Mjesta za planinarenje i šetnju u Zagrebu i okolici
Mjesta za planinarenje i šetnju u Zagrebu i okolici

Mjesta za planinarenje i šetnju
u Zagrebu i okolici

Osim što radite na kondiciji, pješačenje i planinarenje su odličan način na koji ćete nakratko pobjeći od užurbane svakodnevice i napuniti baterije. Boravak u prirodi na svježem zraku dobar je na naše fizičko i mentalno zdravlje, a dok nas sunce još uvijek dovoljno grije, iskoristite svaki slobodan trenutak za šetnju šumom.

U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za odličan jednodnevni izlet u zelenim oazama Zagreba i njegovoj okolici.

Medvednica

Medvednica je Zagrepčanima uvijek prvi i omiljeni izbor kad je u pitanju odlazak na planinarenje. Idealno je odredište za aktivan odmor i opuštanje, a s koje god strane da se uputite gore, uživat ćete u ljepoti šume koja vas okružuje.

Na Medvednicu vode tri ceste i oko 80 pješačkih staza, a postoji i devet međusobno povezanih kružnih biciklističkih staza. Vrh Medvednice, odnosno Sljeme iznimno je lako dostupan sa svih strana, i za planinare i za izletnike.

Automobilom se najbliže može doći do Tomislavova doma (10 min od vrha) i gornje stanice nekadašnje žičare (5 min od vrha). Najpopularniji usponi su Leustekovom stazom od Tunela u Gračanima, Bikčevićevom stazom preko Puntijarke te usponi iz Šestina preko Kraljičina zdenca i Medvedgrada.

Najlakši i najkraći od tih uspona je Leustekovom stazom koja je još uvijek zatvorena zbog izgradnje nove žičare, koja bi, usput rečeno, uskoro trebala biti puštena u promet. Na Medvednici ćete naići na brojne planinarske domove i ugostiteljske objekte gdje možete odahnuti i uživati u domaćoj hrani.

planinarenje

Grmoščica

Park-šuma Grmoščica nalazi se na zapadnom dijelu Zagreba, između kvartova Črnomerec, Vrapče i Kustošija. Staza nije nimalo zahtjevna pa je savršen izbor za lagane šetnje.

Najbolje je krenuti iz Kustošije Vatrogasnom ulicom, nastaviti Grmoščicom srednjom i zatim Grmoščicom desnom. Ovdje postoji vidikovac gdje ne nalazi nekoliko klupica sa stolovima i s kojeg se pruža divan pogled na grad.

Japetić

Ako vam je Sljeme već pomalo dosadilo, ovog vikenda se zaputite na Japetić. Nalazi se na 879 metara nadmorske visine i najviši je vrh Samoborske gore koja je dio Parka prirode Žumberak. Zbog očuvanih prirodnih ljepota Japetić je proglašen rezervatom šumske vegetacije.

Na vrhu se nalazi piramida visoka 12 metara koja je nekad bila na vrhu Medvednice, a s nje se pruža pogled na Samoborsko gorje. No, prekrasan pogled na Prigorje, Žumberak, Pokuplje, Klek, a za lijepog vremena čak i na Alpe, puca i s terase planinarskog doma na Žitnici. Dom je omiljeno izletište brojnih planinara i izletnika, a na glasu je i zbog odlične domaće kuhinje.

šetnja šumom

Plešivica

Plešivica je drugi po visini vrh na Samoborskom gorju i odvijek je popularno izletište. Udaljena 7 km od Jastrebarskog, Plešivica je poznata po vinogradima i vinarima, seoskom i vikend turizmu. Ukoliko odlučite ići do vrha Plešivice, koji se nalazi na 779 m, bit ćete nagrađeni predivnim pogledom na okolna sela i vinograde.

Svi usponi na Plešivicu su dosta strmi. Najkraći i najlakši prilaz je s prijevoja Poljanice na cesti Samobor – Rude – Jastrebarsko. Automobil treba ostaviti kod lovačkog doma Srndać na samom prijevoju, a zatim vam do vrha treba 40 minuta hoda.

Ivanščica

Ivanščica ili Ivančica je najveća i najviša planina Hrvatskog zagorja, a s istoimenim vrhom koji se nalazi na 1061 m je najviša planina u Hrvatskoj sjeverno od Save. Idealna je za šetnje i planinarenja s blagih južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora te strmih sa sjevera iz Ivanca i Lepoglave. Svi prilazni putevi podjednako su pogodni za uspon, ali imajte na umu da su razmjerno dugi.

Na vrhu se nalazi planinarski dom Pasarićeva kuća te dva vidikovca s kojih se pruža pogled na cijelo Zagorje, Međimurje, a za sunčanih dana seže do Kamniških i Julijskih Alpi u Sloveniji. Dobro je znati i da Ivanščica obiluje izvorima pitke vode, a najviši je Mrzljak na koji ćete naići ako krenete preko Ivanca i Prigorca do vrha (ovaj put traje 2-3 sata).

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori