Niste jutarnji tip? Ovih 5 navika za optimistični početak dana promijenit će vam mišljenje
Niste jutarnji tip? Ovih 5 navika za optimistični početak dana promijenit će vam mišljenje

Niste jutarnji tip? Ovih 5 navika za optimistični početak dana promijenit će vam mišljenje

Sve i da niste jutarnji tip, u proljeće nam se automatski lakše dići iz kreveta. Bude nas ptičice, a vani vidimo prve sunčeve zrake koje su napokon postale tople. Dobivamo i priliku prvu jutarnju kavu popiti na suncu!

Ipak, i uz najljepše vrijeme, dizanje iz kreveta nekada je najteži zadatak u danu.

Kako tada ostati priseban i imati produktivan i optimističan dan, bilo da je riječ o radnom danu ili vikendu? Najbolji savjet koji možemo dati jest da stvorite jutarnju naviku koja će vas veseliti. Štoviše, nudimo 5 dobrih navika uz koje će vaša jutarnja rutina postati i vaš najdraži dio dana.

1. Odaberite budilicu koji vas neće šokirati – i ne odgađajte ustajanje

Neke budilice mogu biti toliko tihe da nas jedva probude, a druge pak toliko glasne i oštre – da nas probude u panici. Niti jedna od ovih opcija zapravo nije dobar odabir. Trebali biste potražiti budilicu koja vam je dovoljno glasna, ali i ima nježan uvod u jutro. Ipak, postepene budilice koje vas bude u periodu od nekoliko minuta mogu biti i nezgodan odabir jer zapravo prolongiraju buđenje.

Naime, nekada nam se čini da je najlogičnija odluka stisnuti „snooze“ i ostati ležati još barem 10 minuta, no što dulje odgađate ustajanje, to ćete se i teže ustati. Čim je ustajanje teško – neće vam ni jutro biti ugodno. Upravo zato, potražite ugodan alarm (ili pjesmu koju volite!) i ustanite se već na prve taktove pjesme. Posložite li odmah iza sebe krevet imat ćete i vizualni znak da je vaš dan službeno započeo!

2. Jutarnja rutina uz prikladnu playlistu

Opće je poznato kako glazba može utjecati na raspoloženje, pa je idealan način za pokrenuti se ujutro upravo puštanjem svoje najdraže playliste. S druge strane, možete potražiti i neku od već napravljenih listi za razbuđivanje. Dokazano je kako pjesme s 50 do 80 otkucaja u minuti djeluju energizirajuće i motivirajuće za tijelo i za um. S druge strane, ako ste anksiozni – bolji odabir je klasična glazba. Ona će podići dopamin, ali pritom i sniziti krvni tlak.

3. Tuširajte se u hladnoj vodi

Razbuđuje li išta tijelo bolje od hladne vode?! Upravo zato, preporučuje se povremeno okupati u moru ili rijeci, imate li za to priliku. No sve i da nemate – dovoljno je ujutro stati pod hladan tuš. Hladna voda će sniziti kortizol i otkucaje srca, a povećati otpuštanje endorfina.

Uz to, generalno poboljšava cirkulaciju, jača imunitet, poboljšava raspoloženje i pokreće metabolizam – pa zašto ne isprobati benefite hladnoga tuša? Sve da vam se to čini suviše agresivno za jutarnju rutinu, odradite tuširanje u mlakoj vodi i zadnju minutu provedite u hladnoj. Sigurno će biti motivirajuće za početak dana!

4. Za početak, ostavite šalicu kave sa strane

Iako je kava mnogima omiljeni dio jutarnje rutine, uistinu je nezdravo piti je na prazan želudac. Iz toga razloga, ako ne možete odmah doručkovati, pomaknite i prvu šalicu kave za kasnije tijekom jutra.

Optimalno prvo jutarnje piće je ili voda s limunom ili cijeđena naranča. Naime, voda s limunom ubrzava rad metabolizma, dok cijeđena naranča poboljšava kognitivne funkcije tijekom dana, pa tako možete bolje učiti i pamtiti.

5. Jutarnja rutina i mirisna svijeća su fantastičan par

Mirisi mogu imati snažan neurološki učinak i utjecati na raspoloženje i pamćenje. Za jutarnje razbuđivanje preporučuju se citrusi, posebice limun. Za podizanje mentalne energije i bolje pamćenje birajte ružmarin. Borovica umiruje i podiže koncentraciju, dok menta razbistruje um.

Odaberite ih u obliku eteričnih ulja ili pak u kakvoj mirisnoj svijeći. Osim što će vam pomoći da se razbudite, postat će i taj SPA moment radi kojega će vaša jutarnja rutina dobiti dodatan značaj.

Foto: Instagram (@hannaschonberg)

Učitati još
Zatvori