Prijedlog putovanja za veljaču: Venecija

Prijedlog putovanja za veljaču: Venecija

Venecija je jedan od najzanimljivijih gradova koje možete posjetiti, a za to nema boljeg vremena od veljače, kada ovaj grad oživi na samo njemu svojstven način. Doživljaj je potpuno drugačiji nego za toplih mjeseci, kada je pun turista. U zimskim danima Venecija je obavijena nekom mističnom, tihom romantikom. Maglovita jutra, kanali s gondolama, uspavane uličice, kafići i gelaterie, karakteristike su zimske Venecije, koja se budi dolaskom veljače. Bliži se vrijeme karnevala, jednog od najpoznatijih na svijetu, a osim toga, ovaj romantičan grad sprema se i za dolazak parova koji baš tamo žele provesti dan zaljubljenih.

Ovaj talijanski biser smješten je u regiji Veneto, čini ga skupina 118 otočića razdvojenih kanalima a povezanih mostovima. Venecija je popularno turističko odredište, kulturno središte, a slovi i za jedan od najljepših gradova svijeta. Još jedna prednost je što nam je Italija blizu -pravo je vrijeme da počnemo s planiranjem putovanja, kako bi uspjeli na vrijeme sve isplanirati i uživati u veljači u Veneciji.

Karneval u Veneciji

Karneval u Veneciji ove godine počinje 19. veljače i traje do 1. ožujka 2022. Unatoč strahovima zbog pandemije, službeno je potvrđeno da će se karneval održati. Ovisno o razvoju situacije pojedini eventi mogu biti otkazani, no to neće zaustaviti tradicionalni karneval.

Karnevalske aktivnosti događaju se diljem grada; tu su parade na brodovima i gondolama na Grand Canalu, velike povorke i vatromet na Piazzi San Marco, izbor najboljih maski, koncerti klasične glazbe, ulične zabave i umjetničke izvedbe, dječje zabave, kostimirano klizanje i najsvečaniji događaji. Ekskluzivni balovi pod maskama odvijaju se na nekoliko lokacija u gradu, a najpoznatiji je Grand Masquerade Ball. Karneval je otvoren za javnost, nudi brojne besplatne sadržaje, a maškare iz cijelog svijeta dolaze sudjelovati u stoljetnoj tradiciji.

Ne zaboravite ponijeti kostim i masku (ili ju kupiti u jednoj od brojnih venecijanskih radnji) i uživati u fritellama, malim tradicionalnim krafnama koje su nalik fritulama, a jedu se isključivo u vrijeme karnevala. Jedan od najboljih načina upoznavanja grada je opuštena šetnja, lutanje gradom. S obzirom na to da se karneval odvija po cijelom gradu, sigurno ga nećete propustiti, a možete otkriti skrivene, manje turističke lokacije koje nećete vidjeti u vodičima, a niti u gužvama na glavnim karnevalskim odredištima.

Venecijanske maske mogu biti izrađene od kože, porculana ili stakla. Izvorne maske bile su jednostavnog dizajna, ukrasa i s praktičnom funkcijom. Ukrašavane su perjem, zlatnim listićima i draguljima, a osim za vrijeme karnevala u prošlosti su bile nošene i kako bi se sakrio identitet i socijalni status, pa su za vrijeme karnevalskog slavlja svi mogli biti jednaki. Također, u nekim socijalnim situacijama nošenje maski je bilo obavezno i u svakodnevnom životu, ne samo u doba karnevala. Maske se u Veneciji nose još od 13. stoljeća, od kada i raste zanat ručne izrade tradicionalnih maski, a ceh je poznat kao Arte dei Depentori.

Valentinovo u Veneciji

Vožnja gondolom za dvoje

Vjerojatno jedan od najromantičnijih gradova na svijetu, Venecija je puna aktivnosti za zaljubljene. Na prvom mjestu svakako je vožnja gondolom, tradicionalnim venecijanskim čamcem s ravnim dnom, prilagođenom uvjetima kanala. Gondolom upravljaju gondolijeri pomoću jednog dugog vesla. Nekada glavno prijevozno sredstvo u Veneciji, danas je glavni simbol grada i turistička atrakcija, ali i iskustvo koje se pamti.

Gondole u Veneciji postoje od 11. stoljeća, svoj su vrhunac doživjele u 17. i 18. stoljeću, a danas, iako ih je manje, često se iznajmljuju od strane turista, koriste se za vjenčanja i slične, romantične prigode. Vožnja za dvoje venecijanskim kanalima može postati još romantičnija ukoliko vam gondolijer pristane pjevušiti talijanske serenade!

Romantične večere

O talijanskoj gastronomiji nije potrebno puno govoriti, ali ako se nađete u Veneciji izbjegavajte turističke lokacije i fast food, pokušajte saznati u kojim restoranima i tratoriama jedu lokalci. Pizze, tjestenina i rižoto tamo će biti sasvim druga priča, a proći ćete znatno povoljnije. Jutra započnite uz brioche i espresso, a dan nastavite tradicionalnom talijanskom hranom uz čašu Aperola ili Prosecca. Ako ste pak za manje zalogaje, isprobajte talijansku inačicu tapasa, zvanu cicchetti. Grad ima zaista mnogo romantičnih mjesta za večeru, od luksuznih restorana s Michelinovim zvjezdicama do malih trattoria s terasama koje gledaju na kanale – svaki će par pronaći nešto za sebe.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori