Znate li razliku između retinola i retinoida i kada se što koristi?
Znate li razliku između retinola i retinoida i kada se što koristi?

Znate li razliku između retinola i
retinoida i kada se što koristi?

Retinol je u posljednje vrijeme postao must have u njezi kože. On spada u retinoide koji su, pak, obitelj derivata vitamina A. Klinički je dokazano da efektivno liječe akne, sprječavaju nastanak bora i tamnih mrlja te poništavaju štetu nastalu od sunca.

Mnogi termine retinol i retinoid koriste kao da znače isto, ali to nije tako. Retinol je, pak, jedan poseban oblik retinoida. Često se nalazi u kremama i serumima, a dolazi u različitim koncentracijama. Razlike između ovih proizvoda nisu toliko velike, ali bitno ih je znati.

Što su retinoidi?

Retinoidi su neizostavni u liječenju akni kao i drugih pojava na koži, poput malih bora. Oni poboljšavaju teksturu kože te uklanjaju hiperpigmentaciju. Kada se koriste površinski oni pomažu u proizvodnji kolagena. Ovaj snažan sastojak, derivat vitamina A, dolazi u topičnoj i oralnoj formi.

Kako se koriste retinoidi?

Dermatolozi preporučuju da se retinoidi uvedu u noćnu rutinu. Naime, ultraljubičasto zračenje ne samo da pojačava osjetljivost kože nego može i deaktivirati neke vrste retinoida. Kada se retinoidi uvode u rutinu to treba raditi postepeno. Za početak, treba nanositi količinu veličine zrna graška, jednom ili dva puta tjedno prije spavanja.

Tako ga treba nanositi prva tri do četiri tjedna, a onda se količina i učestalost može povećavati u odnosu na to koliko dobro koža tolerira retinoide. Uz to, dobro je nanijeti nježne hidratantne kreme prije i nakon nanošenja retinoida jer one smanjuju suhoću i iritacije.

Nuspojave retinoida

Retinoidi, čak i ako su jedino što koristite, mogu izazvati iritacije kada ih tek uvodite. Kombiniranje retinoida i drugih aktivnih sastojaka, pak, može ozbiljno pojačati osjetljivost kože pa čak i uzrokovati dermatitis.

Ako krećete s korištenjem retinoida, pazite da ga ne kombinirate s kiselinama, benzoil peroksidom i agensima za tretiranje hiperpigmentacije. Ako ste početnik ili imate jako osjetljivu kožu, pažljivo proučite sastojke u proizvodima koji su trenutno vaša rutina, prije nego krene uvoditi retinoide.

Što je retinol?

Retinol je jedna od blažih verzija retinoida. Slabije koncentracije mogu izazvati manje nuspojava, ali potrebno je više vremena da se vide rezultati. Često ga se kombinira s hijaluronskom kiselinom i raznim antioksidansima.

Najblaži oblik retinola je retinil palmitat, pripremljeni vitamin A. On se često nalazi u kremama i serumima. Također postoji biljna verzija bakuchiol. Najjači oblik je tretinoin ili retin A i njega se može dobiti samo u ljekarnama. Ako se i nalazi u kremama, to je u koncentracijama 0,025%, 0,05% i 0,1%.

Nuspojave retinola

Nuspojave se najčešće pojavljuju na samom početku korištenja retinola. Mogu uključivati guljenje kože, osjetljivost kože i kratko povećanje količine akni. Sve te nuspojave obično nestanu kada se koža navikne na retinol.

Tko treba koristiti koju vrstu?

Retinoidi su anti age blago, prvi izbor su kod liječenja akni i prištića, teksture i zapravo su najbolji prijatelj kože – kada ih se koristi pravilno. Ako želite nježan i preventivan tretman, najbolje je početi sa serumom ili hidratantnom kremom koja ima nisku dozu retinola.

Ako se nosite s većim kožnim problemima, ozbiljnim i kroničnim aknama, pitajte dermatologa za retinol jače koncentracije.

Naši favoriti

FOTO: Instagram, Beauty Bay, Cult Beauty

Učitati još
Zatvori