Moderna mama: Adriana Ćaleta-Car
Moderna mama: Adriana Ćaleta-Car

Moderna mama: Adriana Ćaleta-Car

Adriana Ćaleta-Car pravnica je i supruga Duje Ćalete-Cara, našeg nogometaša, koja nerijetko oduševljava svojim modnim kombinacijama. Par je u vezi skoro šest godina, a sudbonosno ‘da’ izgovorili su u Dubrovniku prije pola godine. Kao kruna njihove ljubavi krajem kolovoza prošle godine došao je sinčić kojem su nadjenuli tradicionalno dubrovačko ime. Mlada mama Adriana Ćaleta Car rijetko svog sinčića Maura pokazuje javnosti, a ovog smo puta iskoristili priliku i saznali kako su se Duje i ona snašli u ulozi roditelja te kako uspije balansirati između posla i odgoja.

Adriana Ćaleta-Car
 • Kako je period trudnoće prošao za tebe?

Za mene je trudnoća bila jedno predivno iskustvo, predivnih 9 mjeseci. Znam da možda zvuči malo predobro da bi bilo istinito, ali da mene pitate ja bih stalno bila trudna. Prvih par mjeseci sam imala mučnine, ali to je jako brzo prošlo i nakon toga sam se super osjećala. Stalno sam bila u pokretu  i doslovno sam putovala do samog poroda. Jedino što me malo izbacilo iz takta je Covid koji sam dobila pred sam kraj trudnoće pa me to malo uplašilo i usporilo, no na kraju je i to sve super prošlo.

Adriana Ćaleta-Car
 • Odakle inspiracija za tako posebno ime – Mauro?

Suprug Duje i ja samo sastavljali liste imena koja nam se sviđaju i nekako je Mauro uvijek završilo na samom vrhu popisa. Počeli smo ga tako zvati još kad je bio u trbuhu tako da kada se rodio jednostavni nije bilo dvojbe oko toga kako će se zvati.

Adriana Ćaleta-Car
Adriana Ćaleta-Car
 • Prije godinu dana postala si majka malenom Mauru. Obično roditelji novorođenčadi kažu da im se u jednom danu cijeli život okrenuo naglavačke – vrijedi li to i za tebe? Kako si se snašla u novoj životnoj ulozi, a kako se snašao tvoj suprug?

Upravo to se dogodilo i nama. Cijeli život nam se okrenuo i preokrenuo, ali na bolje. Moment kada postanete roditelj promjeni i vas i cijelu vašu percepciju života. Ne mogu uopće zamisliti da je postojao život prije Maura. Jednostavno to je instant novo sve i sve prije toga više nije bitno.

Duje i ja smo sve prilagodili Mauru i oboje baš jako uživamo u njemu i u trenucima s njim. Ja sam onako tipična mama kojoj fali dijete ako ga ne vidim sat vremena jer smo zapravo on i ja cijelo vrijeme zajedno. Nemam dadilju sada jer ove sve prve trenutke želim da baš mi prođemo s njim i želim da i on osjeti koliko smo mi sretni kada smo svi zajedno.

Adriana Ćaleta-Car
Foto: Privatna arhiva
 • Kako si sa suprugom podijelila obaveze otkako je došao Mauro?

Nismo podijelili uloge. Svi radimo sve oko Maura. Skupa smo roditelji i kad je u pitanju naše dijete sve radimo zajedno i sve odluke donosimo zajedno. Naravno ja sam preuzela dio obaveza kada je Duje na treninzima ili utakmicama, ali on čim dođe priskače u pomoć i apsolutno je posvećen sinu.

 • Kakav je Mauro bio kao beba, a kakav je sad kao jednogodišnjak? U kojim te je sve pogledima promijenio?

Period kad je bio beba je baš bio težak. Tek sam tad shvatila zašto su mi svi govorili da se naspavam prije nego rodim. Mauro uopće nije spavao. Imala sam osjećaj da ne spava mjesecima i izmorilo je to i mene i njega. Naravno da se čovjek navikne na sve, pa sam se tako i ja naviknula na stalna buđenja. No drago mi je da je taj period iza nas. Sada kao veliki jednogodišnjak je divan. Mi smo uspostavili neki red i plan kroz dan tako da on uvijek nekako zna kada je vrijeme za što. Mislim kako je upravo taj red u spavanju, hranjenju, igranju, šetanju razlog zašto je Mauro dijete bez nekih tantruma i nervoznih ispada. Sada je baš onako zaigrano, živahno dijete koje istražuje sve oko sebe.

Mislim da sam tek s Maurom shvatila svoju majku i njenu konstantnu brigu za mene. Imati dijete i biti majka je najljepši osjećaj u životu, ali isto tako je biti majka i biti u stalnoj brizi i strahu za dijete.

Adriana Ćaleta-Car
Adriana Ćaleta-Car
 • Kome više sliči karakterno?

Mislim da ima karaktera od oboje, no možda je mrvicu malo više na Duju. Na mene je definitivno velika maza, no to sam možda i ja malo kriva. 😊

 • Je li bilo teško uskladiti privatne i poslovne obaveze i prilagoditi ih novom članu vaše obitelji?

Nije bilo lako to moram priznati, ali znali smo što nas čeka i organizirali smo se. Trenutno je sve prilagođeno Mauru. Svaki odlazak iz kuće, svako putovanje sve je prilagođeno njegovom spavanju, hranjenju i igranju. On je trenutno najbitniji. Sve ostalo je malo stavljeno na čekanje. Naravno da uzmemo trenutke i za sebe dok on spava popodne ili navečer pa tada obavimo nešto vezano za posao ili se jednostavno posvetimo jedno drugome. Iako je sada Mauro najbitniji važno je ne zaboraviti da s dolaskom djeteta ne prestajemo postojati Duje i ja.

Mauro
Mauro
 • Što vam olakšava ulogu?

Mama mi jako puno olakšava. U kući sve radim sama i nemam dadilju tako da mi mama dolazi pomoći kada god može. Bila je s nama tijekom Maurove prve godine dok smo bili u Francuskoj i onda u Engleskoj. Volim kada mi je ona blizu jer ako i trebam nekud na brzaka otići, volim da je Mauro sretan i zbrinut s osobom kojoj neizmjerno vjerujem.

 • Poznato je i da voliš putovanja, što imamo prilike vidjeti i na Instagramu. Kamo kao obitelj najviše volite putovati? Je li Mauro već bio na svom prvom putovanju?

Tako je, Duje i ja baš jako volimo putovati i uvijek su to neka spontana putovanja. Dogovorimo se navečer i drugi dan smo na putu. Nemamo neko najdraže mjesto jer uvijek volimo otkrivati nešto novo. Sada kada je i Mauro s nama su nam i neka stara mjesta posve nova jer doživljaj je totalno drugačiji. Mauro voli putovanja, vožnje i hotele. Jako se brzo prilagodi i ništa mu nije problem. Meni je najveći problem hrana jer doma ja kuham i ne volim mu davati hotelsku hrani ili gotove kašice. Ali zato uvijek uz sebe imam baby cooker pa riješimo i taj problem.

Mauro
Mauro
 • Svi slobodni trenuci bez sumnje su posvećeni Muru – imate li već neke omiljene rituale? Što te najviše veseli na kraju radnog dana?

O da, već imamo svoje male rituale prilikom kupanja, hranjenja i uspavljivanja. Nekako smo napravili da se uvijek zna kada je naše vrijeme za neku aktivnost i Mauro baš jako voli taj red. A ono što me najviše veseli jest sve… Svaki dan je to nešto drugo jer sad je onaj period kada se svaki dan dogodi nešto novo i on nauči nešto novo. Ako baš moram birati, onda bi to bio neki moment prilikom uspavljivanja kada Mauro zaspi na meni. Tada želim da vrijeme stane i da nikada ne odraste.

Adriana Ćaleta-Car
 • Koji je najbolji savjet koji si dobila, a da je vezan uz trudnoću i/ili majčinstvo?

Ja sam uglavnom slušala neke savjete svoje mame i sestre. Ne bih izdvajala sad neki kao poseban jer stvarno mislim kako je svaki odnos mame i bebe individualan i za svaki takav odnos vrijede drugačija pravila i savjeti. Jedan savjet koji su mi svi davali, a ja ga nisam dovoljno ozbiljno shvatila je bio -naspavaj se! 😊

Mauro
 • Uspiješ li uhvatiti pokoji trenutak samo za sebe?

Teško da uhvatim neki trenutak jer sam stalno s Maurom i on je stalno sa mnom. Ali to je sad takav period i ne žalim se, već uživam koliko god mogu. Dok on spava popodne, odradim što trebam za posao, a navečer Duje i ja probamo ostaviti i malo vremena za nas.

 • Što si naučila o sebi uz Maura?

Da je biti majka, najljepša uloga u životu.

Adriana Ćaleta-Car
 • Koji je jedan savjet koji bi ti dala svim budućim mamama, ali i što bi ih savjetovala da ne slušaju?

Kao što sam rekla, ne bih davala savjete jer stvarno mislim kako je svaki odnos mame i bebe nešto najposebnije i najindividualnije na svijetu. Ono što bih možda naglasila jest da uživaju u svakom trenutku jer tako brzo prolaze i neka upijaju svako maženje, svako hranjenje i svako igranje jer samo jednom su bebe.

Foto: Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori