The Whale: Film zbog kojeg gledatelji kino napuštaju u suzama
The Whale: Film zbog kojeg gledatelji kino napuštaju u suzama

The Whale: Film zbog kojeg gledatelji
kino napuštaju u suzama

“Izašla sam iz kina i nisam mogla prestati plakati”, samo je jedna u nizu sličnih komentara koje smo posljednjih tjedana mogli pročitati na društvenim mrežama vezano uz film Kit (The Whale). Drama američkog redatelja Darrena Aronofskyja donosi naizgled već toliko puta viđenu priču o otuđenom ocu koji pokušava popraviti odnos s kćeri tinejdžericom.

Ipak, uspješno se izdvojila od brojnih sličnih filmskih uradaka te je stekla i trenutnu naklonost kino publike (o čemu svjedoči i postotak od čak 91 posto pozitivnih recenzija na stranici Rotten Tomatoes). Njezinom uspjehu uvelike su kumovala dva razloga.

kit film

Priča koja propitkuje emocije

Uspjeh filma Kit krije se u priči koja se može dogoditi svima nama, bez obzira željeli si to priznati ili ne. Svjedočeći tuđoj emocionalnoj traumi priznajemo si sve duboko (i plitko) potisnute strahove. U suštini, ovaj je film osmišljen da razotkrije zakopane emocije svojih likova, a po svemu sudeći i gledatelja. Povratne reakcije, a posebice komentari koji su o ovoj temi ostavljani na društvenim mrežama toj tezi itekako idu u prilog.

Također, sjajno je vizualno svjedočanstvo kako svatko od nas ima dvije strane, ujedno nudeći kreativni uvid u pitanja zašto se čovječanstvo ponaša na određeni način i kako ljudi ponekad mogu biti okrutni, a drugi put ljubazni.

kit film

Uloga života

Sjajnom prijemu filma kod publike uvelike je pridonijela i maestralna izvedba glavnog glumca Brandona Frasera. Uloga pretilog profesora engleskog jezika Charlieja već je prozvana njegovim životnim glumačkim ostvarenjem.

Godinama zaboravljen i svrstavan u D skupinu glumaca, Fraser je sjajno iskoristio ponuđenu priliku te ne čudi što je jedan od glavnih pretendenata za prestižnu nagradu Oscar. Doista, rasplet je to koji je malo tko očekivao prije godinu dana.

kit film

Tri nominacije za Oscara

Fraserova nominacija jedna je od tri koje je film zavrijedio – Hong Chau je za ulogu Charlijeve najbolje prijateljice Liz uvrštena među najbolje sporedne glumice, dok je film ostvario i nominaciju u kategorije najbolje šminke. Mnoge poznavaoce filmske industrije iznenadio je izostanak nominacija u kategorijama za kinematografiju te najbolji adaptirani scenarij.

U kvalitetu filma The Whale možete se uvjeriti i sami jer on trenutno igra u domaćim kinima. Najavni video donosimo u nastavku:

Foto: Profimedia, IMDb

Učitati još
Zatvori