Objavljene su nominacije za ovogodišnje Oscare: Obilježene su iznenađenjima
Objavljene su nominacije za ovogodišnje Oscare: Obilježene su iznenađenjima

Objavljene su nominacije za ovogodišnje
Oscare: Obilježene su iznenađenjima

Službeno su predstavljene nominacije za ovogodišnju, 95. dodjelu nagrade Oscar koja će se održati u nedjelju, 12. ožujka u Los Angelesu. Za najbolji film nominirano je deset naslova: Avatar: The Way of Water, The Banshees of Inisherin, Elvis, Everything Everywhere All At Once, The Fabelmans, Tar, Top Gun: Maverick, Triangle of Sadness i Women Talking.

The Whale

Najbolja glumačka ostvarenja

U kategoriji najbolje glavne glumice nominirane su: Cate Blanchett za Tar,  Ana de Armas za Blonde, Andrea Riseborough za To Leslie, Michelle Williams za The Fabelmans i Michelle Yeoh za Everything Everywhere All at Once.

Za najboljeg glavnog glumca nominirani su: Austin Butler za Elvisa, Colin Farrell za The Banshees of Inisherin, Brendan Fraser za The Whale, Paul Mescal za Aftersun i Bill Nighy za Living.

The Banshees of Inisherin

Nagrada za najbolju sporednu glumicu mogla bi otići u ruke: Angele Bassett (za Black Panther: Wakanda Forever), Honga Chau (za The Whale), Kerry Condon (za The Banshees of Inisherin), Jamie Lee Curtis (za Everything Everywhere All at Once) te Stephanie Hsu (za Everything Everywhere All at Once).

U kategoriji najboljeg sporednog glumca nominirani su Brendan Gleeson za The Banshees of Inisherin, Brian Tyree Henry za Causeway, Judd Hirsch za The Fabelmans, Barry Keoghan za The Banshees of Inisherin i Ke Huy Quan za Everything Everywhere All at Once.

The Fabelmans

Najbolji scenarij

Za najbolji originalni scenarij mogli bi biti nagrađeni autori filmova The Banshees of Inisherin, Everything Everywhere All at Once, The Fabelmans, Tar ili Triangle of Sadness.

S druge strane, najboljim adaptiranim scenarijem može biti proglašen onaj za film: All Quiet On the Western Front, Glass Onion: A Knives Out Mystery, Living, Top Gun: Maverick i Women Talking.

The Fabelmans

Filmske bravure

Najbolji međunarodni film tražit će se među sljedećima:  All Quiet on the Western Front (Njemačka),  Argentina, 1985. (Argentina),  Close (Belgija), Eo (Poljska), The Quiet Girl (Irska).

Oscara za najboljeg redatelja mogao bi biti uručen Martinu Mcdonaghu za The Banshees of Inisherin, Danielu Kwanu i Danielu Scheinert za Everything Everywhere All at Once, Stevenu Spielbergu za The Fabelmans, Toddu Fieldu za Tar i Rubenu Ostlund za Triangle of Sadness.

Everything Everywhere All at Once

Rasplet koji nismo očekivali

Najveća iznenađenja dogodila su se u glavnim glumačkim kategorijama, a odnose se na izostanak Toma Cruisea s popisa kandidata za najboljeg glumca, te Viole Davies s popisa najboljih glumica. S druge strane, na istom je popisu malo tko očekivao ime Ane de Armas, kao i ono irskog glumca Paula Mescala.

Velikim iznenađenjem prozvan je i izostanak nominacije redatelja Jamesa Camerona za film Avatar: Put vode, koji je u samo mjesec dana prikazivanja oborio brojne rekorede te postao pretendent za film desetljeća.

Iznenađenjem se smatra i uvrštavanje drame Women Talking u društvo najboljih filmskih ostvarenja.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori