Maestralna glumačka bravura: Cate Blanchett briljirala u filmu TÁR
Maestralna glumačka bravura: Cate Blanchett briljirala u filmu TÁR

Maestralna glumačka bravura: Cate
Blanchett briljirala u filmu TÁR

Nagrada za najbolje žensko glumačko ostvarenje u dramskom filmu na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa otišla je u ruke u ruke australske glumice Cate Blanchett. Ubrzo je pristigla i nominacija za najprestižniju glumačku nagradu Oscar, koja će službeno biti dodijeljena 11. ožujka.

Ostvarila ih je za glavnu ulogu u psihološkoj drami TÁR, filmu koji je svoju svjetsku premijeru doživio na prošlogodišnjem izdanju Mostre. Već je i 79. Venecijanski festival dao naslutiti kako ju za ovo glumačko ostvarenje čeka niz nagrada, budući da je i na njemu odnijela pobjedi u kategoriji najbolje glumice.

Drama TÁR proizašla je iz pera Todda Fielda, koji uz scenarij potpisuje i režiju filma. Prvi je ovo uradak scenarista filmova U Zamci i Mala djeca nakon 15-godišnjeg izbivanja iz svijeta filma. Ipak, njegov povratak se možda ne bi ni ovaj put ostvario da Cate Blanchett nije pristala glumiti u filmu.

Naime, lik dirigentice Lydie Tár osmislio je isključivo s namjerom da ju odigra upravo Blanchett te ni jedna druga glumica za njega nije dolazila u obzir. Dojma smo kako je Toddova vizija bila i više nego istinita jer je rezultirala novom glumačkom bravurom slavne Oscarovke.

tar

Lik koji je teško voljeti

Prema najavama, radnja filma predstavlja nam slavnu skladateljicu, glazbenicu, filantropkinju i dirigenticu te prvu ženu koja je ikada predsjedala berlinskom filharmonijom, u trenutku dok se sprema objaviti svoju autobiografiju Tár on Tár. Sugerira nam se kako ćemo umjetnicu vidjeti na vrhuncu karijere, no radnja zapravo pokazuje njezin strmoglavi pad.

Cate Blanchett

Smiješi li se Cate treći Oscar?

Činjenicu kako stvari nisu onakve kakvima se čine već nam sugerira uvodna špica koja je izvedena u formati koji smo uvriježili vidjeti u odjavnim kadrovima. Premda slavnu dirigenticu zatičemo na (navodnom) vrhuncu karijere, u narednim minutama svjedočit ćemo njezinom krahu.

Za lik Lydie Tár teško je pronaći i trunku sućuti, a njezina samoživost i beskrupuloznost čak će vas i iziritirati. No, ono što će vas doista zadiviti jest glumačka izvedba Cate Blanchett koja portretirani lik donosi s tolikom dozom realnošću da doista stječete dojam kako gledate dokumentarac. Cate, odnosno Lydia, jest film te bez nje on postaje samo natruha pozadinskih priča koje se dotiču tema poslovnih sabotaža, ljubavnih prevara i narušenih obiteljskih odnosa. Mala je to glumačka bravura koju vrijedi pogledati.

Foto: Profimedia, Instagram (@tarmovie)

Učitati još
Zatvori