Najljepše planinarsko sklonište u Hrvatskoj nalazi se na Bijelim stijenama

Najljepše planinarsko sklonište u Hrvatskoj
nalazi se na Bijelim stijenama

Prije par mjeseci pisali smo vam o Bijelim i Samarskim stijenama, strogom prirodnom rezervatu koji se nalazi u središnjem dijelu Velike Kapele. Stijene su međusobno povezane Vihoraškim putem koji je po mnogima najatraktivniji planinarski put u Hrvatskoj pa ako volite planinariti i imate barem malo avanturističkog duha, ovaj će vas izlet sigurno oduševiti.

A još jedan razlog za skorašnji odlazak na Bijele stijene je upravo obnovljeno planinarsko sklonište Miroslav Hirtz koje je bez pretjerivanja trenutno najljepše planinarsko sklonište u Lijepoj našoj.

Novo ruho planinarskog skloništa

PS Miroslav Hirtz smješteno je na 1280 m nadmorske visine u rezervatu Bijele stijene, a njegovu obnovu prema projektu arhitekta Ivana Juretića nedavno su završili vrijedni članovi HPD Kapela iz Zagreba uz pomoć ostalih volontera. Riječ je o najvećem planinarskom skloništu u Hrvatskoj koje je podignuto 1974., no samo tri mjeseca kasnije u potpunosti je izgorjelo. Zatim je ponovno podignuto 1976. godine od strane vrijednih ruku planinara i od tada je bilo na raspolaganju brojnim posjetiteljima i izletnicima.

Obnova skloništa provedena je tijekom proljeća i ljeta, a završena je početkom rujna. S obzirom da se nalazi u srcu Velike Kapele, na mjestu udaljenom od prometnica, članovima HPD-a Kapela koji su radili na obnovi poseban je izazov predstavljao transport nekoliko tona građe do skloništa, kao i uklanjanje dotrajale građe koja je skinuta sa staroga skloništa, objavio je Hrvatski planinarski savez koji je obnovu podupro putem sredstava iz Natječaja za obnovu, uređenje i izgradnju planinarskih objekata. S obzirom na lokaciju, pri obnovi se posebna pažnja i briga vodila o zaštiti okoliša u rezervatu.

Divno utočište za planinare i izletnike

Osnovu skloništa u kojem sada može prenoćiti više od 20 ljudi čini drvena konstrukcija, a poseban doživljaj daje pročelje s velikom staklenom stijenom.

Fotografije novoobnovljenog skloništa koje je napravio Mario Jurina objavio je Hiking Croatia na Facebooku uz poruku svima da čuvaju i cijene ovakve stvari te da se pridržavaju pravila ispisanih u skloništu.

Osim Bijelih i Samarskih stijena, u Gorskom kotaru kriju se brojne predivne lokacije idealne za jednodnevni ili vikend izlet pa ako vam nedostaje ideja, provjerite naše prijedloge.

Foto: Mario Jurina/Hiking Croatia

Učitati još
Zatvori