Jelenov greben u Sloveniji zimi izgleda zbilja bajkovito
Jelenov greben u Sloveniji zimi izgleda zbilja bajkovito

Jelenov greben u Sloveniji zimi
izgleda zbilja bajkovito

Budući da je zima zbilja jedno čarobno razdoblje ispunjeno zimskom idilom, okusima i mirisima, najbolja opcija jest posjet drugačijim mjestima. Stoga u zimskim danima tražimo nešto drugačije sadržaje kojima ćemo naše putovanje učiniti nezaboravnim.

Bajkovito mjesto

U pokušaju bijega iz svakodnevnih gužvi i užurbanog tempa pronašli smo savršenu zimsku idilu u koju želimo pobjeći. Ako ste spremni za jedan bajkovit vikend izlet, predlažemo da posjetite čarobnu slovensku oazu – Jelenov greben. Smješten u podnožju prekrasne Olimske gore Jelenov greben najpoznatiji je kao dom pitomih jelena. Na imanju od osam hektara dočekat će vas krdo koje danas broji oko 100 jelena, košuta i moćnih muflona koji su postali glavna atrakcija ovog mjesta.

Iako je posjet ovom seoskom imanju uvijek prekrasno iskustvo, zimi je zaista posebno i čarobno. Posebice kada padne snijeg, prizori s ovog imanja su nestvarno lijepi, a životinje se, kao i mi, vesele druženju.

Turističko seosko imanje

Naime, jeleni borave na ovom području od davne 1989. godine kada su ih ovdje doveli s naših Brijuna. Prvotni razlog zbog kojeg su dovedeni jest ispaša, no vrlo su brzo postali prava turistička atrakcija. Tako je nastalo turističko seosko imanje Jelenov greben. Obiteljsko je to poduzeće koje vodi obitelj Ježovnik s osobljem, a koje se trudi da se svaki posjetitelj osjeća dobrodošlim i kao kod kuće. Imanje nudi jedinstvenu priliku za druženje s predivnim životinjama. U isto vrijeme plahi i svojeglavi jeleni posjetiteljima jedu iz ruke, dozvoljavaju im da ih maze i s njima se fotografiraju.

Individualno razgledavanje jelena moguće je svakim danom za vrijeme rada Jelenovog grebena. Na vođenoj turi po imanju od vlasnika ćete čuti sve o ovim prekrasnim životinjama, moći ćete ih hraniti i biti u direktnom kontaktu s njima.

Hranjenje jelena

U prodavaonici “Pri mami” možete kupiti i škarnicl hrane za jelene s kojom se možete približiti životinjama, a one će vam jesti iz ruke. Nakon obilaska možete se odmoriti na ranču i uživati u prirodi koja vas okružuje, a vlasnici će vas počastiti domaćim proizvodima i delicijama.

Najbolji ruralni wellness

A kada vas svježi planinski zrak umori, možete odmoriti i opustiti se u jednoj od soba u ponudi. Budući da su gosti uvijek rado dolazili u Olimje i željeli ostati koji dan duže, 1996. godine izgrađene su dvije kuće u kojima su smještena dva pansiona: “Pansion Rebeka” i “Pansion Karolina”, koji su dobili imena po prve dvije kćeri vlasnika Jelenova grebena, Boruta Ježovnika. Osim toga,  uživati možete i u wellnessu koji je otvoren 2013. godine, a nosi naziv po najmlađoj kćeri Lari. Wellness Lara četverostruki je dobitnik nagrade „Najbolji ruralni wellness“, stoga bi bila šteta da se tamo ne opustite.

Bogata domaća gastronomska ponuda

U prizemlju se nalazi rustikalna čajana s terasom gdje uz kamin i pucketanje vatre možete popiti domaći čaj, domaće sokove ili žestoka pića. U ponudi su i domaće slastice s Jelenova Grebena te domaće pivo. U sklopu čajane nalazi se i mali dućan s domaćim proizvodima, stoga smo uvjereni da kući nećete otići praznih ruku.

Obilazak proizvodno-turističkog centra

Turistički centar najnovija je atrakcija. Svi navedeni proizvodi i više od toga proizvode se ovdje, a cijeli proces proizvodnje možete i sami vidjeti. Nakon obilaska slijedi degustacija domaćih proizvoda koja je uključena u cijenu ulaznice. Više informacija o samom mjestu potražite na službenoj stranici.

Nezaboravno iskustvo

Ima li boljeg načina za provesti odmor u prirodi od druženja s ovim prekrasnim životinjicama? Jelenov greben oduševit će vas svojom ljepotom, sadržajima i nezaboravnim iskustvom.

Učitati još
Zatvori