Jelenov greben, čarobno mjesto za izlet u Sloveniji, ima novu atrakciju
Jelenov greben, čarobno mjesto za izlet u Sloveniji, ima novu atrakciju

Jelenov greben, čarobno mjesto za izlet u
Sloveniji, ima novu atrakciju

Kad su u pitanju vikend i jednodnevni izleti, često ‘skoknemo’ do susjedne Slovenije. Osim što je blizu, Slovenija krije brojne predivne lokacije idealne za kratki bijeg od svakodnevice. Predivna priroda, planine, bajkovita jezera, terme, odlična hrana i sadržaji za sve uzraste – sve to pronaći ćete u susjednoj nam državi. Jedna od lokacija koju smo nedavno posjetile, a koja nas je oduševila je bajkoviti Jelenov greben.

Jelenov greben – bajkovita lokacija za izlet

Smješten u podnožju prekrasne Olimske gore, Jelenov greben najpoznatiji je kao dom pitomih jelena. Na imanju od osam hektara dočekat će vas krdo koje danas broji oko 100 jelena, košuta i moćnih muflona koji su postali glavna atrakcija ovog mjesta.

Jeleni borave na ovom području od davne 1989. kada su ih vlasnici imanja doveli s naših Brijuna. Prvotni razlog zbog kojeg su dovedeni je ispaša, no vrlo su brzo postali prava turistička atrakcija. Tako je nastalo turističko seosko imanje Jelenov greben. Obiteljsko je to poduzeće koje vodi obitelj Ježovnik s osobljem, a koje se trudi da se svaki posjetitelj osjeća dobrodošlim i kao kod kuće. U to smo se uvjerile iz prve ruke.

Osim što se možete družiti s jelenima, ovo imanje nudi sve što je potrebno za potpuni odmor. Ovdje se nalazi restoran s raznim specijalitetima i delicijama, zatim rustikalna čajana s terasom na kojoj možete uživati u domaćim slasticama i domaćim pićima. Tu su i dva pansiona ukoliko poželite prespavati te wellness s jacuzzijima i saunama za potpuno opuštanje.

Obilazak proizvodno-turističkog centra Piki

Vlasnici i osoblje stalno ulažu u nove sadržaje pa je tako najnovija atrakcija Jelenovog grebena Proizvodno-turistički centar Piki. Dovršen je tijekom pandemije i to od vrijednih ruku vlasnika i osoblja koji su zatvaranje radi korone iskoristili kako bi dovršili svaki detalj.

U obilasku centra imate mogućnost vidjeti proizvodnju domaćih proizvoda koji se ovdje stvaraju, od sirovine do pakiranja. Tura započinje iza recepcije gdje na timelineu na zidu možete vidjeti kako se Jelenov greben razvijao od samih početaka do danas.

Od rakija i marmelada do raznih proizvoda od drva

Postoji 9 prostorija za razgledavanje, a na tom ćete putu vidjeti i naučiti što sve vrijedni ljudi ovdje rade. Od rakija, domaćih marmelada, kolačića, čajeva, meda, sokova, salama i kobasica pa sve do proizvoda od drva.

Nakon što prođete prostoriju u kojoj se destiliraju rakije, vidjet ćete i kako dobiveni destilati dozrijevaju u zaobljenim staklenim bocama okruženi reflektorom, čime se poboljšava okus i miris destilata.

Spomenuli smo već da na Jelenovom grebenu svašta izrađuju od drva. Točnije, 90% stvari ovdje je načinjeno od drva – od stepenica, vitrina, ormara do poslužavnika za kavu – i svi su izrađeni u stolarskoj radionici smještenoj u Turističkom centru Piki.

Izrađuju se ovdje i daske za rezanje, satovi, naušnice, razni suveniri… Nakon što se proizvodi izrade u stolarskoj radionici, šalju se u laserski studio gdje je svaki proizvod brendiran prepoznatljivim drvenim sobovima i ugraviranim logom. Osim svojih proizvoda, ovdje izrađuju i poslovne poklone koji se po željama klijenata brendiraju sloganima i logotipima. Nakon što su izrađeni, proizvodi se šalju u posebnu sobu gdje se svaki ručno pakira.

Radionice za velike i male

Obilazak vas dalje vodi do keramičkog studija. Proizvode potpisuje slikar i umjetnik Toplica Ignjatović koji je prvobitno u zamjenu za najam ateljea izrađivao glinene posude, pepeljare i unikatne zdjele za trgovinu na Jelenovom grebenu. Proizvodnja je u međuvremenu prebačena u Turistički centar Piki.

Ovdje se svi proizvodi ručno rade i oblikuju na vretenu, a zatim se peku u pećnicama koje se nalaze u stražnjem dijelu ateljea. Gospodin Ignjatović ovdje održava i radionice na kojima ćete naučiti sve o glini, ali i sami izraditi proizvod koji možete ponijeti kući.

Osim radionice u keramičkom studiju, u Turističkom centru Piki stalno se odvijaju i druge radionice za odrasle i djecu. Mi smo uživale u izradi kugli i soli za kupanje koje smo ponijele kući kao divan suvenir s Jelenovog grebena.

Kušaonica i trgovina iz koje sigurno nećete otići praznih ruku

No, tu nije bio kraj našeg obilaska. On završava u kušaonici u kojoj vas čeka degustacija domaćih proizvoda, a sve ih na kraju možete kupiti u trgovini koja se nalazi uz ulaz u Turistički centar Piki.

Posjet Jelenovom grebenu i Proizvodno-turističkom centru Piki naša je topla preporuka. Osim što će vas domaćini divno ugostiti i pokazati vam što sve ovdje rade, uživat ćete u predivnoj prirodi, druženju s jelenima i finim domaćim proizvodima. Dobro je znati da ih možete naručiti i putem njihovog webshopa – dostavljaju i u Hrvatsku.

Sve dodatne informacije koje vas o Jelenovom grebenu zanimaju, pronađite na službenoj web stranici.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori