Ovo su neka od najljepših planinarskih skloništa u Hrvatskoj

Ovo su neka od najljepših planinarskih
skloništa u Hrvatskoj

Osim što radite na kondiciji, pješačenje i planinarenje su odličan način na koji ćete nakratko pobjeći od užurbane svakodnevice i ponovno se povezati s prirodom. Naša zemlja obiluje mjestima gdje se možete uputiti na planinarenje, a osim prekrasnog krajolika osvojit će vas i ova divna planinarska skloništa u kojima možete prenoćiti, i to potpuno besplatno.

Početkom mjeseca pisali smo o PS Miroslav Hirtz koje je nedavno zablistalo u novom ruhu. Sklonište se nalazi u strogom prirodnom rezervatu Bijele stijene, a njegovu obnovu su prema projektu arhitekta Ivana Juretića nedavno završili vrijedni članovi HPD Kapela iz Zagreba uz pomoć ostalih volontera. Moderno uređeno sklonište jedno je od najljepših u Hrvatskoj, a malim istraživanjem pronašli smo još dva koja se mogu svrstati u tu kategoriju i čiju obnovu također potpisuje spomenuti arhitekt u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom.

Planinarsko sklonište Ždrilo

Jedno od njih je planinarsko sklonište Ždrilo na Velebitu, smješteno na 1010 m nadmorske visine. Ždrilo je izgrađeno 2015. godine, a nalazi se nadomak Piskovitoj kosici i važna je točka na uzdužnom Velebitskom planinarskom putu. Da bi ga sastavio, Juretić je 21 dan boravio u šatoru na Velebitu, a složio ga je sam, uz pomoć prijatelja koji su mu se povremeno pridruživali na lokaciji. S obzirom na nepristupačnost lokacije, materijal je prvo kamionom prevezen na Velebit, a zatim helikopterom prebačen do same lokacije.

Sklonište Ždrilo sastoji se od jedne funcionalno uređene prostorije u kojoj se nalazi peć, stol s klupama i ležaji za noćenje. Do njega će vam od Baških Oštarija trebati 3 sata hoda, a u njemu ukupno može prenoćiti 6 osoba.

Planinarsko sklonište Šugarska duliba

Sklonište Šugarska duliba nalazi se na području Južnog Velebita, na 1212 m nadmorske visine. Temeljito je obnovljeno tijekom ljeta 2017. godine i predstavlja važan objekt na VPP-u jer u blizini ne postoji drugo mjesto u kojem se možete odmoriti ili prenoćiti u obilasku ovog dijela Velebita.

Juretić je nekadašnji kontejner pretvorio u lijepo uređeno, funkcionalno sklonište u kojem ukupno može prenoćiti 10 osoba koje će ovdje imati sav potreban komfor. Na raspolaganju vam je rasvjeta, peć, stol, klupice, ležajevi, mali umivaonik, USB utičnice i utičnica na 230 V, a uz ruševine lugarnice nalazi se cisterna s pitkom vodom. Dvije velike staklene stijene pružaju neposredan doživljaj boravka u prirodi, a posebnost su i četiri pomoćna viseća ležaja koja se po potrebi mogu razvući između stranica kontejnera.

Od Baških Oštarija do Šugarske dulibe potrebno je više od 6 sati hoda, a do Stapa ima 5 sati. Do skloništa se može se doći i od Jelove Ruje za 3 sata te iz Lukovog Šugarja za 4 i pol sata hoda. U nastavku donosimo nekoliko prekrasnih fotografija koje je snimio Petar Santini, a koje će vam dočarati dijelić čarolije koja vas očekuje na Velebitu!

Foto: Petar Santini

Preporuka

Zatvori