Zašto u Beograd?

Zašto u Beograd?

Kalemegdan, @guigurui

Kalemegdan, @guigurui

Beograd je jedan od onih gradova iz kojih se vratite promijenjeni. Živost, toplina, pozitivna vibra dolaze iz svakog kutka i ne možete se ne osjećati dobro. Svi već znaju da su najbolji tulumi u Beogradu, ali srpska prijestolnica sve više zaokuplja pažnju neobičnim, zanimljivim i inspirativnim prostorima. Tamo zaista možete pronaći što god vam padne na pamet, od hipsterskih kafića, pa sve do kultnih mjesta s bogatom poviješću.

Četiri sata vožnje automobilom ili samo sat avionom bit će potrebno da dođete iz Zagreba, zbog čega je Beograd postala omiljena vikend i vrijedna city-break destinacija. Uputite li se samo na vikend, razgledavanje grada možete odraditi ‘s nogu’. Šetnja Knez Mihailovom do Kalemegdana, istraživanje Skadarlije, posjet Hramu svetog Save, jednoj od najvećih pravoslavnih crkvi na svijetu, a mogao bi biti zanimljiv i pogled na splavove i noćni život duž obala Save i Dunava, čak i ako glazba nije uvijek po vašem ukusu.

Hram svetog Save, @guigurui

Hram svetog Save, @guigurui

Četvrti poput Dorćola, Vračara, Savamale, čuvaju nebrojeno mnogo zanimljivih mjesta, restorana, kafića, barova, galerija i raznoraznih drugih okupljališta. Ali zanimljivosti se kriju i po cijelom gradu, čak njegovom širem krugu. Ovaj milijunski velegrad čuva brojne tajne, otkrivamo samo neke od njih.

Restoran Istok

Restoran Istok

Restoran Od usta do usta

Od usta do usta je restoran kojemu nije potrebna reklama jer su se glasine o njemu brzo proširile i za nekoliko godina je postao jedno od najčešćih mjesta okupljanja, ali i mjesto izložbi te radnih sastanaka. Na adresi Braće Nedića 7, u popularnim “ustima” nalaze se samo najukusniji sastojci s obližnje Kalenić tržnice, a u ponudi primjerice piadina za doručak, zdravi minestrone i biftek salata za ručak, za večeru salata s kruškama i kozjim sirom ili quiche i souffle od čokolade. Obavezno pitajte za domaći sok od jabuke, kabinet IPA ili probajte neko od vina predstavljenih na Fair Pay danima.

Vijetnamski restoran Istok

Nedavno je otvoren prvi vijetnamski restoran Istok (poznatiji kao Vijetnamac) u Gospodar Jevremovoj ulici. Na meniju su klasična vijetnamska jela, juha pho, wontons, buns na pari, a roku od nekoliko mjeseci nakon otvaranja postao je urbano mjesto okupljanja u koji svi rado navraćaju.

Restoran Istok

Restoran Istok

Bistro Cveće zla

U neposrednoj blizini u blizini Kalenić pijace, u Nevesinjskoj 12, otvoren je Cveće zla Deli Wine bar. Ime je oda čuvenom hedonistu Baudelaireu, a ideja se rodila na jednoj tržnici u Madridu. Zamisao je bila da se otvori mjesto u kojem možeš popiti vino na čašu, kupiti komad kruha i 100 grama šunke. Ovdje ništa nije ušminkano i formalno, svi se pomalo gurkaju i baš je lijepo što se gurkaju. Na jelovniku je miks tradicionalnih, kavanskih, maminih i modernih jela koja se kreću od teleće plećke i domaće juhe preko burgera do pastramija (jako začinjena, marinirana dimljena govedina) i pork bellyja sendviča od svinjske trbušine, okupane u začinima, s mileramom, hrenom, potočarkom, krastavcem i sve to u divnoj ‘Šarlo kifli’, koji je najveći hit.

Cveće zla se sastoji od dva nivoa – gornji koji je zamišljen kao bistro bar, gdje se s nogu za kratko vrijeme nešto pojede, i donji- speak easy bar, za duži boravak, gdje se također može jesti i piti, ali ne na brzinu, s nogu, već lagano. Donji nivo je zamišljen tako da možete sjediti do kasno u noć. Mračno je, ali obećavaju da neće postati klub.

Cveće zla

Cveće zla

Restoran Little Bay

Little Bay restoran je dio istoimenog lanca restorana u Londonu i Brightonu. Nakon četiri uspješna Little Bay restorana u Londonu njihov vlasnik Dragiša Peter Ilić odlučio je u Srbiju prenijeti dio svog bogatog iskustva. U Beograd, u Dositejevu 9a, tako je donio dodatni iskorak u pravcu originalnosti ponude i koncepta – grad je dobio jedini restoran u svijetu koji je posvećen klasičnoj glazbi, vrhunskim koncertima i odličnoj hrani.

Little Bay

Little Bay

Lorenzo & Kakalamba

Lorenzo & Kakalamba (Cvijićeva 110) je obiteljski restoran koji je u kratkom vremenu uspio osvojiti goste svojom originalnošću, šarmom i jedinstvenim vizualnim iskustvom. Kroz autentičnu ponudu tradicionalnih firentinskih i piroćanskih specijaliteta i istog takvog ambijenta, imat ćete osećaj da ste na jugu Srbije ili ste otputovali kroz vrijeme nazad u renesansnu Italiju. Definitivno zanimljivo iskustvo koje ćete dugo pamtiti.

beograd-lorenco-kakalamba-2

Lorenzo & Kakalamba

beograd-lorenco-kakalamba

Lorenzo & Kakalamba

Restoran Enso

ENSO, predstavlja jednim potezom, rukom nacrtan krug i označava trenutak kada je um slobodan i dozvoljava tijelu da nesputano stvara. On simbolizira apsolutnu harmoniju, snagu, minimalizam u izrazu i eleganciji. Koncept istoimenog restorana (Mitropolita Patra 8) spaja sve spomenute karakteristike, kako u izboru menija koji će predstavljati svojevrsnu fuziju istoka, Zapadne Europe i tradicionalne srpske kuhinje, tako i u pripremanju i serviranju hrane i dizajnu interijera.

Naglasak je na drugačijim jelima, napravljenima na specifičan način, inspiriranim tradicionalnom kuhinjom. Jelo po kojem su poznati i koje je osvojilo srca kritičara je biftek 3 dana suho staren u kući, nakon čega se sprema na maslacu, bijelom luku i majčinoj dušici. Odrezak se servira na pireu od graška i preljeva se umakom od junećih kostiju. Uz jelo idu kremaste sezonske gljive i goveđi rep, pripreman u crvenom vinu.

Restoran Enso

Restoran Enso

Klub 20/44

Jedan od najboljih u Europi prema pisanju The Guardiana, zapravo je bivši strip klub na splavi. Zadržavši svoj stari oklop pretvoren je u jedno od najuzbudljivijih mjesta za izlazak s gostovanjima najaktualnijih DJ-eva. I tako već godinama.

Tražite li mjesto vrijedno vaše pažnje i izlazak koji bi lako mogao potrajati do podneva, uputite se u 20/44.

Makadam concept store

Makadam je mjesto gdje možete pronaći prelijepe stvari pronađene po zabačenim srpskim selima i gradovima, ali i po radionicama mladih primijenjenih umjetnika. Prodajni prostor nalazi se na Kosančićevom vencu (po čijoj kaldrmi je i dobio ime). Interijer je tako osmišljen da svaki predmet dođe do izražaja i da se tradicionalni komadi uklope uz suvremene predmete. Pored antikviteta, ovdje možete pronaći čuvene džempere iz Sirogojna, predmete od drveta, rogoza, umjetničku grnčariju, moderne tkane jastuke i prostirke inspirirane čuvenim pirotskim tepisima. Makadam je osmišljen kao prostor u kojem se predstavlja Srbija, a u bistrou u okviru radnje se služe pažljivo odabrana autentična, autohtona vina, piva i rakije, ali i drugi domaći delikatesi.

Makadam

Makadam

Galerija Blatobran

Grupa beogradskih umjetnika željela je oformiti centar stalne razmjene novih ideja i promocije suvremene umjetnosti i dizajna. Tako je nastala galerija Blatobran u Gospodar Jevremovoj broj 38. Od umjetničkih instalacija do društveno angažiranog dizajna, Blatobran teži daljem širenju kreativnog djelovanja u sve pore društvenog života, dajući svojim članovima kao i najširoj publici poticajan prostor za eksperimentiranje i inovacije kroz upotrebu novih tehnika, materijala i formi izražavanja. U prelijepom, prozračnom i modernom prostoru (dizajn interijera potpisuje studio AUTORI) u srcu Dorćola sada se nalazi malo keramičko carstvo prepuno lampi, šalica, umjetničkih predmeta i instalacija od keramike.

Blatobran

Blatobran

Re:art studio&shop

Već smo vas u nekoliko navrata upoznali s delikatnim porculanom Bojane Brkić iz Beograda. Nakon otvorenog web-shopa, odlučila je brend Re:art:concept i izradu svojih proizvoda predstaviti uživo svim zainteresiranim posjetiteljima te otvorila studio&shop u Zetskoj 4a.

Osmišljen u stilu u kojem nastaje i njen porculanski rad, prostor odiše prozračnošću i prepun je zanimljivih detalja, poput baršunaste fotelje, biljaka lončanica, mrežastih stolaca, velikog stola u središtu prostorije… Nordijski utjecaj vidljiv je u odabiru dekora, a to interijeru daje baš poseban štih. Budući da će funkcionirati kao studio, izložbeni prostor i trgovina, ovdje ćete moći razgledati već gotove proizvode, ali i vidjeti kako nastaju novi.

reart3

Re:art

Remake, house fashion store

Remake je pravo mjesto ako tražite neki autentično beogradski suvenir ili, onako, sasvim bez razloga, želite sebi nešto pokloniti. U Ulici Kneza Sime Markovića 10, možete pronaći neodoljive predmete za kuću koje su osmislile dvije umjetnice iz jedne obitelji, Antea Arizanovic Mutaović, slikarica i Jovana Božović, stilistkinja i kostimograf. One tu izlažu odbačene komada vintage porculana kojima su udahnule novi život, dizajnirane notese, blokove, printove, lampe, kecelje, šalove… izbor je raznolik i veliki. Uvijek duhoviti, Remake predmeti za kuću unose vedru energiju svojih stvaraoca u domove novih vlasnika. Na ovom mjestu, možete pronaći i dizajnirane beretke i košulje s veoma inspirativnim i pomalo pomaknutim natpisima, a jednu su podružnicu otvorili i u Splitu.

Remake

Remake

Parfumerija Sava

Čuveni BBC je nedavno snimio reportažu o posljednjem majstoru parfumeru u Beogradu. Nažalost, među mnogobrojnim zanatima koji su na izdisaju nalazi se i ovaj. Od 23 parfemske radnje, koliko ih je bilo nekada, u srpskoj prijestolnici ostala je samo jedna. Ušuškana u Ulici kralja Petra 75, parfumerija Sava odolijeva vremenu, a njen vlasnik Nenad Jovanov svakodnevno strpljivo miješa mirise. U ovoj maloj mirisnoj radnji, sve je isto kao i kolovoza davne 1954. godine, kada su na ovoj adresi prvi put otvorena vrata ljubiteljima parfema i fine kozmetike. Identične bočice, police, alati za pravljenje, kao i pumpice iz tridesetih godina dvadesetog stoljeća, vraćaju u neka stara vremena.

Parfumerija Sava

Parfumerija Sava

Muzej Nikole Tesle

Jedna od znamenitosti Beograda je Muzej Nikole Tesle koji čuva originalne dokumente, planove, crteže, knjige i časopise, fotografije, tehničke eksponate, instrumente i uređaje koji se broje u tisućama, koliko i postoji razloga za posjetu ovom veličanstvenom muzeju. Smješten nadomak centra grada u prelijepoj vili iz 1929. godine, muzej je unikatna institucija znanosti i kulture koji posjeduje originalnu osobnu ostavštinu čuvenog znanstvenika koji je izmijenio tijek svjetske budućnosti i čovječanstva. Muzej se nalazi u Krunskoj 51, na Vračaru. Ovdje ćete imati prilike pogledati originalnu ostavštinu Nikole Tesle i to predmete i izume koje nećete vidjeti nigdje drugdje na svijetu.

Art komuna Dorćol Platz

Dorćol Platz, novo omiljeno mjesto beogradskih hipstera, je multidisciplinarna art komuna otvorena za sve kreativne ljude i mjesto susreta svih koji se zalažu za kulturne i društvene promjene. Art komuna Dorćol Platz (Dobračina 59b) želi mijenjati društvo i lokalnu zajednicu kroz kulturu, obrazovanje, zabavu, sport i tehnologiju. Uključivanjem afirmiranih i neafirmiranih domaćih i stranih umjetnika, studenata, znanstvenika i svih zainteresiranih pojedinaca i grupa, Dorćol Platz teži postati centar održivog kulturnog i društvenog razvoja.

Kao prostor koji je otvoren za nove umjetničke forme i svjetske tendencije, doprinosi širenju kozmopolitskog duha Beograda. Ovdje se održavaju zanimljive predstave, panel diskusije, festival cvijeća… Tu je i fantastično osmišljena igraonica za djecu Kliker.

Kliker

Kliker

Zemunski buvljak

Zemunski buvljak je pravo mjesto za sve radoznale, ljude avanturističkog duha. Ova magična tržnica se dijeli na dva djela – ograđeni i neograđeni. Do njega se najbrže stiže autobusima 15 i 78 (potrebno je sići na kraju Prvomajske). Zemunski buvljak postoji samo nedjeljom i to rano, rano ujutro. Već u toku noći, dakle subota na nedjelju, neki od prodavača izlaze da postave deku na asfalt i da na taj način zauzmu svoje mjesto. Ponekad, na buvljaku možete ugledati ljude s lampama koji oko tri ili četiri poslije ponoći idu i razgledavaju. Ipak bolje je biti tamo malo kasnije, između šest i sedam ujutro. Sedam je najkasnije jer će inspekcija već oko pola devet početi tjerati prodavače u neograđenom dijelu, nakon čega se vi možete uputiti u obilazak ograđenog. Cjenkanje je na ovakvim mjestima poželjno i očekivano. Savjet za kraj: ne pitajte odakle stvari na buvljaku, to ni Interpol ne zna.

Foto: arhiva

Učitati još
Zatvori