedija The Banshees of Inisherin.

Austin Butler i Michelle Yeoh

Glumački dueli

Na ovogodišnjoj dodjeli Oscara posebno su zanimljivi dueli koji obilježavaju glavne glumačke kategorije. U kategoriji najbolje glavne glumice izražena je borba između Cate Blanchett, nominirane za Tar i Michelle Yeoh, nominirane za ostvarenje u Everything Everywhere All at Once. Obje su ostvarile sjajne glumačke role, no kladionice su naklonjene Michelle Yeoh.

Duel se odvija i u kategoriji za najboljeg glumca, a u borbi su se našli Austin Butler za Elvisa i Brendan Fraser za The Whale. Dosadašnje nagrade nam signaliziraju kako će pobjeda otići u ruke mlađeg glumca.

Kategorija najbolje sporedne glumice također donosi duel Angele Bassett, nominirane za Black Panther: Wakanda Forever i Kerry Condon, nominirane za The Banshees of Inisherin. Neznatna prednost ipak se daje irskoj glumici.

Cate Blanchett

Favoriti i potencijalna iznenađenja

S druge strane, kategorije za najboljeg sporednog glumca ima izraženog favorita, a riječ je o Ke Huy Quanu, nominiranom za Everything Everywhere All at Once.

No, isto se ne može reć za kategoriju najboljeg redatelja. Do sada su nagrađeni različiti redatelji s popisa nominiranih, no pretpostavlja se kako bi Akademija mogla valorizirati rad legendarnog redatelja Stevena Spielberga za biografsku dramu The Fabelmans.

Ekipa filma The Fabelmans

Očekivanja su velika

Popularni streaming servis Netflix izgledni je pobjednik u dvije kategorije – onoj za najbolji međunarodni film koji bi mogao pripasti ratnoj drami All Quiet on the Western Front te onoj za najbolji animirani film kojim bi trebao biti proglašen Guillermo del Toro’s Pinocchio.

Očekuje se kako će nagrada za najbolji originalni scenarij otići u ruke scenaristima filma Everything Everywhere All at Once, dok će za najbolji adaptirani scenariji biti nagrađen film Women Talking.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori