Zimska rutina njege: Prilagodite skincare rutinu dolaskom hladnijih dana
Zimska rutina njege: Prilagodite skincare rutinu dolaskom hladnijih dana

Zimska rutina njege: Prilagodite skincare
rutinu dolaskom hladnijih dana

Baš kao što svake sezone prilagođavate ormar novim trendovima i vremenskim uvjetima, jednako je bitno mijenjati i sadržaj kozmetičke torbice. Naime, zimi koža naprosto ne može “pobijediti” – i vanjski i unutarnji čimbenici čine je neizbježnim gubitnikom. Dolaskom hladnijih dana, iznimno pada razina vlage u zraku, pojačava se hladan vjetar i uvodi se grijanje, kombinacija koja je najčešće iznimno poražavajuća za zdravlje i kvalitetu kožne barijere. Upravo zato zimska rutina njege je vrlo bitna.

Kako zima utječe na kožu?

Pričamo li o zdravlju kože, prvenstveno mislimo na čvrstu i otpornu kožnu barijeru. Ona je svojevrstan štit i razlog zbog kojega će više ili manje djelovati sva njega koju koristimo. Kada je barijera kvalitetna, tada koža lakše zadržava vlagu, imamo manje probleme s osjetljivošću i ostalim problematikama kože, a sama površina je meka, njegovana i sjajna.

Međutim, zimi dolazi do pada temperature čime se uvelike smanjuje količina vlage u zraku. Iako višak vlage nije dobar za kožu – nije dobar ni manjak. Zimi imamo specifičnu situaciju gdje vani nedostaje vlage u zraku i niska je temperature što suši kožu, a jednaka, iako dijametralno suprotna stvar, događa se u zatvorenim prostorima gdje radi grijanja zrak postaje sve topliji i suši. Kada u prostoru nedostaje vlage, iz kože voda naprosto evaporira i tada postaje dehidrirana.

Uz jak vjetar koji već oštećenu kožnu barijeru i površinski uništava dodatno je sušeći, potičući crvenilo i krajnje ljuskavost kože skupljanjem krvnih žilica, u svemu ne pomažu ni žlijezde koje se zimi ulijene pa produciraju manje sebuma čime se koža ne može jednako dobro ovlaživati ni kada joj je najpotrebnije.

Kako zaustaviti uništavanje barijere?

Upravo zato zimi vrlo lako dobijemo dehidraciju kože, a nerijetko i dozu osjetljivosti na kojoj se dodatno treba raditi. Iz toga razloga, bitno je kožu što više zaštititi i dati joj sastojke koji će je umiriti i ubrzano zacijeliti. Zima možda nije najpogodnije godišnje doba za zdravu i kvalitetnu kožnu barijeru, no bez obzira na oštre uvijete moguće je imati hidriranu i sjajnu kožu – sve što trebate je malo prilagoditi postojeću rutinu njege.

Zimska rutina njege: evo kako joj se prilagoditi

1. Minimalne izmjene maksimalnog utjecaja

Ne znamo tko ovo treba čuti – no potpuno mijenjanje rutine nije dobro, niti sezonski niti na češćoj bazi. Prije svega, za to nema potrebe i podrazumijeva dodatno nakupljanje proizvoda koje nećete stići potrošiti prije isteka roka trajanja. Nadalje, bitno je shvatiti što vašoj koži treba, vidjeti kako se mijenja s obzirom na vremenske promijene i onda joj dati ono što joj u postojećoj rutini nedostaje. Velika izmjena proizvoda prije svega riskira iritaciju, koju pritom nećete tako jednostavno moći riješiti.

2. Uvođenje kiselina i retinoida – ali pametno!

Jedva smo čekali da završi ljeto kako bismo se ponovno vratili retinoidima i kiselinama! Ipak, idealan period za njih je jesen i proljeće, jer su vremenski uvjeti manje ekstremni no ljeti ili zimi. Iako i zimi možete koristiti svoje najdraže aktivnice, kako je koža osjetljivija, mogu vas i brže iritirati. Najbolji odabir su utoliko ulja s retinoidima ili noćne kreme s kiselinama, kako daju dodatnu dozu hranjivosti koju prosječan kemijski eksfolijant ili serum s retinoidima ne daje.

3. Slojevitost proizvoda za optimalan rezultat

Vaša koža sada traži više proizvoda no inače – pa joj to i omogućite. Iako krilatica “više je više” nikada nije super preporučljiva u skincareu, koristite li hidratantne proizvode možete ih slobodno slojevito slagati u koliko god kombinacija želite. Odaberite tonik, esenciju, vodenu/gel kremu za lice i gustu kremu ili balzam, a između svakog koraka našpricajte se s hidratantnim sprejom ili mineralnom vodicom želite li pravi boost hidratacije i kvalitetno odrađen layering proizvoda u dnevnoj i/ili noćnoj rutini.

4. Naglasak na hidrataciji

Zadržavanje vode u dubini kože trebao bi biti glavni fokus svake zime – baš jer vodu ubrzano gubimo. Osim layeringa proizvoda, pripazite da dnevno unosite dovoljno vode u organizam, a možete se poslužiti i ovlaživačem prostora kako biste smanjili isušujući utjecaj grijanja u zatvorenim prostorima.

5. Jednaka pažnja za okoloočno područje i usne

Okoloočno područje i usne su najosjetljiviji dijelovi lica jer se ne mogu samostalno ovlaživati – kada im nedostaje vlage ili površinske zaštite, vi im je morate dati. Kako zimi imamo naviku lizati usnice, tako ih dodatno isušujemo i vodimo do ispucalih usnica koje je kasnije teško zacijeliti. Uložite u kvalitetan balzam za usne s kojim ćete izbjeći potrebu slučajnog ovlaživanja usana jezikom, uz što se preporučuje raditi piling usnica barem na tjednoj bazi. Okoloočno područje hranite hidratantnim serumima koji su dozvoljeni za okoloočno područje i zatim bogatim teksturama kremi ili balzama za optimalno nježan i zaglađen izgled.

Proizvodi koje se isplati uvrstiti u zimsku rutinu njege

Nježan čistač – Ako niste pobornik double cleansea, ovo je izvrstan trenutak da mu date drugu šansu. Umjesto da skidate makeup micelarnom ili maramicama za skidanje makeupa, učinite to hranjivim balzamom koji će kožu njegovati, a makeup kvalitetno otopiti. Potom koristite hidratantni gel za pranje lica, kako biste skinuli ostatke balzama s kože i završno očistili pore. Imate li suhu kožu, odgovarat će vam lice oprati i samo balzamom koji se zatim pretvara u njegujuću mliječnu emulziju.
Kiseline ili retinoidi – dokle god UV zračenje nije super izraženo, iznimno je pogodno koristiti kiseline i retinoide jer vam uistinu mogu transformirati kožu. Najbrže dosad uklonite hiperpigmentaciju, poravnajte bore i uživajte u zaglađenom i sjajnom tenu!
Serumi za umirivanje kože i jačanje kožne barijere – serumi za vraćanje optimalnog mikrobioma kože idealna su stvar za jačanje kožne barijere zimi. Uz to, sadrže li sastojke poput aloe vere, ceramida, probiotika, koloidne zobi, gljiva, nevena, centelle asiatice – kožu će i lijepo umiriti, hidrirati i ubrzano zacijeliti od oštećenja, a pritom će i smanjiti crvenilo od posljedice hladnoće.
Bogatija krema za lice – Iako to nije pravilo, no koristite li laganije kreme tijekom godine, možda će vas koža zimi tražiti bogatiju kremu za lice. U svakom slučaju, nije loše u noćnu rutinu uvrstiti nešto gušću teksturu završne kreme kako se noću koža obnavlja. Ovako ćete osigurati apsolutnu nepropusnost aktivnica iz kože i potaknuti kvalitetniju obnovu kožne barijere.
Zaštita od UV zračenja – samo zato što je zima, ne znači da vam zaštita od sunca ne treba. Nažalost, UV zračenje je itekako prisutno čak iako ne osjetimo na koži topple sunčeve zrake… Utoliko, pripazite da baš uvijek nanosite zaštitni faktor od barem 20 ili 30, dok uz retinoide i kiseline svakako možete nositi i faktor 50.

Dodatni savjeti kako stvoriti kvalitetniju zimsku rutinu

1. Ostanite aktivni

Zimi se nerijetko osjećamo demotivirani i pomalo ušuškani u toplinu našeg doma. Ponekad se čini da je jednostavnije odspavati zimski san no otići u teretanu! Ipak, redovita tjelovježba potiče cirkulaciju, povećava lučenje endorfina i pozitivno utječe na vaše tijelo i duh – pritom, pokazujući i čišću i staloženiju kožu.

2. Pripazite na prehranu i hidrataciju tijela

Uz češće vježbanje, konzumirat ćete i više vode, sve da se to ne sjetite raditi tijekom dana. Voda je iznimno bitna kako bi organizam ostao hidriran, pa tako i funkcionalan, a bitna je i za izgled vaše kože. Vjerovali ili ne, možete i jesti za poboljšati kvalitetu kožne barijere! Učinite to unoseći više zdravih masnoća, kako one podupiru stvaranje i jačanje iznimno bitnog lipidnog sloja. Preporučuje se avokado, sjemenke, orašasti plodovi, riba, sirevi, jogurti i biljne masnoće.

4. Uložite u profesionalne tretmane

Zima je idealan period za isprobavanje anti-aging tretmana za lice jer, prije svega, nema straha od intenzivnog UV oštećenja “mlade” kože. Uz tretmane ćete ujedno i najbrže riješiti hiperpigmentaciju, teksturu kože i popeglati bore. Ipak, pripazite da ih radite dovoljno daleko od party sezone jer oporavak od intenzivnijih tretmana može trajati i po nekoliko tjedana. Isprobajte tretmane kiselinama ili algama, laser, microneedling ili mikrodermoabraziju – a pričamo li o tijelu, zima je period za započeti s laserskim uklanjanjem dlačica.

Foto: Unsplash, Instagram, @Kenzas Instagram

Učitati još
Zatvori