Smiješi li joj se treći Oscar? Cate Blanchett briljirala u novom filmu ‘TÁR’
Smiješi li joj se treći Oscar? Cate Blanchett briljirala u novom filmu ‘TÁR’

Smiješi li joj se treći Oscar? Cate Blanchett briljirala u novom filmu ‘TÁR’

Nagrada za najbolje žensko glumačko ostvarenje na 79. Venecijanskom filmskom festivalu otišla je u ruke australske glumice Cate Blanchett. Nagrađena je za glavnu ulogu u psihološkoj drami TÁR, filmu koji je svoju svjetsku premijeru doživio upravo na ovogodišnjem izdanju Mostre.

Cate Blanchett

Drama TÁR proizašla je iz pera Todda Fielda, koji uz scenarij potpisuje i režiju filma. Prvi je ovo uradak scenarista filmova U Zamci i Mala djeca nakon 15-godišnjeg izbivanja iz svijeta filma. Ipak, njegov povratak se možda ne bi ni ovaj put ostvario da Cate Blanchett nije pristala glumiti u filmu.

Naime, lik dirigentice Lydie Tár osmislio je isključivo s namjerom da ju odigra upravo Blanchett te ni jedna druga glumica za njega nije dolazila u obzir.

Smiješi li se Cate treći Oscar?

Cate Blanchett je priznala kako je bila veoma polaskana redateljevim pozivom te je spremno pristala na novi glumački izazov. Dojma smo kako je Toddova vizija bila i više nego istinita jer je rezultirala novom glumačkom bravurom slavne Oscarovke. Društvene mreže su već preplavili komentari koji sugeriraju kako bi 53-godišnja glumica trebala postati glavna favoritkinja za novog Oscara u kategoriji najbolje glumice.

Podsjećamo, prvog je u ovoj kategoriji osvojila 2014. godine za portret Jasmine French. Bio bi ovo treći Oscar u njezinog riznici, a prvi joj je udijeljen 2005. godine za sporednu ulogu u filmu Avijatičar.

Cate Blanchett

Što nam donosi film TÁR?

Prema najavama, u kinima bismo je u ulozi dirigentice Lydie Tár mogli vidjeti već početkom listopada. Radnja filma predstavlja nam slavnu skladateljicu, glazbenicu, filantropkinju i dirigenticu te prvu ženu koja je ikada predsjedala važnim njemačkim orkestrom, u trenutku dok se sprema objaviti svoju autobiografiju Tár on Tár.

Uz Cate Blanchett, istaknute uloge u ovom filmu ostvarili su Mark Strong, Julian Glover, Noémie Merlant i Nina Hoss. Službeni trailer filma donosimo u nastavku:

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori