Prošećite s nama Picassovim muzejom u njegovoj rodnoj Malagi
Prošećite s nama Picassovim muzejom u njegovoj rodnoj Malagi

Prošećite s nama Picassovim muzejom
u njegovoj rodnoj Malagi

Posjetiti jug Španjolske u špici ljeta posebno je iskustvo, a kada pritom putovanje obogatite umjetnošću nema bolje. Bili smo u Malagi, andaluzijskoj kraljici, gradu bogate povijesne i kulturne tradicije. Mjesto je to prekrasne arhitekture, mješavine arapskog i mediteranskog utjecaja, glasnih i temperamentnih ljudi toplog srca, ukusne hrane i najfinijih vina. Lučki grad koji savršeno spaja urbanizam, turističke prednosti Coste del Sol i tradicije i očuvanja pravih španjolskih vrijednosti. Grad je to umjetnosti i rodno mjesto jednog od najutjecajnijih umjetnika svih vremena Pabla Picassa. Upravo tamo smo posjetili njegov muzej koji je otvoren 2003. godine u palači Buenavista, građenoj u 16. stoljeću.

Picassov muzej u samom srcu Malage

U samom srcu Malage, nalazi se palača Buenavista. Omeđena uskim uličicama ova ljepotica mix je umjetničkog stila Mudéjar (skupni naziv za Maure ili općenito muslimane iz pokrajine Al-Andalus koji su nakon rekonkviste odlučili ostati na teritoriju kršćanske Španjolske) i renesanse. Muzej sadrži 285 djela koje su donirali članovi Picassove obitelji. Mi smo posjetili izložbu Dialogues with Picasso collection i malo je reći ostali oduševljeni radovima ovog nevjerojatnog umjetnika. Sa svojim tematskim i kronološkim rasporedom, ovaj novi izložbeni narativ u Palacio de Buenavista omogućuje posjetiteljima da steknu dublje znanje o umjetničkoj karijeri Pabla Picassa grupirajući njegova djela zajedno na način koji im pomaže razumjeti njegove umjetničke procese.

Pablo Picasso

Pablo Picasso (Malaga, 25. listopada 1881. – Mougins, 8. travnja 1973.), bio je španjolski slikar, suosnivač kubizma i jedan od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća. Picasso je bio pokretač i pravca poznatog kao sugestivni ekspresionizam, koji uz njegov kubizam predstavlja pravi revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti. Gotovo da nema likovnog područja u kojem Picasso nije izrazio svoj umjetnički kreativni genij. Bavio se slikarstvom na platnu i na zidu, skulpturom, grafikom i keramikom, izrađivao kolaže i plakate i u svemu tome bio velik. Njegov golemi opus obuhvaća više stvaralačkih faza: modru, ružičastu, kubističku, zatim klasičnu, nadrealističku i ekspresionističku. Za vrijeme njegova života Picassovi su radovi izlagani na bezbrojnim izložbama. Najneobičnija je bila svakako ona iz 1971. god. u Louvreu koja je priređena u čast njegova 90-og rođendana. Prije njega nijedan živi umjetnik nije u Louvreu imao izložbu svojih djela. Velika retrospektiva njegovih djela održana je 1980. god. u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Neka od najpoznatijih njegovih djela su Stari gitarist, Dječak s lulom, Gospođice iz Avignona, Gertrude Stein, Djevojka ispred zrcala, Guernica, Žena koja plače, te brojna druga.

Buran privatni i ljubavni život

Ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Imao je četvero djece, a posljednje dijete, Paloma, rođena je kada je on imao 68 godina. Među ljubavnicama, bila je i Dora Maar, Francuskinja hrvatskog podrijetla (na njegovoj slici Žena koja plače). Picasso umire u dobi od 92 godine u svojoj vili Notre-Dame-de-Vie pored mjesta Mougins 8. travnja 1973. god. kada mu je otkazalo srce za vrijeme napada gripe. Budući da je Picasso već od 1920-tih mogao skupo prodavati svoja djela, mogao si je priuštiti da većinu djela zadrži u svom vlasništvu, tako da je u vrijeme smrti posjedovao oko 50.000 vlastitih djela. Ona su nakon njegove smrti prešla u vlasništvo Francuske i njegovih nasljednika. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda Picasso je bio najplodniji umjetnik u povijesti. Računa se da je naslikao oko 13.500 slika, 100.000 otisaka i grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 300 skulptura. Ukupna vrijednost svih njegovih djela računa se u milijardama eura.

Učitati još
Zatvori