Najljepša planinarska skloništa u Hrvatskoj u kojima možete prenoćiti
Najljepša planinarska skloništa u Hrvatskoj u kojima možete prenoćiti

Najljepša planinarska skloništa u
Hrvatskoj u kojima možete prenoćiti

Boravak u prirodi pomaže nam psihički i fizički. Svjež zrak, lijepo vrijeme, prirodne ljepote, sve nam to pomaže da raščistimo misli nakon užurbanog radnog tjedna. Osim što radite na kondiciji, pješačenje i planinarenje odličan su način na koji ćete nakratko pobjeći od užurbane svakodnevice i ponovno se povezati s prirodom. Naša zemlja obiluje mjestima na kojima možete šetati ili planinariti te na taj način provesti kvalitetno vrijeme. Ako ste se odlučili na aktivan vikend te u dobrom društvu odvažili na planinarenje, osim prekrasnog pogleda osvojit će vas i divna planinarska skloništa u kojima možete prenoćiti. U nastavku smo izdvojili najljepša planinarska skloništa po našem izboru.

Planinarsko sklonište Pakline

Biokovo uvijek skriva neko iznenađenje, pa tako i ovo šarmantno planinarsko sklonište. Na putu do skloništa naići ćete i na jedan predivan krški fenomen, Biokovsko oko ili Šuplju stinu.

Malo manje od pola sata hoda od Šuplje stine, smjestilo se planinarsko sklonište Pakline. Sklonište je osmislilo PD Pozjat iz Brela, a u realizaciji je pomogla planinarska udruga Dinaridi iz Splita, Općine Brela, DVD-a Brela, TZ-a Brela i Park prirode Biokovo. Sklonište se nalazi na 852 m nadmorske visine gdje ga je postavio HGSS pomoću helikoptera. Iz njega se pruža predivan pogled – s jedne strane na more, a s druge na biokovske vrhove.

Ono što nam je posebno privuklo pažnju jest da sklonište izgleda poput vagona, što mu daje posebno dozu šarma. U njemu može spavati između 4 i 5 osoba, a sastoji se od zatvorenog dijela te otvorene terase.

Planinarsko sklonište Miroslav Hirtz

Sklonište je smješteno na 1280 m nadmorske visine, a nalazi se u strogom prirodnom rezervatu Bijele stijene. Njegovu obnovu su prema projektu arhitekta Ivana Juretića izvršili su vrijedni članovi HPD Kapela iz Zagreba uz pomoć ostalih volontera. Moderno uređeno sklonište jedno je od najljepših u Hrvatskoj.

Osnovu skloništa u kojem sada može prenoćiti više od 20 ljudi čini drvena konstrukcija, a poseban doživljaj daje pročelje s velikom staklenom stijenom, više o njemu možete pronaći ovdje.

Planinarsko sklonište Ždrilo

Planinarsko sklonište Ždrilo na Velebitu smješteno je na 1010 m nadmorske visine, a izgrađeno 2015. godine. Nalazi se nadomak Piskovitoj kosici i važna je točka na uzdužnom Velebitskom planinarskom putu. Juretić je 21 dan proveo u šatoru na Velebitu kako bi ga sastavio, povremeno su mu u pomoć pristigli i prijatelji.  Budući da je lokacija vrlo nepristupačna, zanimljivo je da je materijal prvo kamionom prevezen na Velebit, a zatim helikopterom prebačen na mjesto gdje se sada nalazi sklonište.

Sklonište Ždrilo sastoji se od jedne funkcionalno uređene prostorije koja služi za okrijepu i noćenje, a u njemu ukupno može prenoćiti 6 osoba.

Rossijevo sklonište

Rossijevo sklonište nalazi se na 1580 metara nadmorske visine u srcu Rožanskih kukova, neposredno ispod stijene Pasarićeva kuka. Sklonište je izgrađeno 1929. i nazvano po istraživaču velebitske flore Ljudevitu Rossiju, a 2012. g i njega je obnovio Juretić. Uz kuću je cisterna s vodom, a u njemu može odmoriti oko 6 osoba.

Planinarsko sklonište Šugarska duliba

Sklonište Šugarska duliba nalazi se na području Južnog Velebita, na 1212 m nadmorske visine. Temeljito je obnovljeno tijekom ljeta 2017. godine i predstavlja važan objekt na VPP-u jer u blizini ne postoji drugo mjesto u kojem se možete odmoriti ili prenoćiti u obilasku ovog dijela Velebita.

Juretić je nekadašnji kontejner pretvorio u lijepo uređeno, funkcionalno sklonište u kojem ukupno može prenoćiti 10 osoba koje će ovdje imati sav potreban komfor. Uz ruševine lugarnice nalazi se i cisterna s pitkom vodom. Posebnost boravka u ovom skloništu pružaju dvije velike staklene stijene zbog kojih gotova kao da ste sjedinjeni s prirodom.

Ratkovo sklonište

Ratkovo sklonište zbilja je jedno od najoriginalnijih planinarskih skloništa u Hrvatskoj. Ova brvnara smještena je ispod stijene Šerpas, pa se iz nje pruža predivan pogled. Sklonište može primiti 12-ero ljudi, neopremljeno je, a voda se skuplja u cisterni uz sklonište. Brigu o njemu vodi PDS Velebit iz Zagreba, koji ga je nazvao po svojem članu – alpinistu Ratku Čapeku koji je poginuo u Alpama.

Planinarsko sklonište Vlaški grad

Planinarsko sklonište Vlaški grad nalazi se na Velebitu, kako mu i ime govori, ispod vrha Vlaškoga grada i to na 1280 m nadmorske visine. Arhitekt je Domagoj Diklić, a ovo skladno i lijepo sklonište od kamena i drva na mjestu prijašnjeg manjeg skloništa podigli su članovi PD-a Paklenica. Sklonište je pogodno za noćenje 20-ak ljudi, a nadomak njega nalazi se izvor.

Foto: Mladen Radolović Mrlja, PS Vlaški grad/Facebook

Foto: Mladen Radolović Mrlja//Facebook (Planinarsko sklonište Vlaški grad), Instagram (@hiking.croatia, @filipa_beros, @petar_santini, @gordangec, @maca.tomas), Pexels

Učitati još
Zatvori