Počeo je Tjedan odmora vrijedan – imamo nekoliko ideja za izlete za svaki budžet

Svijet putovanja se ove godine uvelike promijenio pa bijeg od svakodnevice tražimo u jednodnevnim izletima ili kraćim putovanjima. Sve to dovelo je do ponovnog pojavljivanja staycationa kao globalnog trenda u doba korone. Od uloge turista u vlastitom gradu ili posjeta obližnjem gradu za koji vam je dovoljno tek nekoliko desetaka minuta provedenih u autu, do vikend izleta i istraživanja popularnih destinacija u susjedstvu, staycation nudi jednaku bezbrižnost i čaroliju novog okruženja.

Ako vam nedostaje inspiracije za kratki city break, dobra je vijest da je počeo ‘Tjedan odmora vrijedan’ u sklopu kojeg imate priliku posjetiti različite dijelove Hrvatske uz 50 posto povoljnije cijene na brojne turističke proizvode i usluge – od smještaja, prijevoza, kulturnih, povijesnih, prirodnih znamenitosti i atrakcija pa sve do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja.

Pregledali smo ponudu i izdvojili 5 najatraktivnijih izleta koje još uvijek stignete isplanirati jer akcija traje do 25. listopada.

Obiđite barem jedan nacionalni park

Nacionalni parkovi i parkovi prirode imaju svoje čari u svako godišnje doba. Najstariji i najveći hrvatski nacionalni park su Plitvička jezera koja su svojom iznimnom prirodnom ljepotom oduvijek privlačila zaljubljenike u prirodu. U razdoblju održavanja akcije ‘Tjedan odmora vrijedan’ ulaznicu za odrasle možete kupiti po cijeni od 50 kn. Studentska ulaznica košta 30 kn, a ona za djecu od 7-18 godina 20,00 kn. Nakon razgledavanja jezera i slapova, predah potražite u restoranima Korana, Jezero ili Poljana u kojem vas tijekom promotivnog tjedna čekaju posebni meniji po povoljnim cijenama.

Ukoliko ste na Plitvičkim jezerima već bili, iskoristite priliku i posjetite neki drugi nacionalni park poput Krke, Paklenice ili Risnjaka ili se zaputite u jednako lijepe parkove prirode. Kopački rit, Papuk, Žumberak, Vransko jezero i Lastovsko otočje također imaju 50 posto snižene cijene ulaznica.

Posjetite jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj

Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac jedini je potpuno slatkovodni akvarij u Hrvatskoj. Predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka – Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre. Raspored bazena u karlovačkom akvariju prati tok tipične krške rijeke, pružajući detaljan, zanimljiv, poučan i uzbudljiv pogled u čudesan slatkovodni svijet. Svaki posjetitelj može doživjeti riječni tok od izvora do ušća. Na raspolaganju su vam i caffe bar, čitaonica i dječja igrališta, a u blizini akvarija nalazi se šetnica uz rijeku Koranu, po kojoj se može laganom šetnjom od 10 minuta doći u sam centar Karlovca.

Cijena ulaznica s popustom iznosi 30 kn za odrasle, 17,50 kn za djecu od 3-18 godina, 20 kn za studente i umirovljenike, dok 60 kn košta obiteljska ulaznica (2 odraslih i 1 ili 2 djece).

Upoznajte zagorske brege e-biciklom

Ukoliko ste raspoloženi za aktivan odmor, zašto se ne biste uputili u Zagorje i istražili ga e-biciklima? Uživajte u vožnji čistom prirodom, zagorskim bregima, lokalnim putevima, vinskim cestama i bajkovitim pogledima. Uz e-bicikle koje tijekom promotivnog tjedna možete unajmiti po 50 posto sniženoj cijeni, dobit ćete rute koje će vas odvesti do okolnih znamenitosti i zanimljivosti te uputu za samonavigaciju vlastitim pametnim telefonom. Više informacija pronađite ovdje.

Zabavite se u adrenalinskom parku

Glavani su malo slikovito selo u Istri gdje se smjestio najveći adrenalinski park u Hrvatskoj – Glavani park. Ukoliko ste željni probati nešto novo i pritom se dobro zabaviti, okupite ekipu i zaputite se u Istru na pravi adrenalinski izlet. Možete odabrati igre, odnosno staze koje želite proći, a za vrijeme ove akcije platit ćete samo 25 kn po igri. Park se nalazi u okruženju lijepe prirode tako da ima puno mjesta za šetnju, kao i ostalih besplatnih sadržaja u kojima možete uživati. Sve dodatne informacije pronađite ovdje.

Provozajte se čamcima na solarni pogon

Park prirode Lonjsko polje jedno je od najmagičnijih dijelova Hrvatske. Pomalo zaboravljeno, skriveno, netaknuto. Ondje je priroda sva u svojoj suštini, bez gužvi, glasne glazbe i betonskog onečišćenja. Ako tražite mjesto koje je dovoljno blizu, a u svojoj ljepoti dovoljno daleko od uobičajenog ubrzanog načina života, otiđite na vikend izlet u Lonjsko polje. Za vrijeme akcije ‘Tjedan odmora vrijedan’ cijena ‘Vikend programa’ u Lonjskom polju iznosi 20 kn, dok je za djecu do 10 godina program i dalje besplatan. U program su uključeni sadržaji poput posjeta orintološkom rezervatu Krapje đol, vožnje čamcima na solarni pogon i u prikolici oldtimer traktora. Više informacija potražite ovdje.

Inače, “Tjedan odmora vrijedan” je zajednička akcija Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice, a organizirat će se dva puta godišnje, za vrijeme uskršnjih praznika te u listopadu. Na portalu projekta nalazi se gotovo 400 različitih turističkih usluga u svim dijelovima Hrvatske, a možete ih pregledati ovdje.

Foto: Unsplash, Pexels

0