Donosimo kako uvrstiti magičan retinol u skincare rutinu
Donosimo kako uvrstiti magičan retinol u skincare rutinu

Donosimo kako uvrstiti magičan
retinol u skincare rutinu

Ako ste upućeni u beauty svijet onda se zadnjih godina zasigurno čuli za retinole, retinoide i Retin-A. Iako se sve navedeno zaista malo razlikuje svaki derivat vitamina A pod kišobranom retinola dijeli svega nekoliko ključnih čimbenika. Jedan od glavnih razloga zašto je retinol u zadnjih nekoliko godina postao popularan je zbog svoje učinkovitosti. Retinol, retinoid i Retin-A će zbog svoga sastava ubrzati izmjenu stanica kože, ujednačiti teksturu kože, posvijetliti kožu, učinkovito smanjiti znakove starenja i, u nekim slučajevima, pomoći u rješavanju akni. U osnovi, svijet retinola mijenja beauty igru, a mnogi ističu da upravo taj beauty sastojak može biti superheroj njege kože.

Koja je razlika između retinola i retinoida?

Jedna od glavnih stavki koju valja uzeti u obzir prije korištenja bilo kakvog retinola ili retinoida jest ta da se ne preporučuje korištenje istog u ljetnim mjesecima. Također, retinol je jedan od skincare sastojaka koji se uglavnom koristi u večernjim satima. No, koja je zapravo glavna razlika između retinola i retinoida? Retinol je vrsta retinoida ili derivata vitamina A koji je dostupan u svim bolje opremljenim drogerijama. Odnosno, retinol je slabija verzija retinoida, što znači da se retinoidi mogu kupiti samo uz liječnički recept. Retinoidi postoje kao retinoična kiselina i mogu lako pronaći svoje male receptore u koži kako bi djelovali magično protiv starenja. Međutim, retinol zahtijeva malo TLC-a da bi bio učinkovit. Potrebno ga je pretvoriti u retinoičnu kiselinu uz pomoć drugih sastojaka, poput enzima i proteina, kako bi se postigao isti, iako ublaženi učinak.

Kako uvrstiti retinol u svakodnevnu skincare rutinu?

Rezultati koje retinoidi obećavaju su zaista magični, no to nužno ne znači da ih trebate koristiti. Naime, iako je retinol slabija verzija retinoida i treba mu duže vremena da počne djelovati – upravo zbog toga ne izaziva velike reakcije na koži. To ga također čini podnošljivijom varijantom od retinoida koji se izdaje na recept. U suštini, ukoliko tek ulazite u svijet retinola i retinoida, preporuča se da krenete s retinolom. Ono što je izrazito bitno kod korištenja retinola jest da ga polako uvrstite u vlastitu beauty rutinu. Nemojte koristiti retinol svake večeri jer će vas vaša koža vjerojatno zamrziti. Generalno pravilo glasi – koristite retinol dva puta tjedno tijekom dva tjedna, zatim tri puta tjedno tijekom tri tjedna. Nakon što se vaša koža navikne na frekvenciju, možete dodati još jednu noć u kombinaciju, tako dalje i tako dalje. Kada govorimo u količni, brojni stručnjaci preporučaju količinu zrne graška koju nanosite na kožu neposredno nakon noćnog pranja lica. Ako osjećate iritaciju, možete nanijeti retinoid nakon hidratantne kreme.

Ono što je također izrazito bitno pri korištenju retinola jest da se vaša skincare rutina sastoji od svega par koraka. Morate započeti s nježnim cleanserom, odličnom hidratantnom kremom i ne zaboravite koristiti kremu za sunčanje ujutro jer retinoidi čine vašu kožu osjetljivijom na sunce. Jednom kada se vaša koža navikne na retinol, tada možete početi dodavati druge skincare proizvode.

Stoga, vrijedi zapamtiti, ako tek razmišljate o tome da uvrstite retinol ili retinoid u rutinu – krenite s retinolom. Koristite ga u večernjoj skincare rutini, u početku uz svega par skincare proizvoda. Također, koristite zbilja malu količinu samog proizvoda i gledajte kako magično transformira vašu kožu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori