Znate li što su booster serumi, kojih je na tržištu sve više, i po čemu su posebni?
Znate li što su booster serumi, kojih je na tržištu sve više, i po čemu su posebni?

Znate li što su booster serumi, kojih je na tržištu sve više, i po čemu su posebni?

Beauty industrija itekako može biti zbunjujuća. U serumskoj fazi danas brojimo više proizvoda no ikad – poput esencija, boostera i ampula – i sasvim opravdano ne znamo kada i kako je što ispravno koristiti. Međutim, megalomanski trend u kreiranju dnevne rutine dolazi iz Azije, a spomenuti proizvodi su vrlo popularni u Koreji. Upravo od tamo dolaze i tzv. booster serumi, koji se sve češće stvaraju i na našem tržištu. U čemu je stvar?

Samo ime daje naslutiti kako je riječ o proizvodu pojačane koncentracije, no je li smislen ili je to samo još jedan marketinški trik? Ako su boosteri bolji od klasičnih seruma, zašto naprosto svi ne kreiraju samo booster serume? Vjerojatno ste pomislili istu stvar – a iz toga razloga smo ih i bolje istražili.

Što je booster serum?

Booster serumi su najčešće vrlo lagane i prozirne tekućine visokih performansi i bogate koncentracije sastojaka. Štoviše, najčešće u fokusu imaju jedan sastojak, kojega ostali sastojci u formuli naprosto podržavaju. Zamišljeni su većinom kao proizvod koji se miješa u vašu dnevnu njegu, bilo da u serum ili kremu za lice.

Također, dolaze pretežito u malim bočicama kako su visoko koncentrirani i zapravo se koriste u svega jednoj do dvije kapi po rutini. Ideja je da se kupuju i koriste za neki određen problem, kada brže želite vidjeti rezultat jer svakako ubrzavaju proces oporavka i obnove kože.

Benefiti korištenja booster seruma

• Jačaju kožnu barijeru – koriste aktivne sastojke u visokim koncentracijama koji štite kožu od vanjskih i unutarnjih faktora
• Rješavaju određen kožni problem – rade kao svojevrstan tretman za kožne probleme, bilo da je to anti-aging, hidratacija, hiperpigmentacija, hranjenje kože…
• Dodatak su postojećoj rutini – koriste se u sklopu postojeće rutine, najčešće miješanjem u proizvod
• Povećavaju učinkovitost ostalih proizvoda – mogu pomoći u povećanju učinkovitosti ostalih proizvoda za njegu kože koji se nanose nakon njega. To je zato što snažni sastojci u booster serumu prodiru duboko u kožu, najčešće i dublje od seruma.
• Pružaju brži rezultat od običnog seruma – dublje penetriraju, koncentriranijeg su sastava i ciljana su njega

Koja je razlika između booster seruma i običnog seruma?

Razlika između booster seruma i klasičnog seruma je mala, no može imati značajan rezultat na vašoj koži. Serum je proizvod pojačanog djelovanja od kreme, koji ide na čistu kožu prije nanošenja kreme za lice. Ima sitne molecule koje mogu penetrirati u kožu pa je utoliko aktivnija dnevna njega za pojedini problem ili primjerice mat ili sjajan izgled, što krema ne može pružiti.

Booster je zapravo sličnog djelovanja, jer također pruža targetiranu njegu, osim što je još finije i koncentriranije formule od seruma – pa je i od njega djelotvorniji. Najčešće u fokusu ima jedan sastojak poznat za rješavanje određenog problema i njegovo je djelovanje naglašeno. On surađuje s drugim proizvodima u rutini i djeluje kao svojevrstan pojačivač te se utoliko i koristi povremeno.

Kolika je razlika kreme u koju stavimo booster serum od klasične?

Kreme većinom hidratiziraju i omekšavaju gornji sloj kože, pritom stvarajući svojevrstan štit koji kožu štiti od vanjskih agresora. One su ključne baš jer su ta zadnja barijera kože i okoline. Kako imaju veće molekule, njihovo se djelovanje doista zadržava na površini i utoliko želite li riješiti problem koji ide dublje, poput bora ili začepljenih pora, doista trebate serum.

No pomiješate li booster s kremom, dobit ćete paralelno miks malih i velikih molekula koje će tada posao odrađivati u različitim slojevima kože. Tako će koža paralelno biti zaštićena, ali će se i djelovati na neke njene probleme u dubljih slojevima.

Pomiješate li booster i kremu, možda vam u rutini klasičan serum neće niti trebati.

Kada početi koristiti booster serume?

Idealno vrijeme za početak korištenja booster seruma ovisi o vašim individualnim potrebama kože. U većini slučajeva, booster serumi se koriste kada su potrebne dodatne ciljane prednosti za njegu kože, poput poboljšanja teksture kože, hidratacije ili smanjenja znakova starenja.

Općenito, ako želite početi koristiti booster serum, preporučuje se da prvo uspostavite redovitu rutinu njege kože koja uključuje čišćenje lica, hidrataciju i zaštitu od sunca. Nakon toga, možete razmotriti upotrebu booster seruma.

Također, primjećujete li da vam dosadašnja rutina sa serumom i kremom ne rješava pojedini kožni problem, tada je dobro vrijeme za isprobati čari boostera koji djeluje targetirano.

Kome se ne preporučuju ovakvi serumi?

Iako su booster serumi dizajnirani za poboljšanje zdravlja i izgleda kože, postoje određene situacije u kojima se ne preporučuju ili se preporučuje oprez pri korištenju. Primjerice, imati li osjetljivu kožu ili sklonost alergijama, trebali biste obratiti pozornost na sastav booster seruma. Naime, kako pričamo o visokim koncentracijama, one mogu biti iritativne za osjetljive i reaktivne kože. Prije početka korištenja željenog booster seruma, napravite patch test kako biste vidjeli hoće li vam koža reagirati na proizvod.

Ako je vaša rutina već bogata s pregršt koraka u kojima je nekoliko aktivnica, booster vam možda nije ni potreban. Kao i kod regularnih proizvoda, kod boostera trebate pripaziti da se sastojci proizvoda slažu s ostalim sastojcima proizvoda u vašoj rutini njege. U suprotnom, doći će do neželjenih iritacija kože.

Također, boosteri neće odgovarati pojedinim kožnim stanjima poput ekcema, dermatitis ili psorijaze, a nekad niti aktivnim aknama. Utoliko, savjetujte se s dermatologom prije početka korištenja proizvoda. Isto vrijedi ako ste trudni i dojite!

Kako koristiti booster serum?

Booster se može koristiti na dva načina, i ovisno o tome ide u drugačijem koraku rutine njege. Koristite li ga samostalno, on ide na čisto lice odnosno nakon pranja lica i tonika. Preporučuje se staviti 1-3 kapljice i utapkati prstima na lice. U slučaju da je booster s kiselinama ili retinoidima, preporučuje se da ide na suho lice.

Ako je riječ o boosteru za hiperpigmentacije, anti-aging i slično, većinom može ići i nakon tonika i/ili kemijskog eksfolijanta. Najtočnije što možemo reći jest ako ga želite slagati slojevito uz serume, gledajte njihovu teksturu: bilo da je booster ili klasičan serum, prednost ima onaj tanje/vodenastije teksture.

U slučaju da proizvod želite koristiti kao booster za postojeće proizvode, ukapajte 1-3 kapi proizvoda u željeni serum ili kremu i umasirajte proizvod u lice. Pripazite da se sastojci booster i proizvoda s kojim ga želite miješati odgovaraju – primjerice, ne miješajte sami vitamin C i niacinamid ili vitamin C i AHA kiseline.

Također, dobar booster u hidratantnoj kremi može skratiti vašu dnevnu rutinu njege. Uz ovaj dvojac, vjerojatno vam neće biti potrebni dodatni serumi. Ipak, zadnji korak je uvijek zaštita od UV zračenja. U nju ne preporučujemo miješanje proizvoda, jer ono može promijeniti kvalitetu djelovanja filtera. Neka vaš SPF uvijek ide samostalno kao zadnji korak.

Zaključak

Ako vas intrigira isprobati booster serum, potražite onaj koji će targetirati točno problem koji vidite kao najveći. Uvedite ga sporo u rutinu i pritom izbacite sve ostale serume iz rutine kako biste mogli što prije uvidjeti odgovara li vam proizvod ili ne.

Booster serume nema potrebe koristiti umjesto klasičnih seruma, već za njima posežite povremeno – jednom dnevno, tjedno ili mjesečno – kada želite dati dašak ubrzanja obnove odnosno nestanak pojedinog kožnog problema.

Foto: Pexels, Unsplash, Instagram (@sofiaruutu)

Učitati još
Zatvori