Zašto ovog ljeta posjetiti Dugi otok? Donosimo 5 čarobnih lokacija koje će vas ostaviti bez daha
Zašto ovog ljeta posjetiti Dugi otok? Donosimo 5 čarobnih lokacija koje će vas ostaviti bez daha

Zašto ovog ljeta posjetiti Dugi otok? Donosimo 5 čarobnih lokacija koje će vas ostaviti bez daha

Dugi otok je otok kontrasta, pitoresknih mjesta, bujne vegetacije, očaravajućih litica te predivnih uvala i plaža. Ako ste ikad bili na Dugom otoku, onda sigurno znate o čemu pričamo. Najpoznatija uvala na otoku je Telašćica koja je dio istoimenog Parka prirode, dok je Sakarun uvjerljivo najpopularnija, a po mnogima i jedna od najljepših plaža na Jadranu. No, osim navedenog, Dugi otok krije još mnoge prekrasne lokacije koje će vas ostaviti bez daha i na kojima ćete poželjeti ostati zauvijek.

U nastavku pronađite 5 čarobnih lokacija na Dugom otoku koje dokazuju da ne moramo otputovati daleko da bismo uživali u istinski zadivljujućim prizorima. I što je najbolje, sve su blizu jedna drugoj pa ih možete obići u jednom danu

Svjetionik Veli Rat

Svjetionik Veli Rat nalazi se na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka, u blizini mjesta Veli Rat. Izgrađen je 1849. godine i s visinom od 42 m najviši je svjetionik na Jadranu. Okružen je gustom borovom šumom, lijepim uvalama i šljunčanim plažama na kojima ćete uživati cijeli dan. Jedan je od najljepših svjetionika na Jadranu, a uz njega se vežu razne legende poput one da je za njegovu žutu fasadu utrošeno 100 tisuća žutanjaka. Uz njega se nalazi i kapelica sv. Nikole u kojoj se sve češće organiziraju romantična vjenčanja. Do svjetionika možete doći brodicom i/ili automobilom, a moguće je u njemu i odsjesti pošto nudi apartmanski smještaj.

Olupina broda Michelle

Sjeverno od svjetionika naići ćete na još jednu zanimljivu atrakciju – olupinu broda Michelle. Ovaj talijanski teretni brod nasukao se ovdje 1983. godine, a na otoku kruži priča da ga je posada broda čak namjerno nasukala zbog osiguranja. Brod je dobrim dijelom godinama bio iznad razine mora, a Gibonni je na njemu snimio spot za pjesmu ‘Ej, vapore’. S vremenom je tonuo sve više pa mu je ostao stršiti samo jarbol, međutim još uvijek se nalazi dovoljno plitko da ne morate duboko zaroniti kako biste ga vidjeli i istražili.

Uvala Brbinjšćica

Na jugozapadnoj obali otoka, paralelno s mjestom Brbinj, nalazi se prekrasna uvala Brbinjščica (Brbišćica) u kojoj se skriva jednako divna plaža. Okružena je stijenama i brojnim spiljama te je jedna od najsigurnijih uvala otoka prema otvorenom moru. Nazivaju je i ‘dugootočki Jurski park’ jer je bogata sedimentnim stijenama u kojima je pronađeno mnoštvo fosila. Upravo zbog svoje geomorfološke raznolikost, uvala Brbinjšćica i njena okolica izuzetno su zanimljivi roniocima pa nekoliko dugootočkih škola ronjenja u svojoj ponudi ima zarone upravo na ovoj lokaciji. Do uvale možete stići brodom, a dostupna je i automobilom.

Zmajevo oko

U blizini uvale Brbinjšćica nalazi se zanimljiva prirodna atrakcija i mjesto gdje ćete sigurno napraviti genijalne fotografije. Radi se o Zmajevom oku koje na prvi pogled izgleda kao bazen u stijeni. Riječ je zapravo o prirodnom fenomenu koji je nastao trošenjem vapnenca, a kada zaronite, vidjet ćete da skriva svakojake prolaze. Između ostalog, moguće je preroniti stijenu koja ‘bazen’ odvaja od mora.

Špilja Golubinka

U blizini Zmajevog oka nalazi se još jedan prirodni fenomen – špilja Golubinka. U nju možete ući plivajući ili kajakom (postoje organizirane kajak ture), a jednom kad se u njoj nađete, ostat ćete bez daha. Na vrhu špilje postoji otvor pa kada kroz dopru sunčeve zrake, uživat ćete u divnom spektru boja u impresivnoj unutrašnjosti špilje.

Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori