Zašto je Jahorina ove godine ‘place to be’ za sve ljubitelje skijanja?

Zašto je Jahorina ove godine ‘place to be’ za sve ljubitelje skijanja?

Snijeg koji je danas počeo padati tijekom prijepodneva razveselio je mnoge zaljubljenike u zimu i snježne radosti. I mi smo jedni od njih pa su nam misli odmah odlutale na neku planinu gdje možemo uživati u pravoj zimskoj idili i omiljenoj zimskoj rekreaciji – skijanju.

Kao i sve ostalo u ovoj neobičnoj godini, i skijaška sezona će biti drugačija, a mnoga popularna europska skijališta najavila su da će ostati zatvorena barem do 10. siječnja 2021. No, zato je ski sezona u susjednoj nam Bosni i Hercegovini već počela. Jahorina je, naime, prva u regiji otvorila sezonu skijanja, a nekoliko razloga zašto će ove zime biti place to be, donosimo u nastavku.

Najpoznatiji ski centar u BiH

Olimpijski centar Jahorina najpoznatiji je ski centar u BiH, ali i jedan od najpopularnijih na Balkanu. Skijaški tereni, brojni izvori i potoci te gusta šuma prirodne su ljepote ove planine zbog čega i slovi za jednu od ljepših u Europi. Jahorina je 1984. bila glavno mjesto zimskih Olimpijskih igara koje su se održavale u Sarajevu, a upravo je Sarajevo najbliži veliki grad Jahorini zbog čega imate idealnu priliku posjetiti ga.

Jahorina se može pohvaliti najsuvremenijim sustavom za osnježavanje kojim je povezano cijelo skijalište, odnosno 46 km alpskih i 10 km nordijskih staza. Staze su povezane najmodernijim žičarama za prijevoz skijaša i bordera, koje su ukupnog kapaciteta oko 17.000 skijaša na sat. 

Jahorina nudi za svakoga ponešto

Skijaši na Jahorini mogu izabrati skijanje na lakim stazama, stazama srednje težine, kao i na teškim stazama koje su prilagođene iskusnijim i spretnijim skijašima. 46 km staza pokriveno je s jednom kabinskom gondolom, tri šestosjedne žičare, jednom dvosjednom i s tri ski lifta.

Najmlađim skijašima je na ovoj planini posvećeno najviše pažnje. Za njih su pripremljena dva ski vrtića s pokretnom trakom i mnogobrojnim zabavnim sadržajima. Ski vrtići su najadekvatniji za mališane i početnike jer tu mogu napraviti svoje prve skijaške korake i beskrajno se zabaviti na snijegu. Za avanturiste i ljubitelje adrenalina dostupna je i staza za noćno skijanje na kojoj je izgrađeno novo osvjetljene koje omogućava uživanje na skijama i nakon zalaska sunca.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Olimpijski centar Jahorina (@ocjahorina)

Skijaška sezona na Jahorini je otvorena prošlu nedjelju. Skijašima je za sada na raspolaganju staza Poljice te lift sidro Poljice. Šestosjed Poljice je također u pogonu, ali za panoramsku vožnju do Olimpijskog bara koji ove zime skijašima svoja vrata otvara u proširenom kapacitetu i s novim jelovnikom. Ostale staze otvarat će se postupno, ovisno o snježnim padalinama.

Povoljne cijene ski karata

Dnevna ski karta za odrasle u top sezoni iznosi oko 200 kn, dok ćete za tjednu kartu morati izdvojiti 900 kn. Ukoliko kupite kartu, a u međuvremenu se zatvore granice ili se zarazite koronom, moći ćete ju otkazati, odnosno prenijeti u sezonu 2021./2022. ili dobiti povrat 80 posto od uplaćenog iznosa.

Radno vrijeme ski centra je od 9 do 16 sati za dnevno te od 18 do 21 sat za noćno skijanje (trenutno ne radi). Na dnevne i dnevno-noćne karte koje kupite i iskoristite isti dan, dobit ćete 70% popusta (kupovina karata je moguća na prodajnom mjestu Poljice).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olimpijski centar Jahorina (@ocjahorina)

Posebne mjere na skijalištu

Iako su vlasti u BiH odlučile da neće uvoditi dodatne mjere ograničenja radi kontroliranja širenja pandemije, na skijalištima će ipak vrijediti posebne mjere. One se odnose na ograničen broj osoba u gondolama i sjedežnicama, obavezan razmak u redovima te obavezno nošenje zaštitnih maski, osim na stazama.

Osim toga, provodi se redovita dezinfekcija, a u ugostiteljskim objektima na planinama vrijede sve mjere kao i drugdje. Bitna razlika u odnosu na prethodne godine je to što neće biti masovnih zabava uz glazbu po kojima je Jahorina postala poznata.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori