3 skijaške destinacije u Bosni i Hercegovini koje vrijedi posjetiti ove zime

3 skijaške destinacije u Bosni i Hercegovini
koje vrijedi posjetiti ove zime

Vlašić

Siječanj i veljača mjeseci su u kojima ljubitelji skijanja i bordanja svake godine odlaze na zimski odmor. Baš kao što mnogi ne mogu zamisliti ljeto bez odlaska na more, tako ni skijaši ne mogu zamisliti zimu bez par dana uživanja na planini. Kako je aktualna situacija zatvorila mnoga europska skijališa na koja su Hrvati tradicionalno odlazili, istaknule su se neke druge destinacije koje su ove godine ‘place to be’.

Mnogi skijaši, borderi i izletnici tako mahom odlaze u Gorski kotar koji je ove zime totalni turistički hit. Slobodnih mjesta u apartmanima i kućama za odmor gotovo da i nema, a ako želite na jednodnevno skijanje na Platak ili Čelimbašu, krenite dovoljno rano da uspijete kupiti ski kartu jer je broj karata u prodaji ograničen. Ukoliko poželite otići na sanjkanje ili samo prošetati i uživati u zimskoj idili ovog kraja, nedavno smo napravili vodič koji možete pročitati ovdje.

Još jedna destinacija na koju se možete uputiti na vikend ili višednevno skijanje je susjedna nam BiH. Blizu je, relativno je jeftino, za ulazak u zemlju vam nije potreban negativan test na koronu, a kafići i restorani normalno rade. Na skijalištima i ugostiteljskim objektima su obavezne zaštitne maske. Imajte na umu da će vam za povratak u Hrvatsku trebati negativan PCR test ne stariji od 48 sati koji možete obaviti u blizini skijališta.

Od Jahorine preko Vlašića do Kupresa, u nastavku donosimo sve informacije koje trebate znati o najpoznatijim skijalištima u BiH.

Jahorina

Olimpijski centar Jahorina najpoznatiji je ski centar u BiH, ali i jedan od najpopularnijih na Balkanu. Skijaški tereni, brojni izvori i potoci te gusta šuma prirodne su ljepote ove planine zbog čega i slovi za jednu od ljepših u Europi. Jahorina je 1984. bila glavno mjesto zimskih Olimpijskih igara koje su se održavale u Sarajevu, a upravo je Sarajevo najbliži veliki grad Jahorini zbog čega imate idealnu priliku posjetiti ga.

Skijaši na Jahorini mogu izabrati skijanje na lakim stazama, stazama srednje težine, kao i na teškim stazama koje su prilagođene iskusnijim i spretnijim skijašima. 40 km staza pokriveno je s jednom kabinskom gondolom, tri šestosjedne žičare, jednom dvosjednom i s tri ski lifta.

Stanje na stazama i cijene ski karata

Trenutno na Jahorini ima 135 cm snijega, a otvoreno je 6 skijaških staza te dvije dječje staze. Radno vrijeme ski centra je od 9 do 16 sati za dnevno te od 18 do 21 sat za noćno skijanje. Dnevna ski karta za odrasle u top sezoni iznosi oko 200 kn, dok ćete za tjednu kartu morati izdvojiti oko 1000 kn.

Novost je jedinstvena ski karata koju možete koristiti na Jahorini, Bjelašnici, Ravnoj planini i Vlašiću. Karta košta 350 KM (oko 1.350 kn) i vrijedi za skijanje na više od 100 km staza u spomenuta četiri ski centra. Vrijedi za bilo kojih 10 dana do kraja zimske sezone pa tako jedan dan možete skijati na Bjelašnici, a već sljedeći dan na, recimo, Vlašiću.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olimpijski centar Jahorina (@ocjahorina)

Na Jahorini je obavezno nošenje zaštitnih maski, a kafići na skijalištu normalno rade. Nedavno smo razgovarali s Majom Mandić koja nam je detaljno ispričala kako ove godine izgleda skijanje na Jahorini, o čemu možete čitati ovdje. Aktualne informacije o stanju na stazama, cjenik svih raspoloživih karata i sve ostale podatke možete doznati ovdje.

Vlašić

Vlašić je još jedno popularno odredište skijaša u BiH. Planina Vlašić se nalazi u središnjem dijelu zemlje, od Zagreba je udaljena 350 km, a od Rijeke 500 km. Najpoznatiji ski centar ovdje je sportsko-rekreativni centar Vlašić koji se nalazi na Babanovcu, na nadmorskoj visini od 1260 m. Ovo skijalište je najpopularnije među Slavoncima jer im je najbliže – od Osijeka je udaljeno cca 280 km.

Ukupna dužina ski staza je 14 km, a otvorena su tri ski lifta – Babanovac I i II te Markovac. Skijalište je otvoreno svaki dan od 9 do 16 sati, a možete i na noćno skijanje, srijedom, petkom i subotom od 18:30 do 21:30 h. Cijena dnevne ski karte iznosi 100-tinjak kuna, noćno skijanje košta 65 kn, a 7-dnevnu kartu ćete platiti oko 660 kn. Možete kupiti i gore spomenutu jedinstvenu ski kartu po cijeni od 1.350 kn za 10 dana skijanja na Vlašiću, Jahorini, Bjelašnici i Ravnoj planini.

Pored nekoliko hotela, motela, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata, ovdje je izgrađeno i oko 400 vikendica u kojima možete odsjesti.

Kupres

Gradić Kupres smjestio se na zapadu BiH, a zahvaljujući planinskoj klimi i snijegu popularno je vikend odredište brojnih ljubitelja skijanja iz Hercegovine i Dalmacije. Iz Splita do Kupresa vožnja traje niti dva sata pa je jasno zašto brojni Splićani vikendom dolaze ovdje uživati u snježnim radostima.

Svega nekoliko kilometara od Kupresa nalaze se dva manja skijališta – sportsko rekreacijski centar Adria ski hotela na Čajuši te skijalište Vrana na Stožeru.

Osim skijanja, na Čajuši se možete i sanjkati, a postoji i mogućnost noćnog skijanja. Za profesionalce, kao i za početnike na raspolaganju su skijaške staze do koji vode dvosjed, četverosjed, baby lift te vučnice. Kao novi dodatak ponudi na vrhu skijaških staza se nalazi motel Tikvice. U sklopu hotela Adria Ski je restoran s tradicionalnim jelima i jelima po narudžbi, a ispod ski staza nalazi se restoran Ognjišta. Dnevna ski karta za odrasle iznosi 135 kn, a 7-dnevna oko 700 kn.

U ski centru Stožer-Vrana koji se nalazi na sjeveroistočnom dijelu Kupresa na raspolaganju imate 2500 m opremljenih i uređenih staza koje sežu i do 1758 m i restoran Kupreška kuća sa 200 sjedećih mjesta, otvorenim kaminom i vrhunskom ponudom. Cijena dnevne karte je oko 100 kn, a poludnevne 60-ak kn.

Foto: Katarina Djak, Instagram

Učitati još
Zatvori