Oproštaj od modnog velikana. Preminuo je Roberto Cavalli
Oproštaj od modnog velikana. Preminuo je Roberto Cavalli

Oproštaj od modnog velikana.
Preminuo je Roberto Cavalli

Modnim svetom odjeknula je vijest da je talijanski dizajner Roberto Cavalli, koji je 1975. godine osnovao istoimeni brend, preminuo u Firenci u 83. godini života.

Njegov prenaglašeni modni izražaj koji se ogledao kroz upečatljiv, uglavnom animal print, dominirao je pistama devedesetih godina i postao zaštitni znak dizajnerovog stvaralaštva. Cavalli žena uvijek je bila egzotična, provokativna i u centru pažnje, a jedna od dizajnerovih muza bila je supermodel Naomi Campbell.

Roberto Cavalli

Ekscentričnost kao simbol talijanske mode devedesetih

Roberto Cavalli i Gianni Versace bili su predstavnici ekscentrične struje talijanske modne scene koja prati filozofiju – više je više. Miks printova i jarkih boja trademark su njihovog stvaralaštva, a žene su uvijek izgledale senzualno, noseći njihov dizajn.

Roberto je svoje modno stvaralaštvo započeo sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ali je svoj stvaralački vrhunac doživio tijekom devedesetih, kada je raskošan print bio vrhuncu svoje popularnosti. Najpoželjnije žene sveta nosile su provokativne kreacije s Cavalli potpisom, dok je egzotika uvijek bila početna točka njegovog dizajna.

Roberto Cavalli

Cavalli print

Pored modnog stvaralaštva, u jednom trenutku svoje karijere, proslavio svoju estetiku i kroz dizajn interijera i to kroz komade namještaja, tapete, tepihe i tekstil. Cavalli print bio je prepoznatljiv na prvu, dok je dizajner ostao poznat po glasnom dijeljenju svojih stavova, kako vezanih za modu, tako i van nje.

Kreator je u jednom momentu uplovio i u ugostiteljske vode, otvorivši Just Cavalli Cafe u Milanu koji je, naravno, bio u duhu njegove stvaralačke estetike.

Roberto Cavalli je iza sebe ostavio šestoro djece, od kojih je poslednje rođeno u ožujku prošle godine, kada je dizajner imao 82 godine.

Članak preuzet sa Journal.rs.

Foto: Profimedia, Instagram (@roberto_cavalli)

Učitati još
Zatvori