Osnivačica Skintegre otkriva kako se ljeti boriti s aknama i dermatitisom
Osnivačica Skintegre otkriva kako se ljeti boriti s aknama i dermatitisom

Osnivačica Skintegre otkriva kako se ljeti
boriti s aknama i dermatitisom

U ljetnim mjesecima, koži nije lako pa često negoduje pogoršanjem akni i posebno neugodnim aktivnim fazama dermatoza poput seboreje i atopijskog dermatitisa. Žlijezde lojnice pretjerano luče sebum, a povrh svega, UV indeks se većinu dana kreće u visokim brojkama. Jelenu Skendžić Ratkajec, osnivačicu Skintegre, domaćeg beauty brenda koji je nastao s problematičnom kožom na umu, pitali smo kako koži maksimalno izaći u susret tijekom toplih mjeseci.

Jelena Skendžić Ratkajec Skintegra
Jelena Skendžić Ratkajec

„Ljeti se pravila njege mijenjaju i koža često lošije podnosi slojeve seruma, krema i tretmana pa je bitnije odabrati ono što stvarno čini razliku na koži – u prvom redu su to lagane teksture koje neće začepiti pore, zaštita kože od sunca i nježno čišćenje“, objašnjava Jelena.

Kako ljeti tretirati akne i seboreju?

Problematika s kojom se susreće gotovo svaka druga osoba — akne. Prištići svih oblika generalno nastaju na masnoj i kombiniranoj koži koja se ljeti posebno masti. Zato treba utjecati na srž problema.

“Tria Light sadrži 6% niacinamida i meni je osobno najdraža krema, a njezina svojstva hidratacije bez osjećaja da na licu imamo težak film te obnavljajuća svojstva koja suzbijaju potencijalne upalne procese, idealan su saveznik masne i kombinirane kože u ljetnom periodu“, istaknula je Jelena.

Seboreja ne znači da vašoj koži ne treba hidratacije, već da će se ona pobuniti s još više mašćenja ako joj ne osiguramo dostatnu njegu.

Što nakon ne baš odgovornog sunčanja?

Opekline se mogu manifestirati kao svima poznato crvenilo i zatezanje nakon cjelodnevnog dana na plaži, ali i kao ozbiljniji oblici fotodermatoza. U oba slučaja, koži neće biti dovoljni kućni pripravci. Zato maske od jogurta i krastavaca radije sačuvajte za osvježavajuću salatu. Ono što joj hoće pomoći je tretmanska krema poput CICA-CERE. Jelena je preporučuje jer CICA-CERINA blaga formulacija sadrži ceramide i beta glukan, koji instantno obnavljaju i umiruju kožu.

Skintegra Cica Cera

Krema koja olakšava ljeto s atopijskim dermatitisom

„Atopija je ljeti generalno manje izražena nego u zimskom periodu, no to nažalost ne znači da se simptomi potpuno povuku s višim temperaturama. Koža s atopijom je u osnovi koža s narušenom barijernom funkcijom i zahtijeva prilagođenu, hranjivu i obnavljajuću njegu – čak i ljeti. Ako se tijekom godine mučite s atopičnom kožom, savjetujem da i ljeti ne odustajete od kreme namijenjene ovome problemu“, sugerira Jelena.

Skintegra

Una će vas oboriti svojom nježnošću. Njena formulacija je pogodna čak i za bebe iznad četiri mjeseca pa znate da će marljivo paziti i maziti čak i najsušu i najosjetljiviju kožu. Na koži srodan način umiruje upale, vraća joj vlagu i prevenira transepidermalni gubitak vode. Ostavlja kožu glatkom i podatnom, a zaštitnu barijeru jačom nego prije.

Kako sigurno uživati u ljetu?

Nešto o čemu se nedovoljno priča, a što nam je Jelena istaknula, fototoksična su svojstva tvari poput kantarionovog ulja. Određene komponente eteričnih ulja mogu izazvati ozbiljne hiperpigmentacije i alergijske reakcije na koži. „Mislim kako se o tome nedovoljno priča i stvar nam postaje ozbiljna tek u trenutku kad se na koži razviju dugotrajni ili, još gore, doživotni problemi“, upozorava Jelena.

Skintegra Solar

Jelenu smo pitali je li najlakše rješenje samo izbjegavati sunce, na što se nasmijala. „Osobno obožavam biti u prirodi i ne pada mi na pamet izbjegavati sunce, no odgovorno izlaganje suncu je nešto što prakticiram cijele godine i toplo preporučujem svima“, kaže Jelena.

Kako bezbrižno, i najvažnije, odgovorno boraviti na suncu, možete saznati u Skintegrinoj Skripti, blogu kojeg će obožavati sve skincare ljubiteljice.

„I za kraj, ne zaboravite malo i uživati u ljetu jer je ionako prekratko“, veselo je dodala vlasnica omiljenog kozmetičkog brenda Skintegre.

Učitati još
Zatvori