Pet grešaka koje radimo pri uzgoju biljaka 
Pet grešaka koje radimo pri uzgoju biljaka 

Pet grešaka koje radimo pri
uzgoju biljaka 

Većina nas doista voli biljke i željeli bismo da kad ih dovedemo u dom one tamo ostanu što duže. Naravno, sretne, zdrave, velike i zelene. Ipak, ponekad to nije toliko jednostavno. Često možemo čuti da i najboljim biljkoljupcima neke vrste jednostavno ne uspijevaju. Česti su i slučajevi da uspijevamo ubiti biljke koje je gotovo nemoguće ubiti. Pa što se onda dogodi? Ne brinite. Nije zbog vaše “roditeljske nesposobnosti”, već se problem vjerojatno krije u nekim greškama koje nije jednostavno otkriti na prvu. Ponekad je i do same biljke i nekih faktora na koje ne možete previše utjecati, a ponekad je i malo do vas. Ovo je pet grešaka koje radimo krivo pri uzgoju biljaka.

Biljke koje je nemoguće ubiti

Često čujemo pojam “biljke koje je nemoguće ubiti” no mnogi od nas barem su jednom u životu dokazali suprotno. Istina neke biljke su otpornije od drugih i stvarno ih trebate toliko zanemariti da bi vam one vratile suhim, žutim ili uvelim lišćem. Neke od njih su aspidistra, zamija, razni puzavci, sukulenti i kaktusi. No, iako im treba minimalno vaše ljubavi/sunca/vode, svejedno možete totalno pogriješiti s uvjetima, a one će vam one i pokazati. Ako vam se dogodilo da ste ubili i neku od najotpornijih biljaka zapitajte se radite li nešto od ovoga krivo.

Neodgovarajuće teglice

Svi mi barem smo jednom pogriješili zasadivši biljku u teglicu koja nam je odgovarala vizualno, a za biljku je ona bila prava katastrofa. Najčešće se problem pojavljuje ukrasnim teglicama, koje izgledaju lijepo, ali nisu funkcionalne jer primjerice nemaju rupice na dnu, koje su ključne za pravilnu odvodnju. Te rupice su važne, pogotovo početnicima, jer omogućavaju i zalijevanje odozdo, što definitivno može pomoći dok ne ulovite ritam zalijevanja koji je potreban vašoj biljci. Odlično rješenje su plastične teglice s rupama u kojima su vaše biljke došle (ili u koje ste ih presadili), a njih onda vrlo ubacite u ukrasne teglice kakve poželite. Win-win situacija.

Višak ili manjak vode

Svi znamo koliko je voda presudna za pravilan rast i razvoj biljka. Svi znamo i da je nekad previše brige i zalijevanja pogubno za naše biljke. Stvarno je uvijek bolje da biljka ima manje vode, pa da ju dolijete nego da ju pretopite i da joj istruli korijen. Ove manje zahtjevne biljke stvarno će preživjeti sa zalijevanjem 1 u dva tjedna, a one za koje niste sigurni zalijevajte jednom tjedno. Važno je provjeriti je li zemlja suha, teglica lagana (znači da je biljka žedna) ili je još zaliha postojana. Razdvojite Ih na one koje trebaju više vode i na one koje trebaju manje, da vam je lakše upamtiti. Stavite im tanjuriće i u njih nalijte vode i stavite teglicu da biljka upije koliko joj treba.

Nametnici

Često izvana donesemo biljku s problemima. Uši i razni nametnici mogu vašoj biljci dugoročno štetiti, a ono što je najgore je to da može zaraziti i druge biljke. Zato je važno pravilo pri dovođenju nove biljke doma da ju na nekoliko dana odvojite od ostalih. Ostavite ju da tako miruje u uvjetima koji su optimalni za njezin razvoj. Zatim provjerite listove i stabljike. Ako uočite uši ili bilo koje druge nametnike krenite ih tretirati ispravnim sredstvima (Biokill). Tek kada je biljka preživjela šok selidbe, aklimatizirala se na novi prostor i očišćena je od nametnika, krenite razmišljati o njezinom eventualnom presađivanju.

Previše svjetla

Iako brojne biljke vole svijetlo, malo koje istinski vole biti na direktnom suncu. Još ako ih postavite u blizini prozorske daske, opekline su neizbježne. Ako možete birajte sjeverne prozore, osunčana mjesta u domu koja nisu na direktnom suncu. Ako pak biljke vole jako sunce pripazite da im osigurate dovoljnu količinu vode. I nikada, ali baš nikada ih nemojte zalijevati ili dohranjivati po najvećem zvizdanu. Biljke vole dobiti vodu ujutro i navečer.

Kriva dohrana

Pronaći kvalitetnu i pravu dohranu za vaše biljke ponekad može biti puno teži posao nego se čini. Nekada su umjetna gnojiva jednostavno prejaka za vrstu i veličinu vaše biljke i vrlo lako se može dogoditi da vam listovi propadnu od previše dohrane. Ono što je uvijek preporuka je da što je više moguće koristite domaća gnojiva.Ostavite koru od banane preko noći u vodi i tom vodom zalijte biljke (dodajte i malo kore), koristite ljuske od jajeta također namočene u vodi (nikako slanoj). Ako niste od kućnih pripremanja, u biljnim apotekama potražite prirodno gnojivo. Odmah da vam kažemo nije baš ugodnog mirisa, ali vaše biljke će doslovno procvjetati.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori