Mjesta u Španjolskoj koja su na našoj wish listi
Mjesta u Španjolskoj koja su na našoj wish listi

Mjesta u Španjolskoj koja su na
našoj wish listi

Španjolska doista ima sve, od nevjerojatnih plaža, romantičnih zalazaka sunca do svjetski poznate kuhinje i bogate povijesti. Španjolska je poznata po upečatljivom krajoliku i više nego ugodnoj klimi, ali je zemlja toliko dojmljivog kontrasta koji uvijek iznova inspirira. Španjolske planine su veličanstvene, od sjevernih Pireneja i Picosa de Europa do Sierra Nevade na jugu koji je dom najsjevernijeg skijališta u Europi i vulkana Mount Teide na Kanarskom otoku Tenerife.

U Španjolskoj se smjestila i jedina europska pustinja, Cabo de Gata u Almeriji, koja je inspirirala hollywoodske “špageti vesterne”, od kojih su mnogi snimljene na tom području. A ljubitelji umjetnosti i ovisnici o informacijama, ovdje mogu uživati u fantastičnim muzejima i diviti se upečatljivoj arhitekturi.

Barcelona, Španjolska_pexels-enrico-perini
Španjolska_pexels-amy-burry

Budući da ove godine planiramo barem nekoliko pustolovina, na našoj se wish listi za ovu godinu našlo i putovanje Španjolskom. Koja mjesta nikako ne želimo propustiti, pročitajte u nastavku.

Madrid, Španjolska_pexels-alex-azabache

Barcelona

Uz obilje povijesnih i kulturnih artefakata, Barcelona je otprilike jednako romantična kao i drugi prekrasni grad – Pariz. Ne možete doći u Barcelonu bez da istražite neki od zapanjujućih Gaudijevih zgrada u samom gradu, parkova i muzeja. Ako je vjerovati istraživanjima, Barcelona je grad koji je jednako privlačan turistima koji ovdje obožavaju provoditi vrijeme istražujući i uživajući u brojnim atrakcijama, plažama i vrhunskoj hrani, no nije novost i da je Barcelona jedan od najpoželjnijih gradova za život u Europi.

Barcelona_iStock
Barcelona, Španjolska_iStock
Španjolska, Barcelona_iStock

Bilbao

Još jedno omiljeno mjesto smješteno u Baskiji je grad Bilbao. Iako izraz “industrijski lučki grad” ne zvuči toliko privlačno, Bilbao je mnogo više od industrijske prošlosti.

Nakon što stignete na ovo mjesto, svakako istražite Muzej Guggenheim koji osim što arhitektonski odlično izgleda, ističe se i po umjetničkim djelima svjetskog glasa. Upoznajte i Market La Ribera (najstarija natkrivena tržnica u regiji), pogledajte također i Muzej likovnih umjetnosti te se zaputite  na vrh Artxande s lijepim pogledom Madrid.

Guggenheim Bilbao_unsplash
Bilbao_iStock

Madrid

Madrid, glavni grad koji nudi elegantnu, kulturnu avanturu, famoznu, gastronomsku scenu i nezaboravni shopping. Španjolska prijestolnica dom je nogometa, jedan je od najvećih gradova Europske unije i drugi je najviši glavni grad Europe, nakon Andore.

Madrid nudi mnogo toga za istraživanje! Jedna od atrakcija grada svakako je Kraljevska palača koja je službena kraljevska rezidencija iako u njoj nitko ne živi još od 1967. godine. Ako ste ljubitelj umjetnosti, svakako posjetite muzej Prado. Riječ je o nacionalnom umjetničkom muzeju koji se nalazi u središtu Madrida, u blizini parka El Retiro, a jedan je od najvećih i najposjećenijih u svijetu. Smješten je u neoklasicističkoj zgradi, a danas muzejsku zbirku čine europske umjetnine podijeljene u šest cjelina te je jedna od najcjenjenijih u svijetu.

Madrid slovi kao vrlo zeleni grad, stoga nakon muzeja svakako prošećite parkom Retiro. Nekada su u njemu mogli uživati jedino pripadnici kraljevske obitelji i aristokracije, dok je za javnost otvoren krajem 19. stoljeća.

Nakon lagane šetnje i uživanja u prirodi svakako uživajte u španjolskoj kuhinji i lokalnim vinima. Također, ne propustite flamenco predstave i šetnje po boemskim četvrtima poput Lavapiésa i Malasañe.

Madrid_pexels
Park Retiro, Madrid, Španjolska_iStock
Park Retiro
Palacio de Cristal, Madrid, Španjolska_unsplash
Palacio de Cristal

Malaga

Povijesni grad Malaga kako ističu brojni turisti, pravo je iznenađenje. Nudi mnogo više nego što biste na prvi pogled pomislili. Grad jedinstvene arhitekture i povijesnih priča, prava je riznica lijepih prizora i inspiracije. Preporuka je da se obavezno istraži srednjovjekovni dio grada Alcazaba. A zbirka Picassa u muzeju Picasso Málaga na svakoga ostavi poseban dojam. Ako vam se to neće svidjeti, svakako prošećite do gotičke katedrale i klanca te ne propustite nevjerojatnu Garcia Tabernu. Restoran je mali pa je svoje mjesto potrebno rezervirati unaprijed kako biste uživali u jednoj od najukusnijih hobotnica na žaru u cijelom svijetu.

Malaga, Španjolska_iStock
Alcazaba_unsplash
Alcazaba

Granada

Granada je jedan prekrasan grad idealan za istraživanje. Ovdje se nalazi cijela paleta prekrasnih mjesta, povijesnih detalja i ukusna foodie scena. Ovo je jedno od najboljih mjesta u Španjolskoj za odmor, posebno za ljubitelje povijesti.

Prije dolaska obavezno rezervirajte karte za Alhambru (brzo se prodaju), a ne želite ostati uskraćeni za zanimljivo iskustvo. Palača i parkovi su prekrasni i datiraju iz maorskih vremena kada je ta regija nekada pripadala maorskim narodima iz sjeverne Afrike.

Nakon što istražite grad, uputite se u Venta El Gallo na Flamenco show koji je kao ni jedan drugi. Izvodi se u povijesnom špiljskom okruženju i toliko je jedinstven da ostavlja bez daha.

Alhambra, Granada_unsplash
Alhambra
Granada_unsplash
Alhambra
Alhambra, Granada, Španjolska_unsplash
Alhambra

Sevilla

Poznat po flamenco plesu, Alcazaru i visokoj gotičkoj katedrali, Sevilla je jedno od najomiljenijih mjesta u Španjolskoj. Sevilla je poznata po svojoj arhitekturi. Grad je mješavina starog i novog, drevnog i modernog. Feničani, Rimljani, Vizigoti, Arapi živjeli su u ovom gradu i stoga su ostavili trag u zgradama, urbanističkom planiranju i kulturi. Rimski ostaci mogu se vidjeti na mnogim mjestima u središtu grada. Ovaj je grad posebno drag filmskim producentima upravo zbog različitih arhitektonskih stilova na jednom mjestu.

katedrala Sevilla, Španjolska_unsplash
Sevilla_pexels-nikita-anders

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori