Dune: Part Two spektakl je u pravom smislu te riječi. Ovakav film viđa se jednom u životu
Dune: Part Two spektakl je u pravom smislu te riječi. Ovakav film viđa se jednom u životu

Dune: Part Two spektakl je u pravom smislu te riječi. Ovakav film viđa se jednom u životu

Najbolji znanstveno-fantastični film svih vremena, film koji se javlja jednom u generaciji, najbolje kino iskustvo ikad – samo su neki od komentara na Dune: Part Two, film koji se čekao više nego Barbie prošlo ljeto. Kada je tek došao u kina, odmah je srušio rekord i postao film s najvećom ocjenom na IMDb-ju (ocjena je u međuvremenu pala). Nakon što je prvi dio filma rasturio i vratio ljude u kina nakon pandemije, za drugi dio imali smo velika očekivanja. Napokon smo ga pogledali i možemo reći kako spomenute rečenice nisu daleko od istine.

Dune: Part Two

Što se dogodilo u prvom dijelu?

Prvi Dune izašao je 2021. godine, stoga je lako zaboraviti što se sve izdogađalo. S obzirom na to da je Dune: Part Two direktan nastavak na prvi film, moramo se podsjetiti svih imena i radnje koja nimalo nije jednostavna. Dune je smješten na planetu Arrakis kojim upravlja car Shaddam Corrino IV. Riječ je o pustinjskom planetu u kojemu je glavni pokretač začin. U prvom dijelu glavni akteri priče su Paul Atreides i njegova obitelj. Otac mu je cijenjeni Leto iz Kuće Atreides (Oscaar Isaac), a majka Jessica (Rebecca Ferguson). Ona je iz reda Bene Gesserit, mističnih žena s moćima. Iako je plan bio da Leto i Jessica naprave kćer, rodio se Paul (Timothee Chalamet).

Leto postane voljen i cijenjen u carstvu, zbog čega se car boji da bi mu mogao oduzeti titulu. Zato s Kućom Harkonnen dogovori da se cijela Kuća Arteides istrijebi. Nastat će rat u kojem će ih sve ubiti, a nikada se neće saznati da car stoji iza svega. To se i dogodi. Leto umre, no Paul i njegova majka Jessica pobjegnu. Oni se pridruže plemenu Fremeni. Paul je oduvijek imao vidovnjačke sposobnosti, no zbog izloženosti začinima, počne imati vizije mlade Fremen žene i velikog rata.

Podsjetimo, na kraju prvog dijela, Paul i Jessica skrivaju se kod Fremena. Leto je mrtav, a Vladimir Harkonnen (Stellan Skarsgård), po naređenju cara, istrijebio je Kuću Arteides.

Dune: Part Two

Dune: Part Two

Paul se udružuje s Chani (Zendaya), mladom Fremenicom o kojoj je imao vizije i ostatkom plemena kako bi se osvetio onima koji su mu uništili obitelj. Vođa Fremena, Stilgar (Javier Bardem) tvrdi kako je Paul mesija kojeg su Fremeni čekali. Sve kako je zapisano se i događa, a ubrzo će Paul morati birati između Chani i sudbine nepoznatog svijeta dok pokušava spriječiti da se dogodi užasna budućnost koji samo on može predvidjeti.

Timothee Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Stellan Skarsgård, Dave Bautista i Josh Brolin repriziraju svoje uloge, a pridružuju im se Austin Butler, Florence Pugh, Christopher Walken, Charlotte Rampling te Lea Seydoux. Pojavi se i poznata glumica koju sada nećemo spojlati.

Dune: Part Two

Nevjerojatno kinematografsko iskustvo

Bilo da ste veći fan knjiga, ne volite baš sci-fi filmove ili nešto treće, nedvojbeno je da je Dune: Part Two jedan od najspektakularnijih filmova ikad snimljenih. Očekivali smo da će biti odlično snimljen i da će miksanje zvuka te glazba apsolutno briljirati, no moramo reći da su nadmašili sva ta očekivanja. Svaki kadar bio je bolji od prethodnog. Za to je zaslužan direktor fotografije Greig Fraser koji je snimao i prvi film. Spoj ovako next-level fotografije s glazbom koja vam tutnji u ušima (na najbolji mogući način) doslovno nam je izazvala trnce po cijelom tijelu. Za glazbu je zaslužan legendarni Hans Zimmer koji je za Dune: Part Two napravio čudo.

Ne postoji znanstveno-fantastični film koji može parirati Duneu. Dok ga gledate, imate osjećaj da ste dio nečega velikog, a kada je film gotov, povratak iz dojmljivog Arrakisa u stvarni svijet poprilično je depresivan.

Filmska trilogija ili franšiza s ovoliko kvalitete napravi se jednom u generaciji. U 70-ima to su bili Ratovi zvijezda, početkom ovog stoljeća imali smo Gospodare prstenova pa i Batman trilogiju. Gledati Dune u kinu sada znači proživljavanje novog filmskog fenomena. Mnogi od nas nisu imali prilike gledati Gospodare prstenova ili Ratove zvijezda na velikom platnu, stoga se Dune čini posebno nevjerojatnim.

Austin Butler daleko je od Elvisa

Osim neviđenog vizualnog iskustva, gluma je sjajna. Način na koji je Chalamet prikazao razvoj Paula iz plemenitog dečka koji samo želi naučiti Fremenove načine i biti dio njih, do Lisan al Gaiba, svojevrsnog mesiju i proroka Fremena koji neustrašivo pohara Arrakis, izgleda kao da je lik pisan za njega. Zendaya je odlična u svojoj konfliktnosti između ljubavi prema Paulu i sumnji u to da je on Lisan al Gaib, a posebno sjajna je Rebecca Ferguson koja je ta koja orkestrira sve. Javier Bardem donosi dašak humora u film kojeg nismo očekivali, no novi likovi su ti koji su nas se posebno dojmili. A pogotovo Austin Butler.

Od trenutka kada se on pojavi na ekranu film postaje sve bolji i bolji. Butler glumi zlikovca Feyd-Rautha, nećaka Vladimira Harkonnena i njegovog nasljednika. Butlerov glas kojeg se ne može riješiti još od snimanja Elvisa, odlično mu je poslužio u ulozi nemilosrdnog ratnika. Njegov izgled neprepoznatljiv je, s ćelavom glavom, bez obrva i crnim zubima. Na prvu vas privuče i ne možete skinuti oči s njega dok god scena ne završi.

Christophera Walkena ne treba ni komentirati. Legendarni glumac odličan je izbor za cara, ali i Florence Pugh kao njegova kćer, princeza Irulan, čiju priču jedva čekamo nastaviti pratiti.

Dune: Part Two

Denis Villeneuve najbolji je redatelj trenutno

Nakon Prisoners, Arrival, Sicario, Blade Runner 2049 i prva dva dijela Dunea, jasno je kako Denis Villeneuve operira na nekom drugom levelu. Sa sigurnošću možemo reći kako je riječ o trenutno najboljem redatelju. Villeneuve je jedan od rijetkih koji se usuđuje pristupiti književnom serijalu koji je toliko voljen. Podsjetimo, prvi Dune film izašao je 1984. i režirao ga je David Lynch, no bio je veliki zalogaj u to vrijeme te, nažalost, flop. Međutim, Villeneuve je sa svojom režijom stvorio, po mnogima, najbolje znanstveno-fantastično ostvarenje ikad. Dune: Part Two se pridružio The Godfather: Part II kao jedan od najboljih sequela svih vremena.

Ako Villeneuve ne bude nominiran za režiju na Oscarima 2025. godine, bit ćemo jako iznenađeni. Jedini izazov kojeg redatelj sada ima jest kako nadmašiti samog sebe. Naime, planira napraviti još jedan film, naslovljen Dune: Messiah. Kakvo umjetničko djelo ćemo tada dobiti, jedva čekamo vidjeti.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori