Moderna mama: Paula Sikirić
Moderna mama: Paula Sikirić

Moderna mama: Paula Sikirić

Jedna od poznatijih influencerica na domaćoj sceni Paula Sikirić prije godinu i sedam mjeseci postala je bogatija za još jednu životnu ulogu – postala je majka preslatke djevojčice.

S Paulom o majčinstvu i izazovima

Budući da joj je to prvo dijete, njezin se život promijenio u potpunosti. Kako se osjeća kao majka, kako je odabrala ime te kako su se ona i zaručnik snašli u novim ulogama, otkrila nam je u razgovoru. Budući da je malena Arta vrlo veselo i razigrano dijete, odlučili smo dan provesti u igraonici u kojoj je malena uživala istražujući svaki kutak prostorije. I dok je ona bezbrižno trčkarala prostorijom Zekaone, iskoristili smo vrijeme da porazgovaramo s Paulom o majčinstvu i izazovima koje ono donosi sa sobom.

O odabiru imena

 • Prije godinu i pol postala si mama malene djevojčice Arte Lie. Odakle inspiracija za tako posebno ime?

Prije 5-6 godina sam upoznala prijateljevu djevojku, danas ženu, koja se zove Arta. Tada sam rekla da ću je jednog dana, ako ću imati dijete i ako će biti djevojčica, nazvati Arta. Par godina kasnije, zaručnik i ja smo pričali o imenima. Nije bio oduševljen na prvu kada sam mu spomenula “Artu”, ali smo nadodali talijansko ime Lia i odmah se složili kako prekrasno zvuči! I od tada je Arta Lia, iako je krštena Pavla po mome pokojnome djedu. Tako da moja Artica ima tri imena – Arta Lia Pavla.

Otvoreno o trudnoći

 • Kako je period trudnoće prošao za tebe?

Nažalost, nisam uopće uživala u trudnoći. Prva tri mjeseca sam imala jake glavobolje i mučnine. Kasnije sam se brzo umarala i teško disala. Samu sebe sam uvjeravala da je to tako u trudnoći. Međutim, tamo u 7. mjesecu trudnoće sam bila hospitalizirana par puta. Sumnjali su na plućnu emboliju, ali nitko mi nije mogao sa sigurnošću potvrditi. Sve dok se nisam počela umarati u mirovanju, gubiti svijest i nisam mogla disati. Doslovno se nisam mogla sama okupati, napraviti dva koraka, zadihala bih se kao da sam trčala maraton. Sve mi je to nekako u magli. Tada sam bila hospitalizirana na Rebro, gdje su mi doslovce spasili život.

 • Obično roditelji novorođenčadi kažu da im se u jednom danu cijeli život okrenuo naglavačke – vrijedi li to i za tebe?

Život se promijeni, apsolutno. Imaš puno više obaveza i odgovornost prema živom biću. Moja Arta Lia je prekrasno dijete koje je spavalo u komadu već od 2. mjeseca života, tako da smo se bar naspavali! Ali, svakako, svoje obaveze puno teže obavljamo jer smo sami u roditeljstvu plus brinemo i o dva psa. Stoga je organizacijski dosta teško, no ne damo se!

Partner se snašao – izvanredno! Od prvog dana je prekrasan otac.

O majčinstvu i Arti

 • Kako si se snašla u novoj životnoj ulozi, a kako se snašao tvoj partner?

Obožavam biti mama, imam jako kul malu curku koja me fascinira svaki dan. Mislim da nam od početka baš dobro ide. Partner se snašao – izvanredno! Od prvog dana je prekrasan otac. Oduševljena sam njegovom posvećenosti prema Arti, čak znam biti ljubomorna na njihov odnos. 😊 Ali, kako ono kažu – curice uvijek budu tatine maze.

 • Kako si s njim podijelila obaveze otkako je došla Arta?

Obaveze dijelimo na pola, tj. doslovce oboje radimo sve. Ovisi o tome koliko obaveza ima onaj drugi taj dan pa preuzimamo odgovornost oko malene.

Obožavam biti mama, imam jako kul malu curku koja me fascinira svaki dan. Mislim da nam od početka baš dobro ide.

 • Kakva je Arta bila kao beba, a kakva je sad kao jednogodišnjakinja? U kojim te je sve pogledima promijenila?

Artica je bila vrhunska beba. Jela je, spavala od 2. mjeseca života doslovno od 22h do 10h. Super sve kuži, brbljava je (njen izmišljeni jezik) i upija kao spužva. Generalno je jako sretno i nasmijano dijete koje je vrlo samostalno. Jako sam ponosna na nju!

Prizemljenija sam od kad je ona tu, strpljivija, razumnija i sretnija. Analiziram sebe i svoje postupke, dajem sebi šansu za rastom jer ona će rasti i upijati moje/naše postupke. Tako da, puno više radim na sebi.

Balans u organizaciji

 • Kome više sliči karakterno?

Izgledom bih rekla da više sliči tati, ali svi moji govore da je moj karakter. Možda mi je zato tako kul. 😊

 • Često si na eventima vezanim uz posao, što imamo prilike vidjeti i na Instagramu. Je li bilo teško uskladiti privatne i poslovne obaveze i prilagoditi ih novom članu vaše obitelji?

Iskreno, jako je teško. Ja sam osoba koju posao i rad ispunjava. Volim biti u pokretu i među ljudima. Volim raditi i biti kreativna, ali nažalost, neke stvari jednostavno moraju “otpasti” ili ih ne odradim jednako kvalitetno. Baš zato što je ona na prvom mjestu. Nemamo neke olakotne okolnosti, tako da uskačemo jedno drugome i pokušavamo biti što organiziraniji i bolji u obje uloge.

 • Koje je bilo prvo mjesto na koje ste otputovali kao obitelj? Kako je to putovanje podnijela Arta?

Mi ne putujemo baš jer nam je teško putovati sa psima i djetetom. Ali, odemo do Zadra kod moje bake ili svekrve. Arta je odličan suputnik. Uglavnom spava ili jede. 😂 Bili smo u Beču jednom, imala sam osjećaj da smo u Zagrebu. Nije zahtjevno dijete.

Foto: Sanja Tušek

Omiljeni trenuci…

 • Svi slobodni trenuci bez sumnje su posvećeni Arti – imate li već neke omiljene rituale?

Volimo čitati knjige, slagati legiće i bojiti. Ne biste vjerovali, ali obožava čistiti 🙂 tako da nam je i to zanimacija.

 • Što te najviše veseli na kraju radnog dana?

Moj radni dan nema baš definiran početak i kraj, ali najsretnija sam kad legnem u krevet i idem spavati. Obožavam spavati, možda je Arta na mene po tom pitanju. 😀

Slušaj sebe i svoj instinkt

 • Često kažu da smo s godinama sve sličniji svojim roditeljima. Prepoznaješ li možda već neke sličnosti između svog stila odgoja i stila odgoja svoje mame?

Pa ja se trudim biti jedinka za sebe. Imati svoj pristup roditeljstvu i nekako izbjegavam imati obrasce svojih roditelja. I mislim da mi super ide. No, naravno, ulovim se u momentima u kojima samu sebe podsjetim na mamu.

 • Koji je najbolji savjet koji si dobila, a da je vezan uz trudnoću i/ili majčinstvo?

“Slušaj sebe i svoj instinkt. Majka uvijek zna što je najbolje za njeno dijete.” I to je stvarno istina!

Vrijeme za sebe

 • Uspiješ li uhvatiti pokoji trenutak samo za sebe? I ako da, kako takve trenutke najradije provodiš?

Vrijeme za mene je vrijeme kada odem na manikuru, frizuru, družim se s prijateljima ili slikam. Najsretnija sam kada uspijem uloviti vrijeme za slikanje.

 • Koliko je majčinstvo promijenilo tvoj vizualni identitet i sadržaj na društvenim mrežama?

Moj Instagram je lifestyle, ali nisam jedna od majki koje stavljaju dijete u prvi plan. Zapravo ju ni ne objavljujem. Fokusirala sam se na sadržaj koji bih ja voljela vidjeti, a to definitivno nije baby sadržaj. Objavim tu i tamo koji savjet, pogotovo o postpartumu, ali to je uglavnom to. Objavljujem rjeđe, ali sam ostala vjerna sebi.

 • Mogli bismo reći da spajaš ne spojivo, što bi rekla da utječe na tvoj modni odabir i stil?

Smiješno je kako ja to vidim kao izuzetno spojivo i kao logično. U zadnje vrijeme se ozbiljnije i jednostavnije odijevam jer uglavnom nemam vremena kombinirati. Nadam se da će se uskoro to promijeniti. Tako da životne okolnosti utječu na moj stil.

Važno je uživati u trenutku

 • Je li ti bilo u nekim trenucima teško sve to kombinirati u trudnoći?

Ja sam u trudnoći izgledala kao, kako bi moja frendica rekla: “Trula banana na dnu kanala”. Ali, bila sam bolesna i jednostavno nisam mogla ništa po tom pitanju. Sada mi je žao da se nisam mogla igrati odjevnim kombinacijama, ali najbitnije je da smo žive i zdrave.

 • Što si naučila o sebi uz Artu?

Da ništa ne moram sad i odmah. I da sam snažnija nego što mislim.

*Veliko hvala Zekaoni na ustupljenom prostoru za snimanje.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori