Filmski maraton: Timothée Chalamet
Filmski maraton: Timothée Chalamet

Filmski maraton: Timothée Chalamet

Timothée Chalamet neosporno je postao predvodnik nove generacije glumaca. Ovaj 27-godišnji Njujorčanin izvršio je ogroman utjecaj na Hollywood, a mnogi ga smatraju jednim od najboljih i najtalentiranijih mladih glumaca današnjice. Chalamet očito ima sve: upečatljivo, kutno lice, neupitni talent i impresivan životopis za jednog 27-godišnjaka. No osim glume, ističe se i svojim odvažnim i zanimljivim modnim kombinacijama pa je postao i ikona stila.

 

Proteklih nekoliko godina s ulogama u zvučnim filmskim naslovima došao je u prvi plan. No imao je i nekoliko manjih uloga u velikim filmovima (kao što je hit Interstellar iz 2014.) prije nego što se 2017. godine istaknuo ulogama u Call Me By Your Name Luce i Lady Bird. Od tada je radio s najvećim imenima u show businesss – od Wesa Andersona u The French Dispatch do Denisa Villeneuvea u Duneu.

Nominiran za Oscara u filmu Call Me by Your Name, kao i niz drugih uloga – od Dune i Wonka do dugo očekivanog biografskog filma o Bobu Dylanu, A Complete Unknown čije je snimanje predviđeno ovog ljeta – Timothée je uvijek bio pomalo neustrašiva kontradikcija, otvoren za sve mogućnosti.

U rasponu od komedije do drame, Chalamet naizgled može ući u svaku ulogu. Iako je njegov glumački portfelj prilično svestran, sastavili smo popis njegovih najbolje ocijenjenih filmova prema IMDb-u.

Hot Summer Nights (2018.) 6.3/10

Američki neo-noir-crime-drama film, prvo je dugometražno ostvarenje Elijaha Bynuma, koji potpisuje i scenarij filma. Cape Cod, ljeto 1991., radnja prati tinejdžera po imenu Daniel koji ulazi u divlji svijet izlazaka, tuluma, drogiranja, dilanja i na koncu se zaljubljuje u dilerovu sestru što poprilično zakomplicira stvari. Hot Summer Nights prati njegovu životnu priču tijekom koje pronalazi svoj put za vrijeme ljetnih praznika. Vizualno predivan, miljenik i publike i kritike.

S obzirom na to da je Chalamet u stvarnosti suprotnost liku kojega je utjelovio, nije ni čudo što su njegove velike glumačke sposobnosti u prvom planu. Ovaj zanimljiv i napet film nezaobilazan je za obožavatelje Chalameta, a koji također vole klasične priče o odrastanju.

Miss Stevens (2016.) – 6.6/10

Još jedna tradicionalna priča o odrastanju. Chalamet je u ulozi Billyja, problematičnog i emotivnog učenika koji je također prilično strastven i neshvaćen. Iako njegovi postupci nisu uvijek prihvatljivi, njegove su namjere uglavnom nevine, a Chalametova dirljiva izvedba u filmu vrlo je podcijenjena.

Radnja se vrti oko učiteljice Stevens (Lily Rabe) koja se bori sa samopouzdanjem usred prekida, a prati tri srednjoškolca na dramskom natjecanju. Najproblematičniji od njih je Billy.

A Rainy Day In New York (2019.) – 6.6/10

Ova romantična komedija, u kojoj glume Chalamet, Selena Gomez i Elle Fanning, snimljena je 2017. godine. Radnja prati mladi par koji stiže u New York na vikend gdje ih dočekuje loše vrijeme i niz avantura.

Unatoč nesretnim okolnostima oko produkcije filma, A Rainy Day In New York očito je bio odskočna daska za Chalameta.

The French Dispatch (2021.) 7.2/10

U jednom od najnovijih projekata Chalamet je utjelovio lik Zeffirellije u filmu Wesa Andersona. Film predstavlja zbirku od tri priče objavljene u novinskom časopisu The French Dispatch Magazine. Ono što je svakako zanimljivo jest da se radnja odvija u prošlom stoljeću.

Beautiful Boy (2018.) – 7.3/10

Beautiful Boy temelji se na memoarima “Tweak” and “Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction,”. Film prati odnos oca Davida (Steve Carrell) i sina Nica Sheffa (Chalamet) koji postaje ovisan o drogi, oporavljajući se i vraćajući se nebrojeno puta tijekom godina svojoj obitelji. Chalametova izvedba vrlo je dirljiva, a film je pokazao kako droga može uništiti život ovisnika, ali i oštetiti živote članova obitelji i prijatelja.

Beautiful Boy
IMDb

The King (2019.) – 7.3/10

Ni u ovom, Netflixovom, filmu nije razočarao. I ovdje se naziru elementi još jedne priče o odrastanju, samo s grandioznim, krvavim, srednjovjekovnim okruženjem. Timothée glumi izgubljenog sina Henrika IV (Ben Mendelsohn) koji je okrunjen za kralja Engleske usred neviđenih okolnosti. Naime, Hal (Chalamet), svojeglavi princ i nasljednik engleskog prijestolja okrenuo je leđa kraljevskom životu i živi među ljudima. Nakon smrti oca primoran je preuzeti kraljevsku dužnost, ali i suočiti se s kaosom koji je na prijestolju ostavio njegov otac. U filmu The King Timothée je dobro prezentirao lepezu uloga koje može igrati.

 

Lady Bird (2017.) – 7.4/10

Film govori o promjenama, adolescenciji, svemu prvom, odlično upakiran u kalifornijski pejzaž. Autentičan i osoban pristup redateljice koja sjajno koristi humor u intimnoj priči koja je zapravo bolna. Naizgled priča o neprilagođenoj tinejdžerici koja si je sama nadjenula ime Lady Bird, njezinom školovanju u katoličkoj srednjoj školi u Sacramentu, odnosu s ocem koji vodi borbu s vlastitom depresijom i majkom s kojom je na stalnoj granici sukoba. Može li se avanturistička umjetnička duša ukalupiti u sustav i društvene norme? Film svakako daje odličan humorističan pogled na to pitanje. I naravno Timothée je ovdje besprijekoran, a igra njezinog pretencioznog intelektualnog dečka Kylea.

Call Me By Your Name (2017.) – 7.9/10

Na listi se zasluženo našao film koji je i proslavio mladog glumca donijevši mu i prvu nominaciju za Oscar. 17-godišnji Elio (Timothée Chalamet) provodi ljeto veoma opušteno sa svojim roditeljima u jednom talijanskom selu dok mu letargiju ne uzburka dolazak visokog zgodnog Amerikanca koji je došao raditi s njegovim ocem. Njihov, na prvu, netrpeljiv odnos uskoro poprima erotsku notu i sve kulminira kratkom, ali slatkom aferom. Film o samorealizaciji i prvom ljubavnom odnosu, u svakoj sceni ispunjen je prekrasnim talijanskim krajolikom da nam odmah dođe da pozovemo ljeto i spakiramo kofere za Italiju.

Skrivena ljubav

Little Women (2019.) – 7.9/10

Film je to čija se priča temelji na istoimenom romanu. Radnja se vrti oko četiri mlade žene koje su u najosjetljivijim godinama ostale živjeti same s majkom dok je njihov otac otišao dati svoj doprinos američkom Građanskom ratu. One se bore za vlastiti životni put. Lik Laurie Laurence, kojeg glumi Timothée Chalamet razvija određenu povezanost sa sve četiri sestre, ali ponajviše sa Jo i Amy što će utjecati i na samu intrigantnost filma u tom pogledu.

Male žene

Dune (2021.) – 8.0/10

Mogli bismo reći bez ustručavanja da je Dune najbolji znanstveno-fantastični film desetljeća. Scenografija koja oduzima dah i uvjerljivi likovi zasigurno imaju veliku ulogu u tome. Dune je priča koja slijedi mladog kralja Paula Atreidesa koji nakon iznenadne smrti svoga oca mora spasiti vlastito kraljevstvo. U postapokaliptičnom svijetu najdragocjeniji resurs koji postoji je ujedno i onaj koji može otključati najveći potencijal čovječanstva. U borbi za slobodu preživjet će samo oni koji mogu pobijediti svoj strah. Epska je to priča koja je rušila sve rekorde gledanosti. Nije ni čudno, ako uzmemo u obzir fantastičnu glumačku postavu. Timothée Chalamet, Zendaya, Jason Momoa, Stellan Skarsgard, Javier Bardem i mnogi drugi čine tim koji jedva čekamo ponovo gledati.

Interstellar (2014.) – 8.6/10

Film je to u kojem nije dobio preveliku minutažu, no vrijedan je spomena. Znanstvenofantastični film prati tim istraživača koji putuje u svemiru u pokušaju da osigura opstanak čovječanstva. Unatoč maloj ulozi 15-godišnjeg sina astronauta Coopera (Matthew McConaughey), Chalametova izvedba u znanstvenofantastičnom dramskom epu ipak je izvrsna. Saga Christophera Nolana o vremenu, prostoru i ljubavi dirljiva je priča.

Nažalost, Chalametov lik ostao je pomalo po strani zbog važnosti odnosa između Coopera i kćeri Murphi. Ovo je svakako bio njegov prvi veliki film i odličan primjer koliko je daleko dogurao od svog debija te mu je sigurno poslužio kao odskočna daska za daljnje uloge.

Sad kad imate popis, odaberite ono što vam najbolje odgovara, napravite kokice, uživajte i opustite se.

Foto: IMDb, Instagram, YouTube

Učitati još
Zatvori