Najljepše lokacije za kampiranje na hrvatskoj obali i otocima
Najljepše lokacije za kampiranje na hrvatskoj obali i otocima

Najljepše lokacije za kampiranje na
hrvatskoj obali i otocima

Neke od najljepših uspomena koje pamtimo cijeli život nastaju sasvim slučajno i spontano. Takvi trenuci su oni u kojima sve osjećamo više, jače i intenzivnije. Godinama već slušamo o odvažnim pustolovima koji putuju svijetom s minimalno financijskih sredstava, minimalno stvari, a rezultati su zadivljujući. Mnogi kampiraju, no još je veći broj onih koji nikada nisu proveli noć u šatoru, u vreći za spavanje ili bilo kakvom obliku kampa.

Slušajući tako s daškom divljenja i zdrave ljubomore kako nam drugi prepričavaju svoja ljeta provedena u divljini, najljepša buđenja i noći pod zvijezdama- kampiranje nas privlači sve više i više. Ove smo godine umjesto u hotelu ili apartmanu ljetovanje odlučili provesti u šatoru.

Kampiranje

Diljem naše obale i otoka nalaze se brojni kampovi i slične opcije smještaja; od glampinga, većih i “luksuznijih” kampova, obiteljskih kampova, pa sve do onih sasvim malih, robinzonskih, smještenih u netaknutoj prirodi. Nama su za oko zapeli upravo takvi, mali kampovi koji primaju ograničen brojem ljudi – pružaju nam osjećaj privatnosti i divljine, onoga zbog čega zapravo i želimo kampirati, no istovremeno su legalni i pružaju nam faktor sigurnosti.

Gdje na ljetno kampiranje u Hrvatskoj?

Hrvatska se zbog svojih prirodnih ljepota smatra savršenom zemljom za kampiranje. Najveći broj kampova nalazi se na obali i diljem otoka, od Istre i sjevera pa skroz do juga zemlje. Duga topla ljeta, ugodne noći i raznolikost sadržaja koji se nude, ali i vrlo prihvatljive cijene, Hrvatsku čine primamljivom ne samo domaćim, već i stranim pustolovima. Možete birati želite li svoj odmor provesti u šatoru, kamp kućici ili mobilnoj kućici.

Cres

Mnoštvo plaža i skrivenih uvala čine najveći hrvatski otok savršenom destinacijom za kampiranje. Svi ljubitelji prirode doći će na svoje uživajući u ljepotama Vranskog jezera, duge razvedene obale i jedne od najljepših plaža na Jadranu, plaže sv. Ivan u blizini mjesta Lubenice. Najviši vrhovi otoka pružaju prekrasne poglede na Kvarner i susjedne otoke. Bogatstvo flore i faune specifično je ovaj otok – naime Cres je dom više od 1300 biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske, te rijetke ptice Bjeloglavog supa.

Otok Cres povezan je kopnom s dvjema trajektnim linijama, jednom do otoka Krka, a drugom do Istre, dok je s otokom Lošinjem povezan mostom u mjestu Osor. Dobra povezanost također ga čini odličnim odabirom za kampere koji vole istraživati i ne planiraju cijeli odmor provesti na istom mjestu. Ponudu kampova na Cresu možete pronaći ovdje.

Dugi otok

Kao što i samo ime kaže, Dugi otok jedan je od najdužih hrvatskih otoka te je najveći otok zadarskog arhipelaga. Kampiranje na Dugom otoku oduševit će sve zaljubljenike u prirodu koji će podjednako uživati odaberu li aktivan odmor ili uživanje u mirnoj uvali i pogledu od kojeg se ne žele odvajati danima.

Park prirode Telašćica te istoimena uvala nude i brojne aktivnosti kao što su šetnje prirodom, jedrenje, ronjenje, vožnja biciklima i trekking. Ovdje je očaravajuć kontrast strmih litica i mirnih, pitomih uvala na drugoj strani otoka. Najpoznatija plaža na otoku, te jedna od najljepših na cijelom Jadranu je pješčana plaža Sakarun, koje je već i sama po sebi dovoljan razlog za posjet otoku. Nezaobilazne lokacije na otoku su i špilja Golubinka u koju možete ući plivajući ili kajakom te uživati u njenoj unutrašnjosti, prekrasna uvala Brbinjščica kod mjesta Brbinj gdje se nalazi još jedna čarobna plaža, najviši svjetionik na Jadranu, Veli Rat, te prirodni fenomen zvan Zmajevo oko. Više o svim tim čarobnih destinacija donosimo ovdje.

Opskrbite li se za kampiranje samo kremom za sunčanje i dobrom knjigom, ili pak sportskim tenisicama i drugim rekvizitima, Dugi otok će vam pružiti sve što niste ni znali da tražite. Nama su na Dugom otoku najdraži mini privatni kampovi u prirodi, u kojima ćete se osjećati kao da ste sami.

Marija Laća
Marija Laća

Brač

Jedan od naših najljepših otoka, otok Brač, nalazi se u blizini Splita i treći je najveći otok u Hrvatskoj. Brač je puno više od popularne plaže Zlatni rat, koja, iako je jedna od najljepših na svijetu, ljeti je uglavnom puna turista sa svih strana svijeta. Unatoč njegovoj atraktivnosti i obilju sadržaja koje pruža posjetiteljima – od noćnih klubova i beach barova, sportskih aktivnosti poput surfanja, kajtanja, ronjenja, biciklizma ili tenisa, pa sve do gastronomske ponude odličnih konoba i restorana – Brač ima i čudesnu prirodu i mirne uvale.

Ovdje ćete uživati u mirisnim šumama bora i čempresa, zvuku zrikavaca, čarobnim uvalama i laganom povjetarcu. Možete se uspeti na vrh Vidove gore (778 m) koji je ujedno i najviši vrh jadranskih otoka, a odatle možete vidjeti Hvar, Šoltu i Vis. Prekrasna mjesta koja na Braču vrijedi posjetiti su Bol, Murvica, Postira, Supetar, Sumartin, Povlja i Milna.

Otok je pun sadržaja, a dobro je povezan katamaranom i trajektom, pa ćete lako istraživati i okolne destinacije. Kampiranje na Braču poseban je doživljaj koji ćete, sigurni smo, htjeti ponoviti još nekoliko puta. Većina kampova smještena je u Bolu i Supetru, a možete birati između velikih kampova i spavanja u šatorima, mobilnim kućicama i apartmanima, pa sve do luksuznog glampinga koji ima šatore s privatnim bazenima.

Vis

Zaista se čini kako su ovi otoci jedan ljepši od drugoga, a otok Vis se bez dvojbi nalazi na samom vrhu ljestvice. Jedan je od najudaljenijih otoka od kopna, što pridonosi netaknutosti prirode, unatoč tom što mu popularnost raste iz godine u godinu. Pješčane plaže s tirkiznim morem, šarmantna mjesta Vis i Komiža, ljubazni domaćini te izvrsna gastronomska ponuda i specijaliteti poput komiške pogače, samo su dio onoga što Vis čini savršenom destinacijom.

Slavna uvala i istoimena plaža Stiniva uvrštena je među najljepše plaže svijeta, a osim nje tu je još mnogo čarobnih plaža i uvala. Posebna atrakcija je i obližnji otok Biševo na kojem se nalaze Modra i Zelena špilja, jedinstveni fenomen na Jadranu. U špilje se može ući brodom, a doživljaj igre sunčevih zraka i tirkiznog mora je neponovljiv!

Korčula

Sunčani otok na jugu Dalmacije s nestvarnim uvalama te šljunčanim i pješčanim plažama osvaja srca svakog posjetitelja. Korčula je otok povijesti, prirodne baštine, tradicije i magične prirode. Osim Korčule, Vele Luke, Prigradice i Lumbarde, savjetujemo da istražujete otok i uživate u njegovim skrivenim čarima. Posjetite katedralu svetog Marka, kuću Marka Pola, stare zidine, kule i bedeme. Otok

Kampovi se nalaze diljem cijelog otoka, a možete birati između auto kampova, šatorskih kampova i apartmanskih kampova, te naravno, drugih vrsta smještaja. Uživat ćete u divljini okruženi stablima maslina, borovima i vinogradima, pa se prepustite uživanju u prirodi i isključite se od svih nepotrebnih i digitalnih sadržaja – pokušajte maksimalno uživati i napuniti baterije.

Najljepša mjesta za kupanje na Korčuli donosimo ovdje.

Pelješac

Drugi po veličini hrvatski poluotok, odmah nakon Istre, Pelješac se smjestio na samom jugu Hrvatske, a s kopnom se spaja samo u mjestu Mali Ston. U blizini je Dubrovnika i Korčule, a od nedavno je s kopnom povezan i Pelješkim mostom. Posjetite Ston, Orebić i Žuljanu, a svoj ljetni pelješki dom pronađite u divljini jednog od nekoliko predivnih kampova, gdje će vaš šator ili mobilna kućica biti postavljeni svega nekoliko metara od mora, a budit ćete se s najljepšim prizorima. Ovdje možete uživati u vodenim sportovima poput windsurfinga, kajtanja i ronjenja, a popis najljepših plaža donosimo ovdje.

Pelješac je dom brojnih vinarija i autohtonih vinskih sorti, najboljih kamenica i školjaka, a skrivene tajne Pelješca otkrivamo vam ovdje.

Mljet i Lastovo

Jedne od “najdivljijih” destinacija na našoj obali definitivno su otoci Mljet i Lastovo. Netaknuta priroda, daljina od kopna i priroda kakvu ćete teško gdje naći, čine Mljet i Lastovo jednim od najljepših destinacija za ljetovanje, pa tako i za kampiranje. Večeri uz more i spavanje u šatoru bit će zaista čarobni, jer zahvaljujući daljini gradova, nigdje nećete vidjeti toliko zvijezda kao na ovim otocima.

Preko 70% Mljeta prekriveno je šumom, a Nacionalni park Mljet potvrda je nevjerojatne prirodne ljepote koju ćete ovdje susresti. Otok je poznat po dva slana jezera; Malom i Velikom jezeru koja su također popularna mjesta za kupanje i vožnju kajacima. Najljepša plaža Saplunara poznata je među posjetiteljima otoka, a još neke plaže donosimo ovdje.

Lastovo se nalazi jugozapadno od Pelješca i Mljeta, a uz Mljet, Lastovo je najšumovitiji otok u Jadranu. 2007. godine Lastovo je proglašeno Parkom prirode, pa je zahvaljujući svojim ljepotama i ovo destinacija iz snova za sve one koji žele godišnji odmor u čarobnoj prirodi. Danju možete biciklirati i šetati šumama, kupati se i sunčati i uživati u zvuku tišine!

Foto: Pexels, Unsplash, Marija Laća

Učitati još
Zatvori