Najšarmantnija božićna sela gdje ćete uživati u pravoj zimskoj idili

@finduslost

Prosinac je najčarobniji mjesec u godini zahvaljujući blagdanskoj atmosferi koja zavlada gradovima diljem svijeta. Svjetlost tisuća lampica, prigodne dekoracije i mirisi kolača, cimeta i kuhanog vina koji se šire ulicama – sve to čini taj blagdanski ugođaj koji toliko volimo. Gradovi diljem Europe tijekom prosinca pretvore se u čarobna mjesta i stvarno izgledaju posebno. Nije bez razloga Advent u Zagrebu tri godine zaredom proglašavan najboljim u Europi, a Beč već godinama poznat kao najljepše i najpopularnije adventsko odredište. Ali ako želite doživjeti pravu božićnu i zimsku idilu, onda se morate uputiti u gradiće i sela koja izgledaju kao da su ispala iz bajke.

Selo Djeda Božićnjaka, Rovaniemi

Selo Djeda Božićnjaka u Laponiji najpoznatije je božićno selo na svijetu. Nalazi se na sjeveru Finske, nekoliko kilometara od Rovaniemija, a djelatnici lokalne pošte u ovo doba godine zatrpani su tisućama pisama djece sa svih strana svijeta. Ona su adresirana na Djeda Božićnjaka, koji svim pismima s povratnom adresom odgovara na osam jezika. Najveća atrakcija u Selu je, naravno, upoznavanje Djeda Božićnjaka kojeg možete posjetiti u njegovom uredu i šapnuti mu svoju želju. Tu se nalazi i Farma sobova, a možete uživati i u vožnji saonicama koje vuku haskiji. Svakako posjetite i Santa Park, niz podzemnih spilja i tunela gdje se izrađuju božićni pokloni.

@finduslost

Tromsø, Norveška

Grad Tromsø se nalazi 350 kilometara od Arktičkog kruga pa ćete se tamo osjećati kao da ste na Sjevernom polu. Od kraja studenog do kraja siječnja možete iskusiti polarne noći, a neobično svjetlo i boja neba su stvarno nešto posebno. Ako sanjate o bijelom Božiću, Tromsø je grad u kojem ćete to stvarno i doživjeti. Božićni sajmovi na kojima možete uživati u lokalnoj hrani i kupiti suvenire i blagdansko-zimski ugođaj koji je ovdje zagarantiran čine ovaj grad pravim zimskim čudom.

@vegasti1

Leavenworth, SAD

Leavenworth je bavarsko selo u američkoj saveznoj državi Washington, smješteno na rubu Kaskadskog gorja, koje se tijekom božićnih blagdana pretvara u mjesto iz bajke. Svake godine tamo se održava The Christmas Lighting Festival s božićnim likovima i gotovo beskrajnom količinom zasljepljujućih lampica koje u kombinaciji sa snijegom Leavenworth čine mjestom za idilični zimski odmor.

North Pole, Aljaska

U američkoj saveznoj državi Aljaski nalazi se selo koje se zove North Pole. Ovdje se Božić slavi tijekom cijele godine pa tako Djed Božićnjak i Baka Mraz svake godine sudjeluju i na tradicionalnoj paradi za Dan nezavisnosti. Turisti mogu posjetiti kuću Djeda Božićnjaka u kojoj se nalazi pošta i prikladna trgovina, a tu su i Djedove sanjke i sobovi. U North Poleu pronaći ćete i najveći kip Djeda Božićnjaka na svijetu. Da bi sve bilo kako treba, čak i ulice nose prikladne nazive poput Snowman Lanea i Kris Krigle Drivea.

Mont Tremblant, Kanada

Mont Tremblant u kanadskoj pokrajini Quebec još je jedno šarmantno božićno selo koje se isplati posjetiti tijekom blagdana. Kad napada snijeg, gradić se pretvara u zimsku zemlju iz snova, a svjetlost tisuća lampica i prigodni ukrasi samo pojačavaju dojam. Osim skijanja i sanjkanja po čemu je ovo mjesto poznato, u Mont Tremblantu se možete voziti i na saonicama koje vuku konji.

@reallifeoftaylor

Foto: Instagram, Profimedia


0