Danas je Majčin dan, a poznate hrvatske mame podijelile su s nama najljepša iskustva
Danas je Majčin dan, a poznate hrvatske mame podijelile su s nama najljepša iskustva

Danas je Majčin dan, a poznate hrvatske mame podijelile su s nama najljepša iskustva

Svake godine druge nedjelje u svibnju obilježavamo Majčin dan. Stoga danas iznenadite svoju mamu i provedite vrijeme na najbolji mogući način. Mama, osoba koja nas je tijekom odrastanja podržavala, usmjeravala, podučavala svim što nas u životu očekuje. Osoba koja je uz nas u svim našim usponima i padovima. Nekome poput najbolje prijateljice, većini kao učiteljica, mama je osoba s kojom imamo posebnu vezu. Čuvala nas je ispod srca 9 mjeseci, dovela nas je na ovaj svijet, podizala i hrabrila u teškim trenucima, pomno pratila naše odrastanje, učila nas prve korake i prve riječi, čitala nam i pjevala prija spavanja, uvjeravala nas da je grašak dobar, umjesto slatkiša nudila jabuku i veseli se svakom našem uspjehu.

Mama – imenica bez zamjenice

O specifičnoj vezi između majke i djece mnogo se toga piše, ali jedno je uvijek isto – bezgranična ljubav i odnos koji ništa drugo ne može zamijeniti. Uvijek će mama biti osoba kojoj ćemo se obratiti za dobar savjet ili samo sjesti i uživati s njom u kavi.

Svakodnevno svjedočimo važnosti uloge majke i koliko nas je ona oblikovala kroz život, utjecala na naše stavove, uvjerenja i odnos prema svijetu, ali i nama samima. Prava je radost osvijestiti koliko oko nas postoji divnih mama i majčinskih figura koje su uz nas tijekom života.

Majčin dan u najboljem društvu

Svaka mama ima svoj pristup odgoju i svoj specifični odnos s djecom. Stoga današnji dan, ali neka ne ostane samo na tom jednom danu, posvetite upravo njima – mamama. Provedite ga najljepše što možete, radite ono što zajednički volite, počastite se kolačem, popijte kavu, prošećite parkom u kojem ste se igrali kao djeca. Povodom današnjeg dana, razgovarali smo s poznatim mamama na našoj sceni. Kako su se snašle u majčinskoj ulozi, koji su im trenuci bili najljepši, što nikada ne bi mijenjale, otkrile su nam u razgovoru.

Često čujemo kako je majčinstvo najljepši, ali i najteži posao. Koje su za vas najljepše, a koje najteže strane majčinstva?

Helena Livaković

Kroz dan ima 100 divnih trenutaka i različitih razloga za sreću. Naravno, ima i puno onih težih, ali nekako u mojem shvaćanju majčinstva, najljepša strana je ujedno i ona najteža. Činjenica da si ti tom malom biću sve jest za mene cijela bit majčinstva. Uz zrak koji je neophodan za disanje, bebi je najpotrebnija mama. Mama je tu i za nahraniti, za utješiti, za nositi cijeli dan, za probuditi se bezbroj puta tijekom noći, za pružiti pogled u kojem beba osjeti sigurnost. I to je za mene ono najljepše, ali i ono najteže jer i uz svu pomoć koju možete imati, ipak mama je mama, rekla bih – nezamjenjiva. Za neke stvari nema pomoći i stvari poput određenih osjećaja i intuicije, mama prolazi sama. Jednostavno mama i beba u prvim mjesecima su za mene poput jednog bića.

Ipak, bilo bi mi teže da nemam trenutke u kojima mi uskoče muž ili obitelj kako bih imala vrijeme za sebe. Zato se osobito divim svim samohranim roditeljima koji ove prve mjesece prolaze sami i općenito svima koji, bilo zbog posla ili geografske udaljenosti, nemaju svoje bližnje uz sebe.

Adriana Ćaleta-Car

O lijepim stranama majčinstva mogla bih pričati satima, ali ono što je ipak najljepše jest što upoznaš beskompromisnu ljubav. Silina ljubavi koju osjećaš prema tom malom biću je nezamisliva i teško se pretvara u riječi. Ispuni vam srce do posljednjeg kutka. Kada sam ostala trudna s drugim sinom, razmišljala sam kako će se u to moje do kraja ispunjeno srce smjestiti još jedno biće. I onda sam čitajući i istražujući temu pripreme mlađeg djeteta, ali i roditelja na dolazak drugog djeteta, naletjela na jednu rečenicu. Ne bojte se, vaše će srce narasti. I tako je i bilo.

Često kažu mala djeca mala briga… Ono što bih možda mogla izdvojiti kao najizazovnije, budući da sam majka dvoje male djece, jest kronična neispavanost. Uvijek zavidim majkama koje kažu da im djeca od prvih dana prespavaju noć. Ipak, svjesna sam da me pravi izazovi roditeljstva tek očekuju, kao i toga da će dok trepnem okom oni krenuti nekim svojim putem i da ću onda imati i više nego dovoljno vremena za posvetiti se sebi i nekim svojim potrebama. Zato uistinu uživam u svemu što nosi majčinstvo.

Kako se snašla u novoj ulozi, pročitajte ovdje.

Korana Gvozdić

Dugo sam se nadala trenutku kada ću postati mama. I bez obzira na ne tako laganu trudnoću i nešto teži početak samog majčinstva – iskreno, sve bih ponovila.

Jednostavno sve mi je ljepše, cijeli život mi je dobio dodatan smisao zbog njega. Nitko me nije tako “posložio” kao moj sin.

Čudo koliko te male oči ili te male ruke mogu učiniti za opće stanje moga bića sa samo jednim pogledom i zagrljajem. To što mi je sve “bolje” ne znači da mi je laganije jer to definitivno nije.

Pri tome ne mislim na fizički umor, neispavanost ili mentalnu preopterećenost. Najteže mi je suočavati se sa strahom, odnosno posebnom razinom brige koja se počela razvijati od kada sam postala mama. Je li dobro? Je li zdrav? Je li sretan? Što nas čeka? 100 pitanja prođe kroz glavu zbog svjesnosti koliko je sve u životu krhko i koliku imam odgovornost prema toj divnoj maloj duši.

Na kraju svega, sin mi je dao ogroman vjetar u leđa i pomaknuo neke moje životne i poslovne granice te me uvjerio da ću (nadam se) uvijek biti spremna na sve što nas čeka. Tu ljubav, ja vam ne znam opisati!

 

Anita Dujić

Majčinstvo je čarobno i nemjerljivo s bilo čim drugim, ali isto tako i jako izazovno.

Najteže strane su svakodnevni izazovi, u kombinaciji s umorom i stresom koje donosi život. Također, konstantno usmjeravanje, učenje i odgajanje djece kako bi jedan dan postali svoji, samostalni, kvalitetni ljudi je posao koji nema radno vrijeme.

S druge strane, povezanost, ljubav i privrženost prema djeci su osjećaji koji nadjačavaju sve druge. Kada mi se moje cure nasmiju, zagrle me – nestaje sve ostalo. Majčinstvo je jedna posebna dimenzija beskrajne ljubavi i davanja.

Ana Bacinger

Svaki njegov osmijeh, zagrljaj, pogled pun sreće i uzbuđenja samo su mali dio onog zašto je najljepše biti Levova mama. Svaka mama će reći da je majčinska ljubav nešto neopisivo. I zbilja – dok se sama ne susretneš s tim, ne možeš to shvatiti. Obožavam apsolutno sve vezano uz njega, pa čak i one trenutke u kojima ludujem jer je dvogodišnjak s poprilično izraženim karakterom. A, zašto je biti mama najteži posao? Jer danas ni jedna mama nije samo mama. Jer veslam tisuću stvari paralelno, a njemu želim dati 300% sebe, svaki dan, cijeli dan. Jer ne želim propustiti ništa i onda se grizem kad me zbog posla nema. Jer kad i spavam, imam jedno oko poluotvoreno… Jer imam odgovornost i strah kakav do rođenja njega nisam nikad osjetila. Samo ću za kraj reći da svoju mamu volim još i više od onog trenutka kad sam ja dobila Leva. Jer jednostavno ne možeš shvatiti što je sve mama do trenutka kad sama to ne postaneš.

Kako se snašla u novoj ulozi, pročitajte ovdje.

 

Lucija Lugomer

Najljepša strana majčinstva za mene je prvenstveno sama činjenica da je moj život poprimio jedan potpuno drugačiji smisao. Kao da sam se ponovo udala i otvorila neka vrata koja nikada više neću otvoriti. Sve smisleno na ovome svijetu za mene su moja djeca. Sve što radim – radim za njih. Trudim se biti bolja osoba svaki dan i prije svake odluke razmislim dva puta. Ne mogu zamisliti svoj život bez njih. Svaki osmjeh, uspomena, pad, briga, pouka… Svaki dan je ispunjen. I baš svaki ima svoj smisao i svoju priču. Ponekad imam osjećaj da pišem knjigu koju sam oduvijek željela čitati.

Najteži dio majčinstva za mene je briga. Ma nema te svađe, te faze, tog neposluha koji mi toliko teško pada kao briga o njima. Jesu li dobro, fali li im nešto, kada su bolesni boli i mene… Propitkivanje jesam li mogla bolje…

Ponekad se osjećam kao robot jer je s djecom ponekad teško biti spontan, a ja jako volim biti spontana.

Kako se snašla u novoj ulozi, pročitajte ovdje.

Pamela Badžek

Moram priznati da je meni najteže uskladiti privatne i poslovne obveze… Najispunjenije se osjećam kada sam s njom, ali istovremeno volim raditi i volim svoj posao.

Kada radiš za “sebe”  jednostavno nemaš klasičan porodiljni i iako to donosi brojne prednosti, kao i u svemu, puno je tu i nedostataka… Tako da se nerijetko uhvatim u želji da balansiram svoju novu, ali ujedno i najvažniju ulogu majke, sa željom da odvojim dovoljno vremena da nastavim razvijati svoj brend i da ostvarim neke druge poslovne ciljeve i želje koje sam si zacrtala.

S druge strane, najljepše na svijetu mi je kada se ona nasmije ili me zagrli. Onih 10 minuta mira kada ju ujutro donesemo u naš krevet, a ona nas oboje zagrli mi je doslovno vrhunac života i sve što bih ikad mogla poželjeti.

Paula Sikirić

Najljepša strana jest svakako sam čin postajanja majkom. To je najljepše što mi se dogodilo. To malo nevino biće, puno ljubavi koje te svakim danom uči kako biti bolja osoba, strpljiviji, razumniji i koje te podsjeća kako je ljepota života u sitnicama. Ljubav koju dobivaš i daješ, a za koju nisi ni znao da postoji.

Mislim da su najljepše strane ujedno i najteže. Mislila sam da će mi teška biti organizacija i odgoj, ali zapravo sve to dolazi samo od sebe. Prilagodiš se, ali najteži dio je zapravo rad na sebi. Ta odgovornost da ispravljaš svoje “mane” kako ih ne bi prenio na dijete. Definitivno mi je najteži dio taj što se suočavam sama sa sobom i pokušavam raditi na tome.

Kako se snašla u novoj ulozi, pročitajte ovdje.

Journal-Paula-Sikiric-foto-Sanja-Tusek-13

Rita Rumora Jurki

Zapravo bih rekla da je majčinstvo kombinacija najtežih i najljepših odluka. Svaka odluka koju donesemo za njih ima određene posljedice. Stoga je težina uvijek na tome jesmo li dobro odlučile, ali s druge strane sve ostalo je toliko lijepo da se sve isplati. Najteže mi je možda pronaći balans između svega – posla, nje, supruga, prijatelja i mene. Imam majčinsku grižnju savjesti kad radim, a opet kad ne radim u panici sam propuštam li nešto. Zapravo taj balans mi najteže pada. Ako me pitate sto je najljepše – ona. U svakom smislu i svakom trenutku. Obožavam kad vidim da se smije od jutra do spavanja, kad nauči nešto novo, kad se razveseli baki i teti, kad odemo na plivanje pa uživa. Sve je to sada puno smislenije.

Kako se snašla u novoj ulozi, pročitajte ovdje.

Moderna mama Rita Rumora Jurki_Sanja Jagatić (7)
Učitati još
Zatvori