Kako prepoznati imate li ‘purging’ od retinola?
Kako prepoznati imate li ‘purging’ od retinola?

Kako prepoznati imate li
‘purging’ od retinola?

Bilo da imate uporne aktivne akne kojih se ne uspijevate riješiti niti jednim drugim sastojkom ili ozbiljno želite poraditi na svojoj anti-aging rutini, vrlo vjerojatno ste već otkrili čari retinoida. Ovi derivati vitamina A zahvaljujući društvenim mrežama postali su najpopularniji anti-aging odabir – kojeg se često bira i bez previše znanja o njihovom itekako moćnom djelovanju. Retinoidi su iznimno uspješni u ubrzavanju obnove stanica što dovodi do nove, zdrave kože koja je čvršća, deblja i sjajnija. Utoliko, poznati su i po tome što po putu od kože naprave kaos, prije nego li pokažu rezultat.

Koja je razlika između purginga i iritacije

Upravo radi ubrzanja obnova stanica mogu uzrokovati i čepljenje pora, prištiće, crvenilo i/ili ljuštenje površine kože u periodu kada se koža navikava na sastojak. Ovaj period se naziva i „purging“ i često se miješa s klasičnom iritacijom koja se također može javiti uz retinoide, a koja ima sasvim drugačije značenje. Upoznajte retinoide i kako funkcioniraju, saznajte razlike između purginga i iritacije te kako što brže i lakše proći purging fazu – u nastavku.

Što su zapravo retinoidi?

Bez poznavanja sastojaka kojeg koristite – veće su šanse da ćete ga krivo upotrijebiti i dobiti lošiji rezultat od očekivanog. To posebno vrijedi kada su u pitanju retinoidi, jedni od najsnažnijih sastojaka za obnovu kože na tržištu.

Retinoidi su derivati vitamina A, što znači da imaju strukturalne ili funkcionalne sličnosti s vitaminom A. Mogu biti prirodni ili sintetički i zajednički su nazivnik za sve derivate. Kada kažemo retinoidi, mislimo i na retinol, retinal, retinoičnu kiselinu i estere retinola – bez iznimke i pravila.

Retinoidi su česti sastojak dermokozmetičkih proizvoda i različitih lijekova, a mogu se uzimati oralno i topički, dakle u obliku tableta i kapsula ili u obliku krema, gelova i tekućina. Već su slabije verzije retinoida dovoljno jake da uklone srednje do jakih akni i rade kvalitetan anti-aging, dok su jače forme rezervirane za tretiranje teških kožnih problema poput psorijaze ili za intenzivan anti-aging – doduše, samo na recept!

Koja je razlika kada kažemo retinol ili retinoid?

I retinoid i retinol su derivati vitamina A u različitim formama, no glavna razlika je sljedeća; retinoidi su krovno ime za derivate vitamina A, dok je retinol jedan od tipova retinoida. Primjerice, retinoidi su i retinol, odnose se na sve forme derivata vitamina A u kozmetici, bilo da su na recept ili ne, bilo da su lijekovi koji se uzimaju topikalno ili oralno.

No, retinol je tip retinoida koji se većinski prodaje u drogerijama i ljekarnama bez recepta. On je jednako djelotvoran kao bilo koji drugi retinoid, samo mu treba dulje vremena da postigne rezultat i ujedno je idealan početnički tip retinoida – štoviše, preporučuje se početi uz još “slabije” retinoide, odnosno estere retinola poput retinil palmitata ili retinil acetata.

Što je purging od retinola odnosno retinoida?

Iako je engleski termin purging u stvari čišćenje, postao je uvriježen strani naziv kao primarni kada su retinoidi u pitanju. No na kraju dana, purging kože jest doista čišćenje kože iznutra prema van! Kako retinoidi djeluju na staničnoj razini, oni izvlače na površinu kože sve što unutra stoji – tako dolazi do čepljenja pora koje su samo privremena pojava dok se koža ne iščisti do kraja i zatim se više neće pojavljivati.

Uz bolne crvene potkožne prištiće većinom se javljaju komedoni i miteseri, a popraćeni su i crvenilom, ljuštenjem kože i generalnim osjećajem iritacije. Najčešće se javljaju na najtanjem dijelu kože, oko nosa i usana i prolaze i puno brže od klasičnih prištića. Sam purging može potrajati od mjesec do maksimalno tri mjeseca, no onda bi se lice trebalo u potpunosti očistiti od nepravilnosti. Vjerovali ili ne, ovo je jedan od dokaza da retinoidi na vašoj koži doista nešto rade!

Kako znati da nemate iritaciju već samo purging?

Za početak, traju li vam simptomi duže od tri mjeseca – već možete naslutiti da nešto nije u redu. Purging doista može izgledati poput klasične iritacije, no glavne razlike su sljedeće;

  • Purging se većinom javlja na mjestima gdje ste skloni dobiti prištiće i proći će puno brže od klasičnog prištića
  • Iritacije se javljaju ili na cijeloj površini lica ili na mjestima gdje vam obično ne izlaze prištići te će im trebati 8 do 10 dana da se sasvim smire

Kako si pomoći kada imate purging od retinoida?

  • Nastavite koristiti retinoide
  • Pojednostavnite rutinu njege
  • Prorijedite korištenje retinoida
  • Ojačajte kožnu barijeru
  • Koristite kremu prije retinoida
  • Izbjegavajte kiseline
  • Ne zaboravite SPF

Ne odustajte od retinoida tako brzo

Iako je prvi zaključak zaustaviti korištenje proizvoda, tako ćete zaustaviti proces pruginga i onaj tren kada ga nastavite koristiti – samo ga ponovno pokrenuti. Purging je većinom neizbježan za bilo koji kožni tip, no ako vam stvara preveliku neugodu posavjetujte se s dermatologom kako ublažiti proces ili provjerite trebate li prijeći na laganiji tip proizvoda s retinoidima.

Rutina bez previše sastojaka

Retinoidi su toliko djelotvorni da uz njih praktički ništa drugo ni ne trebate – što znači da vam uz njega ne trebaju drugi tonici, esencije i serumi da biste postigli zavidan rezultat koji će se zadržati. Najbolje ih je od početka koristiti samo uz kvalitetan čistač, hidratantnu kremu i zaštitu od UV zračenja – a ako primijetite da vam trenutna rutina uz retinoide ne odgovara, izbacite iz nje neke od proizvoda dok ne dođete na ovaj minimum. Također, možda će vam trebati bogatija hidratantna krema, pa se preporučuje nabaviti kvalitetnu kremu koja ubrzano zacjeljuje kožnu barijeru i dubinski hidrira umjesto primjerice klasične hidratantne gel kreme.

Uz to, treba imati na umu da je manje više i kada pričamo o količini samog proizvoda s retinoidima kojeg koristite – više ne znači bolje djelovanje, već samo intenzivniju reakciju kože i potencijalnu iritaciju.

Koristite retinoide tek nekoliko puta tjedno

Iako je u startu dobro započeti postepeno uvođenje retinoida u rutinu, kod pojave intenzivnijeg purginga možete smanjiti učestalost korištenja proizvoda na svaku drugu ili treću noć. Tako će koža imati dovoljno vremena da se prilagodi na proizvod, a da se ne zaustavi proces čišćenja koji ste započeli.

Fokus na kožnu barijeru

U procesu korištenja retinoida, sve i da imate adekvatnu njegu, može se dogoditi da vaša kožna barijera jednostavno oslabi. Utoliko, iznimno je bitno uložiti u skincare koji će raditi na uzastopnom jačanju barijere jer što je nepropusnija, manje će biti vidljiv purging – i brže će proći. Sastojci koje bi ovakav proizvod trebao imati su primjerice probiotici, hijaluronska kiselina, ceramidi, glicerin, centella asiatica, aloe vera…

Isprobajte sendvič metodu

Idealan trik za ublažiti djelovanje retinoida je aplikacija proizvoda u sendvič tehnici. Naime, umjesto da retinoide stavite na golu kožu, aplicirajte sloj kreme i stavite ga povrh nje, a zatim aplicirajte još završi sloj kreme preko proizvoda. Tako ćete maksimalno izbjeći neželjene iritacije u slučaju da imate osjetljivu kožu. Druga opcija je miješanje retinoida u kremu prije aplikacije!

Kiseline su nepotrebne

Djelovanje retinoida može sasvim izbaciti potrebu za kiselinama, no one se mogu nastaviti koristiti na dane kada ne aplicirate retinoide. Ipak, za vrijeme purginga – izbjegavajte ih u potpunosti jer mogu biti suviše agresivni za kožu koja je osjetljivija u tom period.

SPF je obavezan korak

Retinoidi kožu čine osjetljivijom na UV zračenje što znači da uz korištenje bilo kojeg proizvoda s bilo kojom jačinom retinoida – zaštita od sunca je obavezna i nepreskočiva čak i na oblačne dane.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori