Moderna mama: Ana Bacinger
Moderna mama: Ana Bacinger

Moderna mama: Ana Bacinger

Prepoznatljiva estetika, zaljubljenost u modu i zaigrane kombinacije ono su što Anu Bacinger uvijek izdvaja iz mase. Krenula je 2010. godine na Tumblru, a zatim je kvalitetan sadržaj modnih razglednica pretvorila u ozbiljan posao. Ana je ljepotu mode pronašla u spajanju kreativnih komada, igri uzoraka i razigranim bojama, a danas je jedna od najutjecajnijih modnih blogerica u Hrvatskoj.

Kako se Ana snašla u ulozi majke

Vlasnica je bloga Little Fashion Paradise, influencerica i poduzetnica autentičnog stilskog izričaja. A najljepša uloga – ona uloga majke pripala joj je prije devet mjeseci. Naime, tada su Ana i njezin suprug Sebastijan Kodba dobili svoje prvo dijete! Maleni Lev vedro je dijete, a već nas je na društvenim mrežama osvojio svojim preslatkim osmjehom. Odmah je vidljivo kako se mama Ana pomno brine da se maleni dječačić osjeća ugodno. A na koje ju je načine majčinstvo promijenilo i kako su se ona i suprug snašli u najljepšoj ulozi, otkrila nam je u razgovoru.

Moderna mama, Ana Bacinger
 • Kako je period trudnoće prošao za tebe?

Nisam nažalost jedna od onih sretnica koja može reći da je imala sjajnu trudnoću, no znam jako puno žena koje su bile u neopisivo težim situacijama od moje, tako da ću reći kratko – bilo je okej. Imala sam boljih i lošijih dana, imala sam fazu mirovanja i fazu kad sam bila skroz super. Ono što je najbitnije jest da je Lev stigao i da je taj dan bio najsretniji dan u mom životu.

Moderna mama, Ana Bacinger
 • Što te najviše iznenadilo kad si postala mama? Jesi li se odmah snašla u svojoj novoj ulozi?

Zapravo me najviše iznenadilo upravo to – kako sam samo odjednom postala mama. Rodila sam s 37 godina, nemam braću ni sestre da bih bila super teta, većina prijateljica  živi izvan Varaždina ili je dobila bebe u pandemiji. Stoga nikad nisam imala nešto puno doticaja s malim bebama, pa sam se iskreno bojala kako ću ja to. Sigurno ste čuli od drugih mama kako svima govore da u trenutku kad rodiš jednostavno sve znaš? E, to je stvarno istina.

Moderna mama, Ana Bacinger

Fascinantno mi je gledati kako Lev raste

 • Lev je ušao u vaš život prije devet mjeseci i čini nam se da te otad nije prestao osvajati. Kakav je kao beba? U kojim te je sve pogledima promijenio?

Lev je nevjerojatno dobra beba. S nepuna tri mjeseca si je sam posložio raspored kojeg se držimo i nemamo s njim baš nikakvih problema. Spava kroz noć (što je najbitnije), voli duge šetnje, igranja i jako voli pažnju. Fascinantno mi je gledati kako (brzo) raste i kako iz dana u dan napreduje. Trudnoća me zapravo promijenila i pripremila na Leva. Prije nisam znala stati, trpala sam u svoj ionako nakrcani raspored još više obaveza, stalno sam bila u stresu… Sad toga nema. Stres sam eliminirala, obaveze svela na minimum. Jednostavno ne želim propustiti ni jedan trenutak s njim jer raste nenormalno brzo.

Moderna mama, Ana Bacinger
Moderna mama, Ana Bacinger
 • Kome više sliči karakterno?

Rekla bih da i karakterno i fizički liči na Sebastijana.

 • Kako ste se odlučili za ime? Tko je birao ime?

Imali smo nekoliko favorita, no kako je vrijeme trudnoće išlo kraju počela sam svima govoriti da Lev uskoro dolazi. Na kraju je ispao pravi mali lav s obzirom na to da je rođen u 36. tjednu. Ime nam je obojici jednostavno sjelo na prvu.

Ana Bacinger Moderna mama

Kako uskladiti obaveze i odgoj

 • Je li bilo teško uskladiti privatne i poslovne obaveze i prilagoditi ih novom članu vaše obitelji?

Poslovne obveze je uvijek teško prilagoditi, s privatnim se nisam uopće zamarala. S obzirom na posao kojim se bavim nisam si mogla priuštiti da nestanem sa scene na godinu dana, tako da sam u dogovoru s dugogodišnjim klijentima uspjela dobiti malo duže i fleksibilnije rokove i to nekako hendlam.

 • Što vam olakšava ulogu roditelja?

Pa sama činjenica da je Lev jako dobra beba, da nemamo problema s uspavljivanjem i noćnim spavanjem… Znam puno mama koje su bile užasno izmorene prvih godinu dana upravo zbog bebinog nespavanja. Uz to, tu su uvijek i bake i djedovi koji uskoče kad nam zatreba pomoć.

Ana Bacinger Moderna mama
Foto: Sebastijan Kodba
 • Imaš li osjećaj da te upravo majčinstvo promijenilo na poslovnom planu?

Sigurno je, iako se i ja i dalje trudim biti ona stara Ana. Trenutno radim puno manje, a i kad radim s jednim okom uvijek gledam Leva. Mislim da sam postala jednostavnija kad je posao u pitanju. Prije sam imala puno vremena za analiziranje i zapravo nikad nisam bila sto posto zadovoljna s odrađenim poslom jer sam mislila da uvijek mogu bolje. Sad sam svjesna da dajem maksimum.

Ana Bacinger Moderna mama

Svi slobodni trenuci bez sumnje su posvećeni Levu 

 • Imate li već neke omiljene rituale? Što te najviše veseli na kraju radnog dana?

Vikendima smo obavezno svi zajedno u krevetu, mazimo se i igramo. Jedva čekam subotu ujutro jer je to neko naše vrijeme koje provodimo kao obitelj. Lev i ja imamo svoje svakodnevne rituale. Svako prijepodne neovisno o vremenu smo u šetnji i svratimo do varaždinskog placa gdje ga sve tete već znaju. Često se s placa vratimo s vrećicom punom plodova koje malac uspije nažicati svojim zaraznim osmijehom! 🙂  Levov omiljeni ritual bi bilo večernje kupanje koje je jasni pokazatelj da je vrijeme za spavanje.

Veseli me kad kvalitetno provedemo dan, bilo u šetnji i igri ili u nekom druženju.

Ana Bacinger Moderna mama
 • Imaš istančan ukus za modu i stil, što se jasno očituje i u uređenju doma. Kako si odlučila urediti Levovu sobicu?

Lev je zasad s nama u sobi, no uredila sam mu kutak i presretna sam kako izgleda. Fokus je na divnoj žutoj tapeti i Stokke Sleepi krevetiću. Iznad krevetića smo stavili dvije Stribbo police na kojima se nalaze neke od omiljenih sitnica. Lev je mala beba i ne treba puno, no kako raste vidim da mu treba više prostora. Super mi je što će Sleepi krevetić rasti s njim i da će ga koristiti godinama. Tako da je neki dugoročni plan srediti Levu sobu u koju ćemo prebaciti krevetić i složiti mu neki super kutak za igru. Ono što već sad znam jest da će u sobi biti jedna divna Studijo tapeta.

Ana Bacinger Moderna mama
Ana Bacinger Moderna mama

Proizvodi i igračke koje Lev voli

 • Ulazeći u novu ulogu u svom životu, sigurno si otkrila cijeli jedan novi svijet proizvoda za mame i bebe. Koji su ti proizvodi najviše pomogli – i još uvijek ti pomažu – u svakodnevici s Levom?

DockATot gnijezdo pokazalo mi se savršenim za prva 4 mjeseca jer je Lev u njemu spavao kroz dan. Osim što je jako lijepo, zbilja je i funkcionalno jer ga možete nositi sa sobom. Moonie medvjedić koji proizvodi bijeli šum. To je poklon koji ću odsad uvijek kupovati kad netko dobije bebu. Možda najdraži proizvod koji imamo u kući je Moonboon vreća. Svakoj mami koja želi malo vremena za sebe bih preporučila ovaj proizvod. To je zapravo viseća vreća koja u sebi ima motor koji stalno njiše bebu pa je uljulja u san, smiri ako plače… I dan-danas zbog te vreće dobijem 2 sata za sebe jer naš malac obožava imati popodnevni spavanac u njoj.

Ana Bacinger Moderna mama

Omiljeni baby brendovi

Kako smo često na putu, uzeli smo mala Bugaboo Butterfly kolica i njihov Stardust putni krevetić. Butterfly nas je spasio u Barceloni jer su kolica izuzetno lagana, otvaraju se jednom rukom, stanu gore u kabinu u avion, možete ih ugurati u bilo koji auto… Svima ih preporučujem! Stardust smo uzeli prije ljetnog godišnjeg jer Lev od prvog dana spava u svom krevetiću, stoga nisam htjela riskirati da putujemo bez krevetića. Ne zauzima puno mjesta u autu, jako je kvalitetan i ono najbitnije – nevjerojatno ga je lako složiti.

 • Otkrij nam neke svoje omiljene baby brendove koji su te osvojili i estetikom i funkcionalnošću?

Totalni sam obožavatelj Stokke brenda. Za šetnje Varaždinom imamo Stokke Xplory kolica u divnoj nijansi žute boje, uzeli smo novi Sleppi krevetić i jedva sam dočekala Tripp Trapp za hranjenje jer gledam i slušam o toj hranilici posljednjih nekoliko godina od brojnih prijateljica. Stokke kadica za kupanje nam se pokazala kao sjajna investicija jer je preklopna pa ne zauzima puno mjesta u kupaoni i može s nama na put.

Ana Bacinger Moderna mama
Ana Bacinger Moderna mama

Kad su u pitanju neki detalji ovisna sam o Liewoodu. Od pribora za hranjenje, krevetnine, tetra pelena, pa sve do drvenih igrački i zimskih skafandera i kombinezona.

Jellycat plišanci! Trenutno ih uzimam sebi jer im ne mogu odoljeti, ali se nadam da će doći faza kad će ih Lev zavoljeti. A, ako mogu izdvojiti najdraži brend drvenih igračaka – bez puno razmišljanja bi rekla Janod. Jedva čekam da se Lev krene igrati s njima.

Ana Bacinger Moderna mama

Levov prvi let avionom

 • Kako si sa suprugom podijelila obaveze otkako je došao Lev?

Suprug radi pa Leva preuzima popodne za šetnje i jedva čeka vikend jer su tad zajedno od jutra do mraka.

 • Poznato je i da voliš putovanja, što imamo prilike vidjeti i na Instagramu. Gdje kao obitelj najviše volite putovati? Vidjeli smo da je i Lev nedavno bio s vama? Kako je sve to podnio?

Vikende volimo provoditi izvan Varaždina. Bilo na jednodnevnim izletima u Maribor, Ljubljanu, Graz ili ako se uspijemo organizirati za neko super vikend putovanje. Navikli smo ga da je od malena stalno negdje tako da nemamo baš nikakvih problema s njim kad putujemo. Kad je imao mjesec dana otišli smo na prvi izlet izvan Varaždina i od tad prakticiramo da smo barem jednom mjesečno negdje. Voli se voziti u autu, može bez problema zaspati u kolicima ako je vrijeme spavanja… Ono na što jedino pazimo jest da smo u vrijeme kupanja i večernjeg spavanja u smještaju jer mu nikako ne želimo poremetiti raspored.

Ana Bacinger Moderna mama
Ana Bacinger Moderna mama

Prije mjesec dana smo se vratili iz Barcelone i to je bio prvi Levov put avionom. Moram priznati da sam se malo bojala aviona jer treba animirati malu bebu puna dva sata. No uz igru i crtiće smo skroz okej preživjeli put. U Barceloni je bio odličan, sve mu je bilo zanimljivo i zapravo je samo upijao. Moram priznati da je tamo spavao još i bolje nego doma…

 • Jesi li dobila kakve savjete prijateljica ili bliskih osoba koji su ti postali posebno dragocjeni? Ako da, koji su to?

U prvim tjednima nakon povratka iz rodilišta – kad beba spava, i mama spava. To je jedini savjet koji dijelim dalje. Uz to, jedna prijateljica mi je rekla da uvijek moramo biti dobre volje i da nikad ne nosimo/stavljamo stres pred bebu jer će biti loše volje. Toga se istog držimo i Lev je stvarno beba za poželjeti!

Ana Bacinger Moderna mama

Važno je izdvojiti i trenutak za sebe

 • Uspiješ li uhvatiti pokoji trenutak samo za sebe? I ako da, kako takve trenutke najradije provodiš?

Kako Lev raste tako uspijevam imati malo više vremena za sebe jer ga povremeno u šetnje vodi moj tata ili Sebastijanova mama. Lev voli provoditi vrijeme s njima, a u tim trenucima ja imam neki svoj mir. To vrijeme pokušavam ne provoditi u poslu ili kućanskim obavezama (iako najčešće tako završi), već u nekim malim ritualima poput vježbanja, slušanja muzike i čitanja tema za koje inače nemam vremena. Uz to sam sama sebi zadala da jednom u deset dana odem u saunu jer je to onda stvarno samo moje vrijeme.

 • Što si naučila o sebi uz Leva?

Naučila sam da ipak mogu imati puno strpljenja i da ima bitnijih stvari u životu od posla.

Moderna mama, Ana Bacinger

Savjet za kraj…

 • Koji je jedan savjet koji bi ti dala svim budućim mamama, ali i što bi ih savjetovala da ne slušaju?

Jedini savjet koji dajem sam već ranije spomenula – kad beba spava, i mama spava! Probajte se prvih 40 dana toga držati jer ćete u protivnom biti hodajući zombiji. Prihvatite pomoć dragih osoba jer svi žele pomoći, no jasno dajte do znanja da je to vaša beba i da postoje vaša pravila. I jedan savjet koji bih voljela da sam ja dobila – ako dojenje ne ide, nije smak svijeta! Dajte sve od sebe, no nemojte se u tom ionako delikatnom periodu dodatno mučiti.

Učitati još
Zatvori