Kako njegovati kožu s rozacejom? Donosimo korisne savjete i najbolje proizvode
Kako njegovati kožu s rozacejom? Donosimo korisne savjete i najbolje proizvode

Kako njegovati kožu s rozacejom? Donosimo
korisne savjete i najbolje proizvode

Crvene mrlje, užarenost kože, sitni prištići koji se ne povlače uz proizvode za akne… Zvuči poznato? Ovo su samo neki od simptoma kožnog stanja s kojim se dermatolozi susreću skoro koliko i s aknama – rozaceja.

Iako je učestala, rozaceja nije i sasvim razjašnjeno kožno stanje; nije sigurno što je uzrokuje, kako i zašto se pojavljuje, no stanje je uz koje se živi, kako lijeka za rozaceju u stvari nema. Naoko poprilično jednostavno stanje za kontroliranje često sa sobom povlači osjetljivost i alergije kože, pa je iznimno bitno na vrijeme je otkriti.

Što je rozaceja?

Rozaceja, odnosno kuperoza, je učestalo kronično kožno stanje koje uzrokuje crvenjenje kože i vidljive kapilare na licu. Javlja se u epizodama i pretežito zahvaća lice i vlasište. Ovisno o tipu rozaceje, može stvarati i sitne prištiće. Najčešće zahvaća osobe svijetle puti, s tankom i manje otpornom kožom, no može se pojaviti kod svih kožnih tipova i tonova, pa tako i na izrazito tamnoj puti.

Kako je riječ o stanju koje se povremeno pojavljuje, kada rozaceja “bukne” može se zadržati nekoliko sati do nekoliko tjedana i zatim ponovno nestati na duže vrijeme. Nažalost, osim ako nije u svom zadnjem stadiju u kojem su crvenilo i neugoda kože praktički permanentni.

Krvne žile i kapilarice se otvaraju i zatvaraju svakodnevno, no kod rozaceje su njihove stijenke slabije no inače radi čega se zatvaraju iznimno sporo i s vremenom sve teže. Ideja je pomoći koži ojačati stijenke žila, brže ih zatvarati, kožu učestalo umirivati i izbjegavati njeno upalno stanje.

Recite ne samodijagnozi

Iako se može pojaviti u bilo kojem životnom stadiju i to uz vrlo različite uzroke, najčešće kreće pojavom crvenila na obrazima oko 30-e godine. Crvenilo s vremenom postaje izraženije i sporije se povlači, a kapilarice tada postaju izraženije. S vremenom, ne tretira li se koža ispravno, dolazi do učestalijeg pucanja kapilara koje zatim postaju izrazito vidljive, pojave prištića i bolnih upaljenih kvrgi. Također, rozaceja može zahvatiti okoloočno područje, kao i same oči, radi čega se može javiti osjećaj iritacije, stvaranja više sluzi i izraženijeg crvenila.

U slučaju da primjećujete neki od ranih simptoma rozaceje, iznimno je bitno što prije posjetiti dermatologa, jer rozaceju često mijenjaju s alergijama, iritacijama, dermatitisom pa i aknama. Uz krivu dijagnozu i neadekvatnu rutinu njege, stanje rozaceje može se ubrzano pogoršati, dok se uz ispravnu rutinu njege izgled kože može drastično popraviti čak i iznenađujuće brzo.

Koji su simptomi rozaceje?

Rozaceja je najčešće vrlo karakteristična za osobu koja je ima, a simptomi mogu biti izrazito šaroliki i ne preklapati se čak i na sličnim kožnim tipovima. Najčešće zahvaća žene sredinom 40-ih, a na muškarcima prelazi u svoje kronične, teške oblike. Ipak, kako ovo kožno stanje svojevrsno nema pravila, javlja se sve češće i na mladim ljudima.

 • Crvenilo – osim na obrazima, može se javljati na centru lica. Manje je uočljiva na tamnijim tonovima koža
 • Vidljive kapilare – sitne kapilarice oko nosa i na obrazima pucaju i ostaju trajno vidljive
 • Sitne kvržice – određeni tipovi rozaceje mogu imati kvržice koje podsjećaju na sitne prištiće. Nekada kvržice imaju i gnojne vrhove.
 • Osjećaj peckanja i žarenja – crveni dijelovi kože mogu biti topli na dodir i ostavljati osjećaj žarenja iznutra
 • Problemi s očima – očna rozaceja često se javlja prije rozaceje na licu, a karakterizira je peckanje ili svrbež očiju, češća pojava konjunktivitisa, otečenost kapaka i vidljive, izraženo crvene kapilare na bjeloočnici
 • Povećan, otečen nos – ovo je stanje koje se javlja u najizraženijem stadiju rozaceje, a karakterističan je za muškarce. Dolazi do gomilanja tkiva i debljanja kože na nosu radi čega on izgleda permanentno crveno, otečeno i okruglo

Što uzrokuje rozaceju?

Nedavne studije pokazale su da je crvenilo lica vjerojatno početak kontinuirane upale koja je pokrenuta kombinacijom neurovaskularne disregulacije i urođenog imunološkog sustava. Upravo je tema imunološkog sustava nešto što se dodatno istražuje i vodi ka potencijalnom napretku liječenja rozaceje.

No i grinja Demodex Folliculorum, koja je normalni stanovnik ljudske kože, može biti jedan od potencijalnih uzročnika rozaceje kako se pojačano razmnožava samo na koži s rozacejom. Također, može biti i uzročnik izraženijeg stanja rozaceje i pojaviti se kao simptom generalnog pada imuniteta.

Rozaceju pronalazimo i kao nasljedno stanje, uzrok može biti i vrsta ljudskog genoma koji je naprosto predodređuje, a pronalazi se i kao ishod sistemske upale kod ozbiljnih sistemskih bolesti, poput autoimunih bolesti ili određene vrste raka.

Rozaceja i triggeri

Triggerima nazivamo uzroke koji naglo pojačavaju upalno stanje kože kod rozaceje. Neki od najpoznatijih su vezani za životni stil, pa su to primjerice jedenje ljute hrane, čokolade, citrusa, kao i ispijanje vrućih pića i alkohola, pušenje… Također, nezaštićeno izlaganje suncu, nagle izmjene vrućine i hladnoće, stres

No trigger mogu biti i proizvodi neprikladni za kožu s rozacejom. Ponovno, triggeri se mogu značajno razlikovati od osobe do osobe, pa će nekima primjerice odgovarati korištenje vitamina C, a drugima će instant pogoršati kliničku sliku.

Generalno, preporučuje se izbjegavati sastojke koji mogu izazvati osjetljivost kože, poput parfema, AHA kiselina, SLS i SLES, nekada i vitamina C ili retinola. Također, proizvodi kojima inače liječite akne neće imati ikakvog utjecaja na kvržice nastale radi rozaceje.

Kako njegovati kožu s rozacejom?

Prije svega, preporučuje se rutinu njege za rozaceju započeti na konzultacijama s dermatologom. Kako je rozaceju teško prepoznati bez stručne pomoći, najčešće je slaganje rutine samostalno i vrlo kontraproduktivno. Također, dermatolozi mogu pripisati proizvode koji će pomoći kod izraženijeg buknuća rozaceje, koji su dostupni samo na recept i koje ne može zamijeniti klasični skincare.

Skincare rutine se slažu ovisno o simptomima i tipu rozaceje, ali i ovisno o vašim triggerima. Generalno, kože s rozacejom dobro podnose azelaičnu kiselinu ili azeloglicin, minerale, kao i sastojke koji jačaju i umiruju kožnu barijeru. Uz to, zaštita od UV zračenja je obavezna; jedan je od najlakših načina za spriječiti uznapredovanje rozaceje! Želite li s lakoćom prekriti rozaceju, predlaže se i korištenje skincarea i makeupa s tonom zelene kako ono lijepo neutralizira crvenilo.

Ipak, jedino rješenje za popucale kapilare je odlazak na laser. Iz toga razloga, doista je isplativo dobiti dijagnozu na vrijeme i pridržavati se preporučene rutine. Apsolutno je moguće imati rozaceju i nemati ispucale kapilarice!

Rozaceja i rutina njege kože

 • Nježni čistač
 • Serum za umirivanje kože i jačanje kožne barijere
 • Hidratantna krema za rozaceju
 • Zaštita od UV zračenja
 • Ohlađene maske i vodice

Nježni čistač

Kako rozaceja može buknuti radi korištenja agresivnih sapuna, preporučuje se korištenje čistača bez SLS ili SLES-a, u mliječnoj, pjenica ili gel formi. Potražite hidratantni čistač sa sastojcima za umirivanje kože kao optimalan odabir za kožu s rozacejom.

Serum za umirivanje kože i jačanje kožne barijere

Hidratantni serumi za umirivanje kože i jačanje kožne barijere izvrstan su odabir jer pomažu ojačati barijeru, čime se rozaceja može početi rjeđe javljati. Također, kako je riječ o kroničnoj upali kože, pomoći će umiriti crvenilo i neugodan osjećaj žarenja kože.

Nekima će odgovarati i serumi s vitaminom C koji mogu pomoći ukloniti crvenilo. Alternative su i serumi s azelaičnom kiselinom ili azeloglicinom, kako paralelno uklanjaju iritaciju, smiruju kožu i pomažu s crvenilom.

Hidratantna krema za rozaceju

U ovom slučaju, doista je bitno koju hidratantnu kremu ćete izabrati, jer ona mora imati sastojke koji će kontrolirati rozaceju. Primjerice, ovakve kreme većinom sadrže sastojke koji jačaju stijenke krvnih žila čime se crvenilo sve rjeđe javlja, nerijetko su lagano tonirane za balansiranje postojećeg crvenila i obogaćene sastojcima za jačanje i umirivanje kože.

Danas ih doista nudi skoro svaki apotekarski brend, često su malo gušće i bogatije u teksturi, no većinom neće začepiti pore.

Zaštita od UV zračenja

Najbitniji korak svake rutine, a posebice kod kože s rozacejom je korištenje SPF-a. Preporučuje se koristiti ga svako jutro, čak i tijekom cijele zime. Kada je UV index ispod 3 u redu je koristiti SPF15 dok se za sve od indexa 3 nadalje preporučuje SPF 30, a ljeti i 50 – uz redovito obnavljanje.

Kože s rozacejom vole minerale kako imaju zaštitno i umirujuće djelovanje, pa se sugerira potražiti SPF na mineralnoj bazi. Međutim, to nije obavezno!

Ohlađene maske i vodice

Osjećaj žarenja, peckanja i generalne neugode ne predlaže se umirivati ledom, kako je visoka hladnoća drugi trigger rozaceje – no možete se poslužiti rashlađenim vodicama i gel ili sheet maskama. Ubacite ih u hladnjak na nekoliko minuta i uživajte u efektu ugode i olakšanja.

U nastavku donosimo nekoliko najboljih proizvoda na tržištu koji će vam pomoći u borbi s rozacejom.

Foto: Pexels, Instagram (@sasha.mei, @idaerikssoon)

Učitati još
Zatvori