Julijske Alpe: idilična destinacija za aktivan odmor

Julijske Alpe: idilična
destinacija za aktivan odmor

Spoj krajolika koji oduzima dah, avanture koju donosi i gastronomskih delicija koje nudi ono je što Julijske Alpe ističe kao jednu od europskih i svjetskih destinacija iz snova. Smještene na sjeverozapadu Slovenije i sjeveroistoku Italije, Julijske Alpe su gorski masiv u južnom dijelu Alpa u čijoj idili se nalazi savršeno mjesto za odmor koji uz relaksaciju nudi i dozu adrenalina za sve one avanturističkog duha. Ime su dobile po rimskom caru Gaju Juliju Cezaru, a prirodne ljepote koje vas okružuju na svakom koraku zaista su vrijedne carskog imena.

JULIJSKE ALPE: SPOJ UGODE, RELAKSACIJE I AKTIVNOG ODMORA

Julijske Alpe su nakupine vapnenca iz mezozoika i dolomita koje staraju nazupčene vrhove i grebene. Iz gotičkih grebena istočnih Julijskih Alpa izviru rijeke Soča i Sava, a podno njih nalaze se velike kotline koje kriju brojna planinska jezera. Krajolik koji stvaraju svojom se ljepotom i raznolikošću koju donosi istaknuo kao savršeno mjesto za aktivni odmor koje će vas potaknuti na istraživanje i otkrivanje svega što priroda kojom ste okruženi nudi. Od adrenalinskih vožnji rijekama do planinarenja i vožnje zip lineom koji će vam pružiti sasvim novi pogled do uživanja u gastronomskim delicijama i vrhunskom vinu koje nude Goriška brda, Julijske Alpe destinacija su koja donosi sasvim novo nezaboravno iskustvo. Što posjetiti, na koje se adrenalinom nabijene aktivnosti odvažiti, u kojim delicijama uživati i gdje odsjesti otkrivamo vam u nastavku.

Kako bi u nekoliko dana doživjeli i proživjeli sve što Julijske Alpe imaju za ponuditi, svoje putovanja započnite u Bohinju, a završite uživajući u vinogradima i vinima Goriških brda. Odmah po dolasku, bit će vam jasno da Julijske Alpe donose sasvim drugačiji tip godišnjeg odmora. Spoj brojnih aktivnosti i relaksacije s nezaboravnim pogledom Julijske Alpe ističe kao destinaciju koja je spojila najbolje od oba svijeta i ponudila savršenu raznolikost i ravnotežu adrenalina i opuštanja.

DOZA ADRENALINA ZA NAJHRABRIJE

Šetnja i biciklizam najbolji su način za upoznavanje i istraživanje Julijskih Alpi, a oni najhrabriji zasigurno će se odvažiti na neku od brojnih adrenalinskih aktivnosti. Jedna od najpopularnijih je canyoning na Jarečici. Iako će vas njezino ime odmah asocirati na vožnju kanuom, canyoning je sasvim drugačija aktivnost koja vas vodi na avanturu spuštanja niz kanon rijeke. U pravu adrenalinsku avanturu ovu aktivnost pretvaraju brojne prirodne prepreke koje morate savladati poput prirodnih tobogana, bazena i okomitih stijena.

Još jednu riječnu adrenalinsku poslasticu donosi rafting na rijeci Soči. Rafting na Soči vodi vas na brzo i uzbudljivo putovanje jednom od najljepših europskih rijeka koju krasi tirkizna boja, a okružuju predivan krajolik. S obzirom na fizičku spremu i količinu hrabrosti, rafting na rijeci Soči nudi nekoliko različitih staza koje nude vožnju različitog intenziteta. Koju god vožnju odabrali ne možete pogriješiti jer svaka od njih donosi. nezaboravno putovanje i osvježavajuće kupanja na kraju.

Julijske Alpe

Rafting na Soči (@miladkeihani)

Osim doze adrenalina koju donose vožnja rijekom, u Julijskim Alpama možete se odvažiti i vožnju zrakom, točnije zip lineom. U posljednjih nekoliko godine zip line iz nove adrenalinske aktivnosti pretvorio se u jednu od najpopularnijih, a novi pogled na krajolik u kojem se nalazite i sasvim drugačiji izvor adrenalina donosi i zipline Bovec. S pet različitih žica od kojih je svaka dužine između 500 i 600 metara, zip line Bovec daje vam novi pogled na predivne Alpe koje ga okružuju.

Zipline Slovenija, Bovec (@urskapersak)

Zipline Slovenija, Bovec (@urskapersak)

ŠETNJA I BICIKLIZAM: NAJBOLJI NAČIN ZA ISTRAŽIVANJE ALPI

Šetnja i vožnja biciklom najbolji su način da istražite predivan planinski i gorski krajolik. Iskusni planinari uputit će se na “šetnju” do Vogela. Kao dio Triglavskog nacionalnog parka, Vogel vas na svakom koraku okružuje krajolikom koji oduzima dah. Umjesto planinarenjem na Vogel se možete popeti i gondolom. Na 1500 metara nadmorske visine nalazi se pogled na poznato Bohinjsko jezero i Triglav, najveći vrh Julijskih Alpi.

Ugodna šetnja ili vožnja biciklom koja će vam olakšati savladavanje brojnih brežuljaka koji vas očekuju, upoznat će vas s Goriškim brdima koja neodoljivo podsjećaju na predivnu Toskanu u Italiju. Jednako poput Toskane, Goriška brda poznata su po brojnim vinogradima i odličnim vinima brojnih lokalnih vinara koja možete isprobati putem.

Osim spomenutih aktivnosti, u Julijskim Alpama pronađite i Tolminska korita i zamak Dobrovo. Nakon što ste osvojili Vogel s pogledom na najviši vrh planina spustite se na njihovu najnižu točku, slikovita Tolminska korita. Oko korita rijeka Tolminka i Zadalščica vodi vas staza koje prolazi preko nekoliko mostova, a s koje se pruža pogled na slikovit tok rijeka kristalno plave boje. U Dobrovu pronađite put do starog dvorca koji je u 17. stoljeću u renesansnom stilu obnovio njegov tadašnji vlasnik, grof  Colloredo.

Julijske Alpe

Tolminska korita (@lilliandelarie)

GDJE ODSJESTI I UŽIVATI U UKUSNIM TRADICIONALNIM DELICIJAMA?

Julijske Alpe

Kamp Adrenalinček (@jman_124)

Bilo da ste ljubitelj luksuza, kampiranja ili spoj ovih dviju krajnosti, u Julijskim Alpama zasigurno ćete pronaći savršeni smještaj. Ljubitelji hotela svoj će savršeni smještaj pronaći u Eko hotelu Bohinj. S drvom, staklom i kamenom kao tri osnovna materijala utkana u svaki dio ovog luksuznog hotela, Eko hotel Bohinj savršeno se uklapa u krajolik koji ga okružuje. Svaki dio hotela pomno je uređene, a osim soba odlično opremljenih soba s savršenim pogledom unutar hotela nalaze se i wellness, vodeni park, kino i dvorana za kuglanje koje će ispuniti vaš svaki trenutak koji provedete u hotelu ispuniti zabavom i relaksacijom.

Kamp Adrenalinček oduševit će sve ljubitelje kampiranja. Ponesite svoj šator ili iznajmite šator u kampu i uživajte u smještaju pod zvijezdama, okruženi Julijskim Alpama. Ako želite isprobati kampiranje u njegovom najluksuznijem izdanju, kamp Adrenalinček nudi mogućnost trenutno iznimno popularnog i trendi glamuroznog kampiranja, takozvanog glampinga.

Julijske Alpe

Kamp Adrenalinček (@emma1389)

Za uživanje u tradicionalnim gastronomskim delicijama zastanite u restoranu Resje u Bohinjskoj Bistrici, restoranu Letni vrt u Bovcu i novom restoranu Kruh i vino u Vili Vipolže iza kojeg se nalazi Tomaž Kavčić, jedan od najpoznatijih slovenskih chefova čije ime i lice zasigurno prepoznajete. Tradicionalne delicije spremljene su od kvalitetnih, uvijek svježih namirnica, a jelovnik se mijenja u skladu za sezonom u kojoj se nalazimo. Uz jelovnik s mesnim i ribljim jelima, u svakom od restorana pronaći ćete i bogate vinske karte koje nude najbolja lokalna vina.

Foto: Instagram, Eko hotel Bohinj, sport4fun.si

Učitati još
Zatvori