Ako vam je ponestalo ideja što gledati na Netflixu, ove nerazvikane filmove morate pogledati
Ako vam je ponestalo ideja što gledati na Netflixu, ove nerazvikane filmove morate pogledati

Ako vam je ponestalo ideja što gledati na Netflixu, ove nerazvikane filmove morate pogledati

Nije strano da Netflix proizvodi filmove koji steknu ogromnu popularnost. Netflix Originals odmah su u trendingu, ali postoji puno više odličnih naslova koji nam često promaknu. Indie filmovi često prođu nezamijećeno, a zaslužuju puno više pažnje. Kako bi malo odahnuli od blockbustera koje stalno gledamo u kinima, pripremili smo listu sedam najboljih neovisnih filmova na Netflixu koje smo pogledali.

indie filmovi na netflixu

Other People

Chris Kelly, poznat po pisanju komedija, napisao je i režirao ovu dramu temeljenu na njegovom životu. Other People je jedan od najboljih neovisnih filmova na Netflixu koje smo pogledali te ga ne možemo dovoljno preporučiti. Radnja prati komičara (Jesse Plemons) koji prolazi kroz najgoru godinu svog života. U poslu mu ne ide, prekinuo je s dečkom i vraća se u svoj rodni grad Sacramento kako bi se brinuo o svojoj majci koja umire od raka. Također se mora nositi s konzervativnim ocem koji ne prihvaća njegovu seksualnost.

Kritike su obasipale film odličnim recenzijama, a mnogi su se složili kako je Molly Shannon, koja glumi majku, dala glumačku izvedbu svog života. Kelly je svoju priču predočio na autentičan i iskren način, spajajući duhovit dijalog s emotivnim scenama. Other People film je kojeg ne smijete preskočiti.

indie filmovi na netflixu

Blue Jay

Mark Duplass jedan je od onih filmaša poznatih po stvaranju neovisnih filmova, a na Netflixu možete pogledati njegov film Blue Jay. Napisao ga je te ima glavnu ulogu, a pridružuje mu se Sarah Paulson. Duplass i Paulson glume bivši srednjoškolski par koji se godinama nakon slučajno sretnu u svom malom rodnom gradu u Kaliforniji. Cijela radnja odvija se kroz jedan dan kada se vide, odu na kavu i odluče provesti cijeli dan skupa. Ono što slijedi je dan pun refleksije na prošlost, a oni su ujedno i jedini likovi koje pratimo kroz cijeli film.

Film i okruženje u kojem je snimljen daje skroman osjećaj. Cijelo vrijeme imamo osjećaj da smo muha na zidu dok pratimo intimnu priču dvoje ljudi koji još uvijek gaje duboke osjećaje jedno prema drugom. Od slučajnog i pomalo awkward susreta do otkrivanja toga zašto su prekinuli, Blue Jay će vas ispuniti sjetom.

indie filmovi na netflixu

Outside In

Baš kao i Mark Duplass, i njegov brat Jay voli plivati u indie vodama. On u filmu Outside In glumi bivšeg zatvorenika Chrisa koji je bio osuđen za zločin koji nije počinio. Nakon 20 godina, izlazi iz zatvora i vraća se u svoj mali rodni grad. Tamo ga sretno dočeka zajednica među kojima je i njegova bivša profesorica iz srednje škole, Carol (Edie Falco). Ona ga je cijelo vrijeme podržavala, a sada se ponovno povežu i stvore posebnu, zabranjenu vezu.

Tmuran grad u kojem se film odvija, savršeno se prenosi na atmosferu filma. Uspijeva postići to da zaista osjetimo osjećaj otuđenosti koju Chris ima te razumijemo kako navigira prema Carol jer je ona jedina koja mu je vjerovala. Glumačke izvedbe su odlične, stoga je šteta da je film većinom prošao nezamijećeno.

indie filmovi na netflixu

Private Life

Kathryn Hahn i Paul Giamatti u filmu Private Life glume supružnike koji očajno pokušavaju začeti. Višestruki pokušaji da zatrudne i terapije za plodnost stvore tenziju u njihovom braku. Kada im doktor predloži da u svoj proces uključe treću osobu koja im može biti donor, ideja im se ne svidi. No, kada u njihov život uđe Sadie, djevojka koja je odustala od fakulteta, počnu se predomišljati.

Film je režirala Tamara Jenkins, koja ga je dijelom bazirala i na vlastitom iskustvu s neplodnošću. To može opravdati realnost filma koja se definitivno osjeti. Hahn i Giamatti savršeno predočavaju bračne probleme koje žudnja za djetetom može donijeti te baš kao i samo ime filma, svoje osjećaje skrivaju u privatnosti. Film ipak nije cijelo vrijeme dramatičan. Komedija koja se suptilno unosi daje podiže film na veću razinu.

indie filmovi na netflixu

The Forty-Year-Old Version

Još jedan film na listi koji njeguje autentično iskustvo je i odlični The Forty-Year-Old Version. Napisala, režirala i glavnu ulogu ima Radha Blank koja je svoje osobno iskustvo predočila u film. Radnja pravi Radhu, dramatičarku koja radi u jednom kazalištu u New Yorku. Muči je to što se bliži 40., a još nije dobila svoj big break. Uz kazalište, ima i strast prema hip-hopu te se reinventira kao reperica pod imenom RadhaMUSPrime. Dok navigira svijet kazališta i hip-hopa, pokušava pronaći svoj glas.

Ovaj film stvarno vrijedi pogledati i šteta što nije naišao na širu publiku. Crno-bijele scene, hip-hop setting i miješanje drame i repa je u ovom slučaju dobitna kombinacija. Iako traje oko dva sata, nemate takav osjećaj te film brzo prođe.

indie filmovi na netflixu

The Incredible Jessica James

The Incredible Jessica James prati Jessicu, ambicioznu dramatičarku koja se nosi s prekidom veze. U periodu rebounda ode na spoj s Booneom (Chris O’Dowd) kojeg je upoznala na dejting aplikaciji. Iako traži nešto neobavezno nakon bolnog prekida, s Booneom razvije prijateljstvo koje možda hoće, a možda i neće prerasti u nešto više. Ovaj film simpatična je komedija koja se više fokusira na pronalazak samog sebe, nego na muškarca.

Jessica Williams i Chirs O’Dowd u glavnim ulogama su par koji nismo znali da trebamo. Kemija je odlična, a O’Dowdov comedic timing je uvijek savršen. Ako vam treba kratka romantična komedija koja će vam popraviti raspoloženje i uz koju se samo želite odmoriti, ne trebate tražiti dalje.

indie filmovi na netflixu

The Squid and the Whale

Noah Baumbach je svoje odrastanje 1980-ih u Brooklynu predočio u film koji ga je naposljetku i proslavio – The Squid and the Whale. Film prati dva mlada brata koja se pokušavaju nositi s rastavom roditelja. Ta disfunkcionalna obitelj se sastoji od oca, profesora Bernarda (Jeff Daniels), spisateljice majke Joan (Laura Linney) te dvojice braće, starijeg Walta (Jesse Eisenberg) i mlađeg Franka (Owen Kline). Kada se Bernard i Joan odluče razvesti, Walt stane na stranu oca, a Frank na stranu majke.

The Squid and the Whale nudi tužan i pomalo smiješan pogled na rastavu braka. Njihova čudna obitelj je na trenutke bizarna, ali likovi su multidimenzionalni, a sami film realistično prikazuje razdor obitelji te njeno obnavljanje. Film je bio nominiran za Oscara za Najbolji originalni scenarij, a kao što i znamo, Baumbach je postao jedno od najprepoznatljivijih imena u svijetu neovisnih filmova.

Foto: IMDb, Profimedia, Netflix

Učitati još
Zatvori