Natječaj koji je iznjedrio Jacquemusa i Grace Wales Bonner: Tko bi od ovogodišnjih finalista mogao postati novo veliko ime?
Natječaj koji je iznjedrio Jacquemusa i Grace Wales Bonner: Tko bi od ovogodišnjih finalista mogao postati novo veliko ime?

Natječaj koji je iznjedrio Jacquemusa i Grace Wales Bonner: Tko bi od ovogodišnjih finalista mogao postati novo veliko ime?

LVMH grupacija svake godine objavljuje natječaj za najboljeg mladog dizajnera. Kandidati su dizajneri s već afirmiranim brendovima, kojima treba push u obliku novčane donacije i mentorstva. LVMH nagrade se dijele u tri kategorije; LVMH nagrada za mlade dizajnere,  (400 tisuća eura + mentorstvo  LVMH tima u trajanju od jedne godine), Karl Lagerfeld nagrada (200 tisuća eura + LVMH mentorstvo) i nedavno dodana, Savoir-Faire nagrada (200 tisuća eura). Vrlo dobar vjetar u leđa, zar ne?

Ove godine su imali rekordan broj prijava, čak njih 2500, od kojih su morali izabrati 20 brendova koji će nastaviti natjecanje. Nakon revije održane u Parizu u veljači, krug su suzili na osam finalista. Svoje kolekcije će predstaviti 10. rujna 2024. u Parizu.

lvmh nagrada finalisti
Finalisti LVMH natječaja za najboljeg mladog dizajnera

Žiri je moćan

U žiriju sjede Jonathan Anderson (Loewe), Maria Grazia Chiuri (Dior), Nicolas Ghesquière (Louis Vuitton), Kim Jones (Fendi), Marc Jacobs, Stella McCartney, Phoebe Philo, Pharrell Williams i još par čelnika LVMH-a. Mislite da će ovakav žiri biti dovoljan? E, pa neće. Uz njih, o budućnosti kandidata će odlučivati i lista eksperata (neki od njih su Emmanuelle Alt, Edward Enninful i Law Roach).

Jedan finalist iz SAD-a, ostali iz Europe

Osam sretnika koji će se u rujnu boriti za prestižnu nagradu su; Aubero (SAD), Duran Lantink (Švedska), Marie Adam-Leenaerdt (Belgija), Niccolo Pasqualetti (Italija), Paolo Carzana (Engleska), Pauline Dujancourt (Francuska) i Michael Stewart (Irska). Svatko od njih ima svoje posebnosti u izradi kolekcije i u samom DNA brenda. Big thing ove godine je korištenje organskih materijala.

No, vratimo se unazad par godina i pogledajmo tko su bili tadašnji kandidati koji su danas dizajneri s impresivnim karijerama. Definitivno najpoznatiji je Jacquemus. Francuski dizajner koji je oborio modni svijet svojim torbicama i romantičnim kampanjama, natjecao se 2015. godine i… nije pobijedio! Pobijedio je Marques’Almeida, brend s londonskom adresom i portuglaskim osnivačima (Marta Marques i Paulo Almeida). Grace Wales Bonner je bila pobjednica 2016. godine i evo, 8 godina nakon, ima suradnju s adidasom koja je oborila sve rekorde. Peter Do je 2020. bio jedan od finalista, sada je kreativni direktor brenda Helmut Lang.

grace wales bonner
Grace Wales Bonner, dobitnica LVMH nagrade 2016.

Čeka ih blistava budućnost

U ovom slučaju, stvarno vrijedi ona: “Nije važno pobijediti, važno je sudjelovati.” Čast je uopće biti na popisu za semi-finaliste i biti u prostoriji s kreativnim direktorima najuspješnijih modnih kuća. Uz novčanu nagradu, ono što će ih lansirati u modne visine je i mentorstvo kroz koje će sigurno osigurati vrlo jake veze. Jedva čekamo proglašenje pobjednika. Navodno neki već imaju svoje favorite, ali u svakom slučaju – sprema se the next big thing.

Foto: Profimedia, LVMH, Instagram, Grace Wales Bonner, Jacquemus

Učitati još
Zatvori