Istražili smo: Skincare sastojci koje trudnice i dojilje mogu koristiti
Istražili smo: Skincare sastojci koje trudnice i dojilje mogu koristiti

Istražili smo: Skincare sastojci koje
trudnice i dojilje mogu koristiti

Koliko puta ste čuli kako trudnice imaju onaj neopisiv trudnički sjaj? Njim se nekako daje do znanja kako je žena zdrava i sretna – što može i ne mora biti istina. Naime, hormonalno ludilo popraćeno s tjelesnim i mentalnim promjenama istovremeno može biti fantastično, ali i loše za vašu kožu – i to ne samo na licu!

Iako se češće sjetimo trudničke hormonalne probleme povezati sa strijama i osipima, tijekom trudnoće patiti može i lice. Akne, crvenilo i melazma najčešći su problemi trudnica i ujedno najteži za riješiti dok traje period trudnoće i dojenja, što mladim (budućim) mamama može biti nepotreban dodatan stres.

Ponekad se s porodom svi problemi čarobno riješe sami od sebe, no nekada i potraju – i za njih treba imati pregršt strpljenja.

Kako izaći na kraj s trudničkom kožom?

Osim spomenutih kožnih problema, trudnice se nerijetko susreću i s dehidriranom kožom i suhim, perutavim dijelovima, kao i s miteserima. Izabrati rutinu njege, pritom imajući na umu da su neki sastojci opasni za dijete, može biti izrazito nezgodno, komplicirano, pa čak i zastrašujuće iskustvo.

Naravno, najbolje je posavjetovati se s liječnikom, po mogućnosti ginekologom i dermatologom od povjerenja, no što kada želite proširiti svoju rutinu njege i više niste sigurni što smijete, a što ne?

Naravno, nije praktično imati dermatologa na speed-dialu – i većina nas nema tu privilegiju – no ono što možemo jest informirati se o tipovima sastojaka koji su dobri ili loši za vrijeme trudnoće i dojenja. Zahvaljujući skinfluencerima, kao i brojnim dermatolozima, kozmetičarima, formulatorima i kemijskim tehničarima diljem društvenih mreža – to nikada nije bilo jednostavnije!

Biranje skincare rutine koja će zadovoljiti ne samo vaš tip kože, već i njezine novonastale potrebe, uz uzimanje u obzir da sve što ste dosad koristili možda više nije zdravo za vas i dijete, bit će naporan, ali jednako tako zadovoljavajuć proces. Miks izbljeđivanja mrljica, zaglađivanja tena, eksfolijacije, čišćenja pora i hidratacije je teško pronaći, a posebice kada se kod svakog proizvoda morate pitati „jesu li ti sastojci sigurni i za moje dijete“. Međutim, zahvaljujući sve naprednijim formulama i sve većoj informiranosti oko skincarea, nije i nemoguće.

Promjene na koži za vrijeme dojenja

Nije samo trudnoća period kada se vaše tijelo mijenja – već i dojenje. Tijekom ovog perioda vaše se mrlje i akne mogu pojačati ili po prvi puta pojaviti, kao i nove strije ili suhoća kože. Ponekad su sve ove promjene samo privremene i nestanu u trenu kada se izbalansira razina hormona u tijelu i kada prestanete dojiti – a ponekad postanu novi kožni problem.

No, iz kojeg god razloga, kako i kada nastali, svaki kožni problem je lakše riješiti ako se s njim pozabavite čim se pojavi. Jedna od čestih pojava tijekom dojenja je i dehidracija, budući da niske razine estrogena doprinose gubitku vlage u koži.

Što je sigurno, a što ne za vaše dijete?

Neki sastojci koje pronalazimo u svakodnevnim kremama, čistačima i serumima mogu se vrlo lako s vaše kože krvotokom prenijeti na vaše dijete, pa morate biti iznimno oprezni kod iščitavanja skincare sastojaka. Nažalost, najbolji sastojci za uklanjanje akni i anti-aging za vrijeme trudnoće su vam strogo zabranjeni, kao i sastojci za izbjeljivanje hiperpigmentacije – igrom slučaja, baš ono što u prosjeku pogađa najveći broj trudnica.

U nastavku smo pripremili liste sastojaka koje trudnice i dojilje smiju i ne smiju koristiti.

Trudnice i dojilje smiju koristiti:

 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Skvalan
 • Glicerin
 • Azelaična kiselina
 • Niacinamid
 • Mineralni SPF
 • Bakuchiol

Vitamin C

Jedan od najboljih svjetskih antioksidansa, odličan obnavljač kože i otklonitelj mrlji siguran je za korištenje tijekom trudnoće. Čak i kad se uzima kao suplement, tijekom dojenja pomaže majkama povećati zalihu mlijeka – a oralno će pomoći i bolje štititi kožu od slobodnih radikala i dati joj željeni sjaj.

Vitamin E

Navodno je vitamin E neophodan za trudnice tijekom trudnoće, a fantastičan je i za kožu. Naime, najbolje će pomoći kod sprječavanja nastanka strija.

Skvalan

Zašto odabrati skvalan pored drugih ulja? Imate li problema sa začepljenim porama – mogao bi vam pomoći. Naime, ovo nekomedogeno ulje je najsličnije našoj prirodnoj masnoći radi čega pomaže kontrolirati lučenje sebuma (najčešće do hiperprodukcije dolazi za vrijeme trudnoće), pomaže nahraniti kožu i ublažava izgled tamnih mrlji. Također, može pomoći s crvenilom, a umanjit će i dehidracijske linije.

Glicerin

Za glicerin je općepoznato kako je fantastičan sastojak za ovlaživanje kože, međutim osim hidratacije pomaže očvrsnuti je, umiriti i zagladiti.

Hijaluronska kiselina

Najpoznatiji ovlaživač skincare industrije je hijaluronska kiselina. Nalazi se u većini seruma za ovlaživanje i u većini hidratantnih krema jer fantastično ovlažuje kožu, što je iznimno bitno kod očekivanih trudničkih dehidracija.

Azelaična kiselina

Jedna od rijetkih kiselina koje su sigurne za majke i djecu je azelaična kiselina. Idealna je za tretiranje crvenila i hiperpigmentacije jer pomaže je, ne samo ukloniti,  već i spriječiti njezin nastanak

Niacinamid

Jedan od najpoznatijih sastojaka za targetiranje pregršt problema istovremeno – a koji je prikladan za sve tipove koža – je niacinamid, oblik vitamina B3. Osim što djeluje protuupalno, posvjetljuje mrljice i smanjuje crvenilo, hidrira, jača kožnu barijeru i pomaže kod rozaceje.

Mineralni SPF

Najbolji SPF za trudnice i dojilje je svakako mineralni jer većinom ostaje na površini kože, umjesto da ulazi u krvotok. Titanov dioksid može se bez problema koristiti na licu i tijelu, a djeluje tako da poput ogledala odbija UV zrake od površine kože.

Bakuchiol

Iznimno popularan sastojak posljednje dvije godine je i bakuchiol, prirodni sastojak koji dolazi iz biljke ljeskoliki djeteljnjak i nazivaju ga biljnim analogom retinola. Najbolji anti-aging sastojci koji su fantastični i za kožu sklonu aknama, retinoidi, zabranjeni su za vrijeme trudnoće i dojenja – čak i kada počinjete raditi na djetetu. Bakuchiol dijeli neke sličnosti s retinolom, međutim nije toliko učinkovit. Ipak, uz njega ćete umanjiti mrljice, dobiti anti-aging benefite i popraviti opće stanje kože. No kako je riječ o relativno novom sastojku, prije uporabe se ipak konzultirajte sa svojim liječnikom.

Trudnice i dojilje ne smiju koristiti:

 • Retinoidi
 • Salicilna kiselina
 • Kemijski SPF
 • AHA kiseline

Retinoidi

Retinoidi su derivati vitamina A, trenutno vjerojatno najpoznatiji kao retinol i retinal. Većinom se koriste kao pomoć u anti-agingu jer mogu vrlo efektivno kožu pomladiti, ali i izvrsno čiste pore, debljaju kožu radi čega pomažu s crvenilom kod rozaceje i daju efekt smanjenih pora, smanjuju upale i mrljice… Sastojak su koji targetira pregršt toga, no za vrijeme trudnoće, pa i dojenja su strogo zabranjeni. Velike količine vitamina A mogu uzrokovati naticanje mozga, probleme s rastom i probleme s vidom kod novorođenčadi.

Salicilna kiselina

Ova beta hidroksi kiselina je iznimno kvalitetan sastojak za targetiranje akni, komedona i mitesera, a bila bi i savršen sastojak za trudničke akne – da je siguran za korištenje. Naime, salicilna kiselina je opasnija u direktnom kontaktu s djetetom, ali se svejedno ne preporučuje za trudnice i dojilje jer može izazvati oticanje mozga i jetre. Navodno male količine salicilne kiseline mogu biti u redu za korištenje na koži lica, ipak preporučujemo da ovaj sastojak u potpunosti izbjegnete.

Kemijski SPF

Kako kemijski SPF-ovi mogu utjecati na hormone, preporučuje se izbjegavati ih tijekom trudnoće kako ne bi napravili nepopravljivu štetu na majku i dijete. Posebno problematičan je oksibenzon.

AHA kiseline

Po pitanju AHA kiselina dobivamo oprečna mišljenja i utoliko savjetujemo da ih radije izbjegavate. Kao fantastičan peeling, ove kiseline mogu pomoći s aknama, ublažiti upalu i crvenilo, ali i temeljito očistiti pore i poravnati teksturu kože. Najpoznatije AHA kiseline, glikolna i mliječna kiselina, dozvoljene su za korištenje tek u izrazito malim dozama – no u realnosti, sličan učinak može imati kombinacija enzimatskog pilinga i vitamina C i/ili bakuchiola, utoliko bolje ih je preskočiti.

Što trudnice smiju koristiti za određeni kožni problem?

Nakon što ste upoznati sa sigurnim i opasnim sastojcima za vrijeme trudnoće i dojenja, lakše ćete složiti novu rutinu njege kože. Ipak, uz kratka objašnjenja učestalih trudničkih kožnih problema, donosimo i kratku preporuku.

Melazma

Ovaj oblik hiperpigmentacije se često naziva i trudničkom maskom jer uzrokuje veće nakupine pigmentnih mrlja koje se nerijetko znaju i spajati. Najčešće se javljaju na obrazima, čelu i nadusnicama. Najčešće nestane nakon poroda, međutim dobro ju je početi tretirati što ranije. Azelaična kiselina, vitamin C i mineralni SPF će najviše pomoći – dok će azelaična kiselina pomoći da se mrljice uklone, ali ni ne stvaraju, vitamin C će u kombinaciji s mineralnim SPF-om obnavljati kožu, dodatno uklanjati pigment i sprječavati tamnjenje postojećeg.

Strije

Baš kao i melazma, strije su za većinu trudnica nezaobilazan dio trudnoće. Većina ih razvije tijekom trudnoće, neke i nakon poroda, no većinom poslije poroda one spontano nestaju. Ipak, tamo gdje je koža posebno jako rastegnuta strije se znaju i zadržati. Najsigurniji način za izbjeći strije, ali i ublažiti postojeće je održavanje kože nahranjenom i hidratiziranom, kako tako koža ostaje elastična. Predlažemo vitamin E i shea maslac!

Akne

Radi hormonalnih promjena akne se mogu javiti za vrijeme trudnoće, ali i tek poslije poroda. Najbolji sastojak u borbi protiv akni je niacinamid koji djeluje protuupalno i ublažava mrljice koje nastaju poslije akni. Sličan učinak, s jačim djelovanjem na umirivanje kože, popravljanje teksture i postupalnih mrljica imat će azelaična kiselina – pa je dobro i kombinirati ih.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori