Sunčani vikend iskoristite za šetnju prirodom. Ovo su neke od najljepših planinarskih staza
Sunčani vikend iskoristite za šetnju prirodom. Ovo su neke od najljepših planinarskih staza

Sunčani vikend iskoristite za šetnju prirodom. Ovo su neke od najljepših planinarskih staza

Ljeto je vrijeme kada više vremena provodimo na otvorenome, a jedna od omiljenih aktivnosti svakako je planinarenje. I dok su neki već iskusni i poznaju sve staze u Hrvatskoj i okolici, tu su i početnici koji nisu sigurni otkuda krenuti. Srećom, na izbor imamo zaista velik broj predivnih staza koje s lakoćom mogu savladati i potpuni početnici. Izdvojili smo ih nekoliko koje mogu biti odlična polazišna točka za bavljenje ovom aktivnosti.

Pnaninarenje u Hrvatskoj

Ponikve – Kameni svati – Glavica

Riječ je o potezu na zapadu zagrebačke Medvednice. Polazišna točka je u Ponikvama na kraju Zelene magistrale, na 500 metara nadmorske visine. Od tamo staza vodi prema Kamenim svatima, do kojih će vam trebati nešto manje od sat vremena. Kameni svati zapravo su skupina dolomitnih stijena. Prema narodnoj predaji, stijene su nastale tako što je majka jednog mladoženje, nezadovoljna budućom snahom, kletvom okamenila svatove.

S ovog je mjesta na Medvednici, tijekom vedrog dana, moguće jasno vidjeti i impozantne slovenske Alpe. Nakon što ste stigli do odredišta, možete prošetati i do Planinarskog doma Glavica. Do njega vodi staza koja se spaja s glavnom stazom do Svatova, a trebat će vam još nekih 45 minuta. Sve u svemu, riječ je o nezahtjevnoj stazi bez velikih uspona koja svojom punom dužinom prolazi šumom na mekanom terenu, prilagođenom svim uzrastima.

Planinarenje u Hrvatskoj

Šestine – Kraljičin zdenac

Još jedna staza na Medvednici koja nije zahtjevna a prekrasna je u svako doba godine je ona od Šestina do Kraljičinog zdenca. Ova staza broj 13 poznata je i kao Poučna staza Miroslavec i vjerojatno je najposjećenija staza na Medvednici. Tome u prilog ide i njezina mala zahtjevnost, bez većih uspona.

Velikim dijelom ide uz i preko potoka Kraljevec te je također i odlična lokacija za fotografiranje. Za prolazak cijelom duljinom ove staze trebat će vam nešto više od sat vremena. Visinska razlika između početka i kraja staze nije velika te je savršen odabir za ugodnu ljetnu šetnju.

Planinarenje u Hrvatskoj

Kanjon Kamačnik

Kanjon Kamačnik prava je zelena oaza Gorskog kotara i savršena ideja za jednodnevni izlet koji vas neće previše izmoriti. Riječ je o zaštićenom krajoliku koji privlači velik broj posjetitelja. Staza započinje u Vrbovskom i vodi sve do izvora Kamačnika, a duga je 3,2 kilometra. Sam Kamačnik ulijeva se u rijeku Dobru na mjestu gdje staza kreće.

Atraktivnom stazom kroz šumu, tik uz samo kanjon, trebat će vam oko sat vremena do izvora. Izvor je smješten na 410 metara nadmorske visine, a oduševljava svojom kristalno plavom bojom. Sam kanjon na nekoliko je mjesta presječen drvenim mostićima i poprečnim prijelazima, a staza je namijenjena svima, bez obzira na fizičku pripremu i iskustvo kad je planinarenje u pitanju.

Planinarenje u Hrvatskoj

Plitvička jezera – Oštri Medvjeđak

Najpoznatije odredište s ovog popisa svakako su Plitvička jezera koja su popularna među turistima diljem svijeta. Iako nam je prva asocijacija vožnja brodićima po predivnim jezerima, Plitvice su okružene i brojnim stazama kojima će se zaputiti oni željni avanture. Jedna od tih staza je i ona koja vodi na Oštri Medvjeđak.

Početna točka uspona je s ulaza 2 na sama Plitvička jezera. Uspon ide po građenoj stazi koja vodi do vrha i jednostavna je za snalaženje. Vrijeme trajanja uspona je tek nešto više od sat vremena, a prohodna je neovisno o godišnjem dobu.

Planinarenje u Hrvatskoj

Land art staza, Učka

Ova zanimljiva staza smještena je na Ćićariji, na sjeveru Istre, unutar Parka prirode Učka. Riječ je o zanimljivom spoju prirodnih ljepota i umjetničkih radova na mjestima na kojima ih najmanje očekujete. Autor staze je Boris Pecigoš, a službeno je otvorena 2016. godine. Duljina staze je 6,5 kilometara i za njen prolazak će vam trebati oko 3 sata. Međutim, većih uspona nema, a osmišljena je tako da vas maksimalno poveže s prirodom.

Svi radovi na koje ćete naići na ovoj stazi su od prirodnih materijala nađenih na licu mjesta, a tri sata šetnje proći će veoma brzo dok istražujete kakva sve iznenađenja skriva ovo zanimljivo mjesto.

Planinarenje u Hrvatskoj

Premužićeva staza

Premužićeva staza možda je jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj, a smještena je na impozantnom Velebitu. Sam Velebit često je i sinonim za planinarenje u Hrvatskoj. Međutim, neka vas to ne zavara, riječ je o stazi koja nije toliko zahtjevna. Iako je njena duljina čak 57 kilometara, možete se odlučiti za njeno prolaženje kroz nekoliko etapa. Prvih 16 kilometara staze smješteno je unutar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Sama staza nazvana je prema Anti Premužiću koji ju je projektirao i sudjelovao u njenoj izgradnji. Zanimljivo je kako je građena tehnikom suhozidne gradnje koju su s koljena na koljeno prenosili stanovnici ovog kraja, a upravo zato njezina ljepota oduzima dah. Sama staza nema velikih uspona, njena nadmorska visina gotovo je cijelom dužinom ista. Odlično je obilježena i ugodna za hodanje, čak i za početnike koji nisu navikli na planinarenje. Međutim, prije same odluke o prolaženju staze svakako bi trebalo imati odgovarajuću opremu te dobro isplanirati koliku dionicu u kojem vremenskom razdoblju želimo proći.

Foto: Unsplash, Profimedia, Pexels

 

 

Učitati još
Zatvori