Kako zdrave žene započinju dan?

Kako zdrave žene započinju dan?

Iako nema ništa primamljivijeg od odgađanja nekoliko od mnogih jutarnjih budilica, vrijeme koje između svake odlučimo provesti u krevetu, ne samo da nam ne donosi kvalitetan san, već je vrijeme koje nepovratno gubimo u našoj jutarnjoj rutini. Nebitno koliko obožavali nekoliko minuta samoće, ispunjene ispijanjem jutarnje kave, čitanjem novina ili kratkom joga rutinom, nerijetko ćemo odlučiti odgađanjem buđenje izbaciti ugodne i zdrave jutarnje navike. Početak dana bit će ispunjen užurbanim spremanjem, prolivenom kavom, stresom i nekoliko zaboravljenih stvari.

Iako zdrava jutarnja rutina donosi uspješniji nastavak dana, mnogi od nas je preskaču. Mnoge uspješne i zdrave žene svoja su jutra pretvorila u uvijek isti ritual ispunjen zdravim navikama koje im pomažu da  pozitivnom raspoloženju, odmoreno i mirno započnu još jedan uspješan dan. Iako njihovi rituali i navike nisu niti novi niti neobični, u nastavku vam donosimo mali podsjetnik na pet stvari koje će vam pomoći da zavolite jutro i uživate u zdravom i pozitivnom početku svakog dana.

PRIPREME ZA DOBAR DAN POČINJU VEČER PRIJE

Sve što možete učiniti večer prije, ne ostavljajte za jutro nakon. Ispunjeno spremanjem i dovoljnim količinama stvari na koje trebate misliti i stresa s kojim se trebate nositi, donošenje jednostavnih odluka poput one što obući ujutro će biti samo još jedna iritantna stvar na popisu s kojom se ne želite nositi. Savršenu kombinaciju odaberite i pripremite večer prije i ujutro se probudite s jednom brigom manje i nekoliko minuta za sebe više.

OMILJENI JUTARNJI RITUAL

Jutarnja kava ili čaj ritual je koji se, iako mnogima jedan od najdražih i gotovo nezaobilaznih, nerijetko svodi na brzo ispijanje nekoliko gutljaja tog čarobnog napitka u hodniku netom prije izlaska. Kako bi vratili čar prvoj jutarnjoj kavi ili čaju, jedino što trebate je ustati na vrijeme, što iako se čini jednostavno, ponekad postaje nemogućim, ali dragocijenim zadatkom. Usvojite li i prethodno navedenu naviku biranja outfita večer prije, vrijeme za jutarnju kavu produžit će se za nekoliko dragocjenih minuta u kojima ćete, bez obzira na to što ste ustali ranije, zaista uživati.

ZDRAVI DORUČAK

Uravnotežena prehrana zdrava je navika koja se neizbježno uvuče u svaki scenarij o idealnoj rutini i zdravim navikama. Iako je uvijek poželjno ispuniti tanjur svježim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama i dozom proteina, započeti dan zdravim doručkom promjena je koja će vam vrlo brzo donijeti neočekivano pozitivne rezultate. Iako ćemo odlazak u pekaru opravdati nedostatkom vremena i činjenicom da je svakodnevna priprema i briga o uravnoteženom i zdravom doručku komplicirana i teška, usvajanje ove navike ne znači i usvajanje kulinarskih vještina velikih chefova. Nekoliko minuta sve je što vam je potrebno kako bi pripremili avokado na dvije šnite tosta, omlet sa špinatom ili zeleni smoothie. Dodajte u sastojke zeleno povrće i nekoliko kockica čokolade kasnije bit će vam oprošteno.

JOGA KAO ZDRAVA METODA RAZBUĐIVANJA

Tjelovježba je posljednja stvar na koju pomislite nakon buđenja. Ipak, stavite li ju malo više na ljestvici jutarnjih prioriteta i pretvorite u jutarnji ritual, ostatak dana bit će ispunjen pozitivnijim raspoloženjem. Jutarnje vježbanje ne mora biti dugotrajno i intenzivno, osobito ako vaše tijelo nije naviklo na takav tempo. Kratka i jednostavna joga rutina bit će dovoljna kako bi pokrenuli krv, ubrzali puls, razbudili se, istovremeno izbjegavajući upalu mišića i umor koje mogu izazvati zahtjevniji tipovi tjelovježbe.

DOBAR PLAN ZA DOBAR DAN

Iako je plan za sljedeći dan još jedna stvar koju možete obaviti dan ranije, ponovni pogled na obaveze i dogovore ujutro pomoći će vam da se odmah nakon buđenja (i nekoliko gutljaja kave) pripremite za dan ispred vas i do njegovog ga kraja pretvorite u još jedan uspješan dan iza vas. Uz pogled na to do listu, bacite pogled na mailove, odgovorite ako je nužno, obrišite nepotrebne, a ostatak dodajte na listu.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori